Hlavní obsah

Malé, ale zrádné. K čemu nám je slepé střevo?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Slepé střevo si mnozí spojují jen s bolestivým zánětem. Bývá mu připisován malý, nebo žádný význam. Podle některých teorií ale v těle plní řadu klíčových funkcí a chrání jeho vnitřní prostředí před infekcí.

Článek

Vypadá jako červ a s tlustým střevem je zdánlivě propojeno zbytečně. Přináší slepé střevo neboli apendix jen potíže? Když se zanítí nebo praskne, může dokonce ohrozit život. V pravěkých dobách ale v lidském těle mělo své opodstatněné místo a podle některých hlasů tomu tak může být i dnes. K čemu slepé střevo sloužilo našim předkům?

Nedoceněný orgán

Charles Darwin ho ve svých knihách řadí k orgánům, které měly pro naše předky nedocenitelný význam. Podle něj se jedná o pozůstatek z dob, kdy jim pomáhalo v trávení jídla. Současní biologové s tím souhlasí. Vychází z toho, že slepé střevo býložravců je výrazně větší, protože jim pomáhá zpracovat hůře stravitelnou potravu, jako je třeba kůra stromů.

U lidí, kteří se dříve stravovali převážně rostlinně, to prý mohlo fungovat podobně. Jakmile ale začali do stravy zařazovat více masa, apendix byl využíván stále méně, až zakrněl a jeho funkce zanikla.

Foto: GolubaPhoto, Shutterstock.com

Apendix údajně doplňuje přátelské bakterie, čímž zlepšuje nejen trávení, ale také posiluje imunituFoto: GolubaPhoto, Shutterstock.com

Úloha v trávení i imunitě

Výzkumy posledních let však připouští jeho prospěšnost. Biologové hovoří o tom, že v trávicím systému produkuje a ukládá mikroby, které jsou nezbytné pro zdravou střevní mikroflóru.

„Důsledkem střevních nebo infekčních průjmových onemocnění bývají tyto přátelské mikroby z těla vyplavovány a nastává nerovnováha mezi bakteriemi, které jsou tělu vlastní a mikroorganismy, které jsou choroboplodné,“ vysvětluje MUDr. Vladislav Netočný z chirurgického pracoviště EUC Kliniky Ostrava.

Tělo se potom stává náchylnější k různých infekcím. V kritických případech slepé střevo dokáže „uvolnit“ arzenál bakterií potřebných pro obnovu střevní mikroflóry a celou situaci zachránit. Tím posiluje přirozenou obranyschopnost organismu.

Foto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Našim předkům, kteří jedli především zeleninu, pomáhalo slepé střevo s trávenímFoto: Ann Haritonenko, Shutterstock.com

Co dělat, když se zanítí

Když se do slepého střeva dostane infekce, zanítí se. Ta může přijít z žaludku nebo ze zatvrdlé stolice, která dlouho zůstává ve střevech. „Mezi charakteristické známky zánětu slepého střeva patří náhlý začátek obtíží, většinou z plného zdraví,“ informuje MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit Institutu.

Typické jsou bolesti podbřišku, pocit na zvracení a zvracení, zvýšená teplota. Bez okamžitého řešení, kterým bývá zpravidla chirurgické odstranění, může slepé střevo prasknout, způsobit další šíření infekce, otrávit krev a ohrozit dokonce i život.

Závažnost zánětu zjistí lékař rentgenem nebo ultrazvukem. Kdy přikročí k operaci? „Záleží na pokročilosti zánětu, klinickém obrazu a celkových obtížích pacienta,“ vysvětluje doktorka Skalská. Někdy se 2-3 dny čeká, zda se stav uklidní, pomáhají i ledové obklady. Podle výzkumu finských lékařů a farmaceutů lze zánět slepého střeva řešit i antibiotiky, které jsou v tomto případě šetrnější řešení než operace. Studie prokázala účinnost v 61 procentech sledovaných pacientů.

A jak je to s imunitou po operaci

Chování těla poté, co se slepé střevo vyoperuje, je individuální. „To, že má někdo slepé střevo vyndané, může ovlivnit imunitní funkce, možná i střevní mikroflóru, ale zatím to není bráno úplně do klinické úvahy,“ informuje lékařka. Každopádně posilovat imunitu je vhodné vždy.

Víte, jak včas poznat, že se vaše slepé střevo zanítilo?

Reklama

Načítám