Hlavní obsah

Luxusní domácí chlebíčky krok za krokem, vytvořte je jako od profíka

Foto: N K, Shutterstock.com

Foto: N K, Shutterstock.com

Reklama

Se silvestrovskou nocí za dveřmi přibývá i domácích návštěv a každý chce jistě nachystat hezké občerstvení. Pokud si kladete otázku, jak se kroutí šunka, aby na chlebíčcích hezky vypadala, máme pro vás odpověď.

Článek

Naučte se s námi šunkový, hermelínový a salámový chlebíček jako z lahůdkářství! Je to snadné a ještě ušetříte. Také na chlebíčky můžete dát jen to, co máte rádi.

Šunkové chlebíčky

Na 8 chlebíčků potřebujete:

  • 8 plátků světlé veky
  • bramborový salát
  • 8 plátků šunky (nejlépe oválné)
  • 1 vajíčko
  • kyselou okurku
  • rajče a petrželku

Postup

01.

Plátky veky namažte bramborovým salátem. Vajíčko uvařené natvrdo oloupejte a nakrájejte na osminky, kousek kyselé okurky nakrájejte do vějířku, rajče nakrájejte na tenké měsíčky. Šunku lze složit dvojím způsobem, oba najdete popsané na fotografiích. Šunku položte na jednu stranu chlebíčku, na druhou dejte vajíčko, rajče a okurku a dozdobte kouskem petrželky.

Foto: Petr Makovička

Plátek šunky uchopte prsty proti soběFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jednoduchým pohybem kraje přes sebe překryjte - palce budete mít nad sebouFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Vznikne vám tak šátečekFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Šunku pak stačí položit na namazaný chlebíčekFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Druhý způsob je o něco jednodušší. Šunku uchopte oběma rukama prsty proti soběFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Konce přeložte na sebe tak, aby uprostřed vznikla vlnaFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Výsledek je zase trochu jinýFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Okurku nakrojte třikrát jen skoro dokonce, aby plátky zůstaly spojenéFoto: Petr Makovička

Hermelínové chlebíčky s ořechy a ovocem

Na 8 chlebíčků potřebujete:

  • 8 plátků veky
  • máslo na namazání
  • 1 hermelín
  • salát lollo biondo
  • 4 kuličky bílého nebo tmavého hroznového vína
  • 1 mandarinku
  • 8 lískových oříšků

Postup

01.

Plátky veky namažte tenkou vrstvou máslo a skoro přes celý chlebíček položte kousek salátu lollo biondo široký stejně, jako je chlebíček. Hermelín nakrájejte na tenké plátky, hodit se vám na to bude nůž na sýry, na který se vám vyzrálý sýr tak snadno nenalepí. Podle chuti můžete použít hermelín v pepři, paprice nebo třeba Vltavín.

Foto: Petr Makovička

Hermelín nakrájejte na tenké plátkyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kousky hermelínu narovnejte přes sebe na chlebíčekFoto: Petr Makovička

02.

2–3 plátky hermelínu úhledně položte přes sebe na salát tak, aby na druhém konci chlebíčku zůstal ještě kousek místa. Tam přijde kulička hroznového vína a lískový oříšek. Mandarinku důkladně omyjte a i s kůrkou nakrájejte na tenké měsíčky. Na každý chlebíček přijde jeden – dozadu za hermelín.

Foto: Petr Makovička

Do špičky chlebíčku patří ozdoba - hroznové víno a oříšekFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kombinace hermelínu a mandarinky je lahodnáFoto: Petr Makovička

Chlebíčky s tvrdým salámem

Na 8 chlebíčků potřebujete:

  • 8 plátků světlé veky
  • máslo na namazání a povolené máslo na ozdobení
  • asi 20 dkg tvrdého kulatého salámu s malým průměrem nakrájeného na tenké plátky (hodí se třeba křemešník)
  • 1 natvrdo uvařené vajíčko
  • 1/2 žluté papriky
  • 1 ředkvičku a kousek petrželky

Postup

01.

Plátky veky namažte máslem, povolené vyšlehané máslo dejte do plnicího sáčku se zdobičkou. Kolečko salámu složte tak, jak je vidět na fotografiích – kolečko vezměte oběma rukama prsty proti sobě, chyťte do „špičky“ a přiložte k sobě. Na každý chlebíček se vejde asi 7 plátků salámu, záleží ale na jeho velikosti i na velikosti chlebíčku samotného. Doprostřed pak udělejte jen malou „pusinku“ máslem ze zdobičky a položte měsíček z vajíčka, žluté papriky, ředkvičky a petrželky.

Foto: Petr Makovička

Kolečko salámu uchopte prsty proti soběFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Konce přeložte do vlny přes sebeFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Konce stiskněte sobě a dávejte vedle sebe na chlebíčekFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Doprostřed patří kousek másla, do kterého se bude dávat ozdobaFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Chybět by nemělo vajíčko, ředkvička ani petrželkaFoto: Petr Makovička

Za spolupráci děkujeme cateringové společnosti Lautia na Praze 9.

Reklama

Načítám