Hlavní obsah

Malou koupelnu proměnili chytře. Podívejte se!

Foto: thinkstock

Za každým interiérem, v němž se má někdo cítit „jako doma”, musí stát důkladné pochopení jeho nároků a představFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte malou koupelnu a velké požadavky? Před její rekonstrukcí si ujasněte, co od ní požadujete. Chcete se tu mýt a relaxovat, nebo tu potřebujete umístit pračku či toaletu? Zvolte priority.

Článek

Dnes vám přinášíme ukázku koupelny, kterou noví majitelé chtěli předělat na luxusnější.

V asi šest let staré novostavbě měli místnost velkou 4,5 čtverečních metrů. Požadovali lepší komfort, ale zároveň funkčnost. Měla se sem vejít toaleta, vana, umyvadlo i pračka.

Co dělat, když prostor není nafukovací?

To bylo dost požadavků na tak malý prostor. Designérka Andrea Hylmarová, které investoři rekonstrukci koupelny svěřili, říká: „U každého projektu se snažím, aby si klienti hned na začátku ujasnili, co od místnosti vlastně požadují. Pokud se tato očekávání podaří jasně definovat, jsme na nejlepší cestě vytvořit interiér, v němž se budou cítit příjemně a svobodně."

Foto: Andrea Hylmarová

Původní koupelna působila jako tmavá, byla zde i druhá toaleta. Novým majitelům nevyhovovala po estetické ani po funkční stránceFoto: Andrea Hylmarová

Foto: Andrea Hylmarová

Výbava byla standardní – vana, umyvadlo na sloupové noze, galerka se zrcadlem a pračkaFoto: Andrea Hylmarová

Plány versus realita

Z rozhovorů při plánovaní rekonstrukce dále vyplynulo, že majitelé chtějí také vyměnit dveře a podlahy a v koupelně jim chybí sprcha. A tak došlo k mnohem větším změnám, než byl původní plán.

Foto: Petr Krupička

Po přestavbě se sem vešel kromě vany také sprchový kout a vysoká skříňka. Pračka byla umístěna mimo koupelnuFoto: Petr Krupička

Po mnoha diskusích o vhodné dispozici společně došli k názoru, že by koupelna měla sloužit spíše jako prostor pro relaxaci. To vedlo k tomu, že se designérka s majiteli věnovala hledání možného umístění pračky, až našli jiné vhodné místo – ukryli ji do vestavěné skříně v předsíni. Rekonstrukce stála přes 200 tisíc korun.

Foto: Petr Krupička

Prostor potřeboval alespoň opticky zvětšit. K tomu dobře posloužily luxusní mramorové velkoformátové obklady v neutrálních odstínech. Ty místnost zklidnily a dodaly jí potřebnou harmoniiFoto: Petr Krupička

Mramor na stěnách i na podlaze

Majitelé se vzdali i myšlenky, že do koupelny vtěsnají druhou toaletu, přičemž jednu už mají v bytě jako samostatnou místnost. Místo ní vznikla požadovaná prostorná sprcha. Důležitým prvkem se tu staly velkoformátové obklady z přírodního mramoru, které se použily nejen na stěny, ale i na podlahu.

Foto: Petr Krupička

V podobném duchu se zařizovala i samostatná toaleta, kam se nakonec vešla i malá praktická skříň na úklidové potřeby. Mramor majitelé pořídili za 499 korun za m^2Foto: Petr Krupička

„Pro svoje výborné tepelné a izolační vlastnosti je mramor do koupelny velmi vhodný. Lze pod něj bez problémů umístit třeba i podlahové topení. Každý přírodní mramor je navíc naprostý originál, takže váš prostor bude vždy unikátní," dodává Pavel Daněk z firmy Piedra, která kámen na český trh dováží a zpracovává.

Myslíte na rekonstrukci, protože jste si poškrábali vanu? Pokud jde jen o tento problém, hravě zvládnete opravu. Návody, jak na to, najdete zde.

A jak jste si s vybavením koupelny poradili vy?

Reklama

Načítám