Hlavní obsah

Máte chřipku? Víme, jak zahájit protiútok!

Foto: thinkstock

Nebojte se chřipky, ale pořádně se proti ní vyzbrojteFoto: thinkstock

Reklama

Už je vám jasné, že vás chřipka položila na lopatky? Ještě to ale nevzdávejte! Buďte chytří, ať neležíte nemocní týdny. Víme, jak přejít do protiútoku a být co nejdříve zase fit!

Článek

Tenhle stav nemá rád asi nikdo z vás: horečka, únava, bolest v krku, rýma. „Chřipkové viry oslabují sliznice dýchacích cest i imunitní systém, čímž napomáhají k tomu, aby si na vás mohly dovolit i další viry a bakterie,“ říká MUDr. Jan Hlusička. „Kombinace chřipky s dalšími onemocněním, jako je třeba zánět mozkových blan, močového měchýře nebo zápal plic, už jsou pak velmi nebezpečné."

Proto se snažte respektovat nemoc a svému tělu pomoci. Jak?

Spěte tolik, co si tělo žádá

Především klid a hodně prospaných hodin dodá vašemu organismu novou energii. Únava z nemoci je na místě, navíc bolest svalů i kloubů je mimo jiné i jasným signálem, co je třeba dělat. Stopka chození do práce, a vůbec vystrčení „nosu z domova“ má své opodstatnění. I proto, že chřipka je velice nakažlivá. Klid v posteli je zkrátka nejlepší řešení i lék pro první dny nemoci.

Foto: thinkstock

Už naši předkové tvrdili, že spánek léčíFoto: thinkstock

Snižte teplotu, pokud je vysoká

Podle odborníků není potřeba tlumit horečku, pokud se pohybuje mezi 37 a 38 °C. „Tato teplota má svůj význam při ničení bakterií i virů,“ uvádí MUDr. Eva Soudková. Navíc stimuluje obranyschopnost těla, což je k jeho prospěchu. Léky snižující teplotu doporučuje praktická lékařka od 39 °C. Každopádně ve všech případech je potřeba dostatečně pít, protože pocením tělo ztrácí tekutiny.

Pomozte kašli

Jelikož při chřipce nejsou používána antibiotika, spíše někdy cílená antivirotika, pomoci vám mohou prostředky ulehčující či tlumící příznaky chřipky. Podle typu kašle pak proti suchému či podporující odkašlávání. Jde o různé sirupy, pastilky, léky v podobě horkých nápojů. Zkusit můžete i klasické zábaly krku, polévkové vývary (cibulový, česnečku, zelnou, zeleninovou), a určitě různé druhy bylinných (speciálních na chřipku) či čerstvých čajů (zázvor, citron, mix citrusových plodů).

Foto: thinkstock

Vitaminy v ovocných šťávách i bylinkových čajích posilujíFoto: thinkstock

Přidejte vitaminy

Někdy je těžké během nemoci vůbec cokoli sníst, protože žaludek nemá chuť, a navíc je plný různých prášků. Zkuste ale rozhodně vsadit na ovoce, polévky (kuřecí vývar, zelná, pórková) a lehká jídla. Vitamin C (v pomeranči, mandarinkách, mrkvi...) je rozhodně vaším spoluhráčem v boji proti chřipce.

Co dalšího můžete udělat?

  • pomůžou vám také zábaly na krk (Priessnitzův obklad)
  • vývar z cibule slazený medem (pije se jako čaj)
  • pozitivní ladění v posteli (čtěte si veselé knihy, pouštějte hezké filmy), snažte si všechny „katastrofy“ nechat na čas, až budete zdraví :-)
  • udržujte vzduch v bytě mokrý: dejte si na topení mokrý ručník či zapněte zvlhčovač vzduchu (příznivé prostředí je v bytě, kde je při 20 °C vlhkost 45–65 %)
  • pokud se vám časem ke kašli přidá i rýma, využijte jakýchkoli nosních kapek, které vás jí sice nezbaví, ale ulehčí vám dýchání. Nezvykejte si je ale brát dlouhodobě, mohou být návykové!
  • nepospíchejte do práce: chřipka trvá 10 dní.

I v dalších dnech po nemoci nenaskakujte do svého běžného životního tempa a jeďte na půl plynu, aby se vám nemoc nevrátila. Není to snadné, ale vyplatí se vám to. Viďte?

Reklama

Načítám