Hlavní obsah

Manuál pro hospodyňky: Jak čistit domácí spotřebiče?

Foto: Philips

Vysavač vybavený omyvatelným filtrem šetří váš časFoto: Philips

Reklama

Nevíte si rady s údržbou běžných domácích spotřebičů? Nemusíte být chemik, a přesto to zvládnete na jedničku. Stačí jen vědět, jak na to! Nejste si jistí, co použít a mýdlová voda se vám zdá málo? Poradíme vám!

Článek

Naši prapředci to měli jednodušší – žádné elektrospotřebiče neexistovaly, a tak nebylo co čistit. Moderní hospodyňka se však musí popasovat s lecčíms.

Lednice a mrazáky

„Některé modely chladniček mají speciální antibakteriální povrch stěn, pak ale nezapomínejte na čištění poliček, které zpravidla tuto úpravu nemají,“ upozorňuje Martin Kameníček z firmy Electro World. A když to v lednici nevoní? Vložte do ní misku s octovým roztokem, rýží nebo jedlou sodou. Do jisté míry překryje nelibé aroma, podobně jako modernější uhlíkové absorbéry pachů (ty se mění přibližně po 3 měsících). Spotřebič však stejně vymyjte, nejlépe vodou s antibakteriálním přípravkem.

Jak často čistit a čím? Vnitřek ledniček několikrát ročně, ale jakmile se cokoli ušpiní, řešte to hned. Použijte antibakteriální přípravky – například MaxSan kuchyňský čistič (70 Kč), Bref power dezinfekční čistič (80 Kč), Dedra polarium antibacterial – včetně pohlcovače (199 Kč).

Foto: thinkstock

Aby lednice stále voněla, udržujte ji v čistotěFoto: thinkstock

Vysavače

Myslete hlavně na pravidelnou výměnu prachových sáčků a filtrů. A když luxujete prach po vrtání nebo popel, doporučuje se sáček vyměnit hned po vysání společně s filtrem, aby tyto nečistoty nepoškodily motor spotřebiče. Pokud se vysavač používá na běžné vysávání v domácnosti, je roční spotřeba sáčků zhruba pět kusů, filtry motoru měňte jednou až dvakrát ročně.

Jak často čistit a čím? Zaprášený spotřebič otírejte průběžně, u bezsáčkových vysavačů nejlépe po každém použití. Pro tuto péči stačí saponátový roztok – například Pur (29 Kč), Jar (28 Kč), Mr. Proper Universal Lemon (75 Kč).

Pračky

Vzpomenete si, kdy jste naposledy čistili filtr hrubých nečistot a nálevku na prací prostředky? Obě části pračky „pucujte” nejlépe několikrát ročně. Zanesený filtr (u většiny typů ho najdete zepředu pračky pod bubnem) může ucpat odtokovou hadici a špinavá nálevka bude patrně zapáchat. Co je ale nejdůležitější? Zabránit usazování vodního kamene. „Pokud nemáte spotřebič s keramickým topným tělesem, na kterém se kámen neusazuje, a máte doma tvrdou vodu, je třeba:

  • pravidelně používat přípravky na změkčování, nebo napříkladpřívodní hadici umístit na speciální zařízení,
  • jednou za dva měsíce se zbavit usazenin pomocí odvápňovacího roztoku,“ uvádí Martin Kameníček.

A Kateřina Pavelková z firmy Henkel doplňuje: „Kvalitní prací prostředky už ve skutečnosti obsahují změkčovač vody.“ Vyzkoušejte například Persil Expert (169 Kč), Ariel gelové kapsle (64 kusů za 499 Kč), Palmex (140 Kč).

Foto: Henkel

U pračky je nejdůležitější boj s vodním kamenemFoto: Henkel

Mikrovlnky, trouby a varné desky

V případě mikrovlnek usazené zbytky potravin sice neovlivňují funkci přístroje, ale množí se kvůli nim bakterie. Pokud ji chcete dobře vyčistit, vařte v ní asi 5 minut vodu, pak setřete uvolněnou mastnotu a dočistěte běžnými mycími prostředky.

A co s vestavnými troubami a varnými deskami? Některé typy trub jsou vybavené samočisticí funkcí (působí voda ohřátá na vysokou teplotu, nebo extrémně vysoká vnitřní teplota, která spálí zbytky potravin). Potom jen troubu stačí vytřít vlhkým hadrem.

Na varné desky použijte speciální škrabky na sklokeramiku nebo čistič vhodný na tyto povrchy. A na starý sporák s troubou stačí voda, saponát a přípravek na odmaštění.

Jak často čistit a čím? Kdykoliv je spotřebič zašpiněný. Použijte třeba Bref Power odmašťovač (80 Kč), Cif actifizz ocean (110 Kč), Miele Čisticí prostředek na sklokeramické varné desky a nerezové povrchy (149 Kč).

Myčky nádobí

Aby myčka podala co nejlepší výkon, netřeba nádobí přemývat, jen z něj odstraňte zbytky pokrmů. A dál? „Ve filtru, na stříkacích ramenech, v tryskách a trubkách se časem usazuje vodní kámen a mastnota, a proto byste měli alespoň jednou za čas použít speciální přípravek na čištění tohoto spotřebiče, který odstraňuje usazeniny vápna a zbytky potravin,“ nabádá Kateřina Pavelková. Tento přípravek vložíte do myčky, kterou zapnete na vyšší teplotu a necháte ji pracovat naprázdno.

Jak často čistit a čím? Zhruba jednou za dva měsíce, použijte například Somat čistič myčky (110 Kč), Finish čistič myčky (89 Kč), Calgonit čistič myčky (109 Kč).

Foto: miele

Na čištění myčky používejte speciální přípravekFoto: miele

Žehličky plus parní generátory

Je to fajn vymoženost – moderní žehličky mají zabudovanou funkci samočištění velkým tlakem páry, parní generátory jsou vybavené lapačem vodního kamene. Starší typy žehliček mívají odvápňovací tyčinku, kterou lze po vyndání podle některých odborníků snadno vyčistit citronovou šťávou.

Jak často čistit a čím? Až vás upozorní kontrolka lapače. Zkuste odvápňovač Bosch TDT1101 (350 Kč), odvápňovač AEG ECF 5H univerzální (234 Kč) nebo octový roztok za pár korun.

A jaké jsou vaše zkušenosti s čištěním a údržbou domácích elektrospotřebičů? Napište nám!

Reklama

Načítám