Hlavní obsah

Levné dekorace do bytu? Z plastových lahví!

Foto: Thinkstock

Plastové lahve nemusíte vyhazovat, ještě mohou dobře posloužitFoto: Thinkstock

Reklama

Než se příště vydáte ke kontejneru s plasty, abyste vyhodili tašku plastových lahví od pití, kosmetiky nebo domácí drogerie, popřemýšlejte, jestli je nevyužít jinak.

Článek

Květináče, vázičky, stojánky na šperky, ale třeba i dóza na bonbony, to všechno se dá udělat z PET lahví a plastových obalů od šamponů nebo tekutého písku na vanu. Připravili jsme pro vás pár tipů, jak je vyrobit.

Bylinkové zátiší

Hodí se mít po ruce v kuchyni nějaké bylinky. Proto jsme vyrobili poličku či obrázek, který můžete zavěsit poblíž sporáku a bylinky do něj dát. Jako květináče jsme využili odříznutou vrchní třetinu plastových lahví, které jsme přišroubovali ke zbytku plovoucí podlahy (lze použít i prkénko na maso nebo zbytek dřevěné police). Okraje odříznutých lahví jsme zpevnili přilepením filcového pásku tavnou pistolí – roztavená hmota z ní okraj i trochu ohnula dovnitř, čili se hlína nevysype. Bylinky si můžete popsat lihovým fixem.

Pokud použijete zbytky materiálů, pak náklady se vejdou do asi 10 Kč za háčky na obrázky a náplň tavné pistole.

Foto: Archiv redakce

Květináče na bylinky z lahví, které můžete pověsit jako obrázek nebo opřít poblíž sporákuFoto: Archiv redakce

Sladké jablíčko

Dvě dna plastových lahví stačí k tomu, abyste vyrobili jablko, které lze použít jako dózu na sladkosti, ale klidně i na jablko ke školní svačině. Stopku jsme vyrobili z kousku hůlky z čínské restaurace, kterou jsme obalili zeleným filcem, ze kterého jsme vyrobili i lísteček. Stopku jsme do otvoru v horním dílu připevnili tavnou pistolí. Otvor jsme vyrobili otáčením špičkou nože, kterou jsme nahřáli nad plynovým sporákem. Náklady jsou pár korun, jen za filc.

Foto: Archiv redakce

Plastová dóza ve tvaru jablíčkaFoto: Archiv redakce

Držák na šperky

Do předsíně nebo k zrcadlu, u kterého se omrknete před odchodem, se bude hodit malý stojan na šperky. Zhotovili jsme ho ze tří PET lahví – dvou velkých a jedné malé. Střed, tedy spojovací díl, jsme vyrobili z čínské hůlky, omotané bužírkou. Samozřejmě můžete použít i jiný materiál, který máte doma po ruce.

Hůlka je výhodná proto, že se rozšiřuje, čili patra po středové tyčce nesjíždějí dolů a nemusíte je nijak moc fixovat. Odříznutá dna lahví můžete nechat rovná, nebo je odstřihnout do tvaru lístků. Na tyčku je navléknete, spodní díl k ní přilepíte tavnou pistolí. Abychom zakryli vrchní část, přilepili jsme k tyčce dva skleněné kamínky. Náklady se vejdou do pětikoruny.

Foto: Archiv redakce

Malý stojánek na prstýnky a ostatní šperky může být vždy po ruceFoto: Archiv redakce

Pouzdro na nabíjení

Také řešíte, kam dát mobil, když je v nabíječce? Z lahve od tekutého písku na mytí vany jsme vyrobili tento držák. Jeho hloubku i délku zadního poutka můžete přizpůsobit velikosti svého mobilu. Přes očko pak zastrčíte nabíječku a mobil zasunete do přihrádky. Rozhodně na výrobu využijte pevnější plastovou nádobu, než je obyčejná PET lahev. Na závěr jsme použili samolepicí tapetu, ale na dekoraci lze použít i barvy na sklo nebo plasty. Náklady asi 15 Kč.

Foto: Archiv redakce

Mobil vám nemusí při nabíjení překážet na stoleFoto: Archiv redakce

Je libo květináč nebo vázu?

Hrdlo z PET lahve i s uzávěrem, staré CD a trocha filce se může rázem změnit v květináč nebo vázu. Využili jsme lahev, která měla naznačené listy a vyšli z jejich tvaru při sestřihávání lahve. K CD jsme přilepili uzávěr tavným lepidlem a omotali provázkem s filcem. Ten jsme použili i na dozdobení. Filcem jsme polepili i CD, které samozřejmě můžete i natřít, stejně jako plastový kalíšek. Náklady se vešly do 15 Kč.

Foto: Archiv redakce

Vázička, kterou můžete použít venku i domaFoto: Archiv redakce

Vyzkoušíte dekorace z plastových lahví? Napište nám!

Reklama

Načítám