Hlavní obsah

Návštěva v bytě, kterému sluší extravagantní barvy

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

V kuchyni a v obývací zóně převládá purpurová barvaFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé mezonetového půdního bytu požadovali extravagantní prostor plný barev. Designérky se musely také vypořádat s místem plným šikmin. Podívejte se, jak se realizace zdařila.

Článek

Rekonstrukce se týkala asi stometrového bytu v posledním podlaží a podkroví bytového domu v Brně.

Designéři dostali za úkol vytvořit pro manžele se studujícím synem velmi výrazný prostor pomocí využití barev a kontrastů. Jejich potřebám a přáním bylo nutno celý prostor přizpůsobit.

Nebojte se červené

V přízemí se nachází reprezentativní zóna s předsíní, v patře pak jsou ložnice. Návrhářky potřebovaly rozčlenit prostor na funkční zóny, proto šikminy, které již v mezonetovém bytě byly, zvýraznily a vybudovaly jednu navíc – pro televizi. Stěna odděluje obývací pokoj od jídelny a kuchyně. A zde je šikmá stěna zdůrazněna červenou linkou.

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Předsíň se skládá ze dvou oddělených prostor, které designérky oddělily provázkovým závěsem. Je už předzvěstí žluté, která čeká v patře na podlazeFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

„Věřím, že tento prostor může na někoho působit extravagantně, ale my navrhujeme interiér vždy ve spolupráci se zákazníkem. Někdo má rád výrazné kontrasty a takový člověk potřebuje silnou vnější stimulaci. Uklidní se tam, kde by jiný zešílel. Každý jsme jiný a někomu tolik barev a kontrastů přináší inspiraci, aktivizuje ho a energizuje. To je i případ majitelů tohoto bytu,“ říká Mgr. Jitka Litschmannová ze studia Ritzy-interiéry, kuchyně s. r. o., které přestavbu realizovalo.

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

V této realizaci je použit například jídelní stůl o rozměru 120 x 90 cm, který lze rozložit až na 240 x 90 cm, pak se k němu usadí 8 až 10 osob. Cena je 7460 Kč. Konferenční stolek stál 3490 KčFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Mezi jídelnu a obývací pokoj byla vestavěna dělicí příčka pro televizorFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

V mezonetovém bytě tak ve spodní část převládají červené odstíny, doplněné o bílou a barvy přírodního dřeva. Jak nám dále sdělila Jitka Litschmannová, protože je lakovaná verze obvykle v porovnání z ostatními typy materiálů nejdražší ze všech, při navrhování interiéru se návrháři snažili vyvážit ceny tak, aby byl celkový rozpočet co nejpříjemnější.

Chcete vědět o barvách v bytě více? Hodně toho o vás prozradí. Některé se běžně nedoporučují, i když,jak vidíte právě zde, představy ohou být i velmi individuální.

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Majitelé zvolili světlou sedací soupravu, skleněný stolek (3490 Kč) a koberec s vyšším vlasem. Sedačka s úložným prostorem a rozkládáním v nejvyšší kategorii látky (Aquaclean) stála 21 000 KčFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Tipy z praxe – jak snadno udržovat lakované povrchy

Kuchyně je zařízena i pod šikminou tak, aby nebyla obsluha obtížná. Proto zde najdete vnitřní vybavení drátěným programem. Také si myslíte, že je lak v kuchyni nepraktický? Zákaznice prý mají vyzkoušené, že tam, kde se kuchyně za provozu nejvíce špiní, navlhčí plochy obyčejným úklidovým saponátem určeným pro kuchyně a plochu setřou. Dvířka prý stačí přejet utěrkou z mikrovlákna nebo gumovou stěrkou. A je uklizeno.

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Pro lepší přístup k nádobí nechybí v rohové skříňce drátěný karuselFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Soukromá zóna plná svěžích barev

V patře je ložnice rodičů a pokoj studenta. Tady převládají žlutá a zelená barva. V synově pokoji je kombinovaný jasmín s tyrolským čokoládovým bukem, podlaha je žlutá. Převládajícím materiálem je zde lamino.

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Okno je na východ, díky umístění postele ráno nesvítí slunce obyvatelům do očí, ale pokoj je krásně prosluněný. Zelená na podlaze a na skříni působí svěžeFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

V ložnici převažuje jasan v kombinaci bílé a zelené. V předsíni se uplatnila vanilka a jádrový buk. Na původních schodech je použit buk masiv.

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Psací stůl zapadá do konceptu polic. Nezatěžuje opticky prostor a díky tomu, že zde jsou nové rozvody elektřiny, je i lampa koncepci přizpůsobena. Na světlé desce ještě chybí televizeFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Designérka Ivana Gavelková říká: „Podařilo se nám maximálně využít prostor ložnice díky tomu, že jsme skříň zabudovali do sešikmené části. V boku skříní je zafrézované osvětlení, které je nakloněné a osvětluje vnitřní prostor." Materiál je jasan v kombinaci s bílou a zelenou, na podlahách je i zde, jako v celém patře, marmoleum – ve formě plovoucí podlahy. „Jde o přírodní materiál, který krásně hřeje a je příjemný na dotek,“ dodává návrhářka.

Foto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Koupelna je v tomto bytě velmi malá. Designérky se ji snažily maximálně využít. Pod deskou s umyvadlem je umístěna vedle skříňky i pračkaFoto: RITZY-INTERIÉRY, KUCHYNĚ

Každý si chce nakonec prostor takříkajíc zabydlet, dotvořit pomocí osobních doplňků, které dají místu osobitý ráz. Zdá se vám tento byt strohý? Fotografie realizace se v tomto případě pořizovaly při předávání bytu majitelům.

A co máte v bytě nejraději vy? Jaké věci potěší vaši duši? A chcete se podívat ještě někam? Byli jsme v luxusním bydlení ze staré půdy nebo v prostorném bytě v severském stylu a v mnoha dalších, které najdete v našem archivu!

Reklama

Načítám