Hlavní obsah

Masové závitky s dokonalými náplněmi i omáčkami. Vyzkoušejte je!

Foto: David Háva

Dnes vám přinášíme tipy na lahodná masíčka s dokonalými omáčkami, plná skvělých chutí. Dáte si?Foto: David Háva

Reklama

Masové závitky plné úžasných chutí? Vyzkoušejte kuřecí s paprikami, krůtí s hráškem a kuskusem nebo vepřové s houbami, kterých jsou právě teď plné lesy!

Článek

Masový závitek nemusí být vždy jen španělský ptáček, i když je jeho místo v kuchařských knihách neotřesitelné. Způsob přípravy závitků je stále stejný, jen se dá skvěle experimentovat s náplněmi. Až jednoho dne najdete tu dokonalou, která se stane hvězdou vaší kuchyně. Bude to některá z těch našich?

Závitky s paprikami

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsní řízky, ½ zelené papriky, ½ červené papriky, ½ žluté papriky, 1 cibuli, 100 g krémového sýra (lučina, žervé, ricotta), 100 g čedaru, sůl, pepř, olej na smažení, vývar na podlití, hladkou mouku na poprášení masa, 1 konzervu loupaných rajčat

Foto: David Háva

Závitky před servírováním nakrájejte na tenké plátkyFoto: David Háva

Postup: Maso opláchněte, osušte a důkladně naklepejte. Plátky osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky a papriky na proužky. Zeleninu orestujte na oleji, přidejte krémový sýr a nastrouhaný čedar. Dobře promíchejte a stáhněte z ohně.

Na každý plátek masa dejte náplň a maso zaviňte a pevně svažte provázkem nebo spojte párátky. Závitky poprašte moukou. Pak je na oleji orestujte dozlatova. Opečené závitky poskládejte do pekáčku vytřeného olejem, podlejte trochou vývaru, přidejte konzervu loupaných rajčat a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip:Loupaná rajčata před použitím promíchejte se dvěma stroužky prolisovaného česneku a lžičkou nasekaného rozmarýnu.

Vepřové s houbami

Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové řízky, 300 g čerstvých lesních hub, 200 g cukety, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, špetku mletého kmínu, sůl, pepř, 300 ml smetany na vaření, čerstvou nasekanou petrželku, olej na smažení

Foto: David Háva

S čerstvými houbami chutnají závitky fantasticky!Foto: David Háva

Postup: Vepřové řízky opláchněte a důkladně osušte. Pak je naklepejte, osolte a opepřete. Cibuli nasekejte nadrobno, cuketu a dvě třetiny hub nakrájejte na kousky, stroužek česneku prolisujte.

Na oleji opečte nejdřív krátce cibuli, pak přidejte houby, cukety, česnek a vše opečte. Přidejte kmín, sůl, pepř a směs stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Pak na každý plát masa dejte vrstvu houbové směsi a maso zatočte a pevně svažte provázkem.

Na oleji ve vysoké pánvi opečte maso dozlatova. Přidejte zbylé na kousky nakrájené houby a vše ještě společně opečte. Pak přilejte smetanu a vařte vše ještě dalších deset minut, smetanu nechte jen mírně probublávat. Nakonec omáčku podle chuti osolte a opepřete. Před podáváním každou porci nakrájejte na plátky, přelejte smetanovou omáčkou a posypte nasekanou petrželkou.

Tip: Na každý plát masa můžete ještě předtím, než přidáte náplň, položit plátek sušené šunky.

Závitky s hráškem a kuskusem

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsní řízky, 50 g kuskusu, 2 cibule, 150 g mrazeného hrášku, 200 g lučiny, sůl, pepř, 150 g slaniny, olej na smažení, vývar na podlití

Foto: David Háva

Křehounké kuřecí maso s jemnou sýrovou náplní vás nadchne!Foto: David Háva

Postup: Maso opláchněte, osušte a naklepejte na tenké plátky. Pak je osolte a opepřete. Kuskus připravte podle návodu a jednu cibuli nakrájejte nahrubo. Na oleji orestujte cibuli dozlatova.

Přidejte hrášek, pak uvařený kuskus a nakonec vmíchejte lučinu. Směs osolte, opepřete a dobře promíchejte. Stáhněte ji z ohně a nechte vychladnout. Pak na každý plátek masa dejte hromádku směsi a vytvořte závitky, které pevně svažte provázkem.

Ve vyšší pánvi je na oleji opečte dozlatova. Podlejte trochou vývaru a pak vše krátce poduste pod pokličkou. Před podáváním závitky nakrájejte na plátky a dozdobte orestovanou slaninou a cibulkou.

Tip: Do náplně můžete přidat trochu nadrobno nasekané máty.

Milujete maso s překvapením? Jaké jsou vaše tipy na nejlepší závitky?

Reklama

Načítám