Hlavní obsah

Máte malé děti? Tyhle kytky musí z domu!

Foto: Thinkstock

Některé květiny mohou vašim dětem ublížitFoto: Thinkstock

Reklama

Pokojové rostliny většinou nechybí v žádné domácnosti. Pokud se vám ale narodí malé dítě, měli byste určitě zbystřit! Některé oblíbené květiny se totiž rázem změní v nepřítele číslo jedna. Mohou být totiž jedovaté nebo jinak nebezpečné. Víte, které to jsou?

Článek

Jedovaté, dráždivé či pichlavé pokojové rostliny tvoří běžně součást vašeho domova, aniž byste si to v některých případech uvědomovali. Schválně, kolik z vás dnes zjistí, že máte z námi uvedených nebezpečných druhů rostlin doma? Opatrnost je, pokud máte malé děti, na místě.

Rostliny do dětského pokoje nepatří

Chystáte pokojíček pro vašeho budoucího potomka a váháte, zda ho zkrášlit i květinami? Raději zadržte. Možná se to nezdá, ale pokojové rostliny mohou napáchat větší škodu, než si dokážete v důsledku představit. Nejenže mohou být jedovaté, ale i obyčejné druhy v květináči s hlínou jsou potencionálním rizikem. Zvídavost malých dětí občas nezná hranic, takže jsou schopné na sebe květináče zvrhnout, nebo si dokonce pochutnat i na hlíně s kamínky.

Foto: Thinkstock

Na foto (zleva): difenbachie, tchynin jazyk, krotonFoto: Thinkstock

Názor, že rostliny do dětského pokoje nepatří, zastává i dětská pneumoložka Renáta Říhová: „Dítě začíná být brzy dosti aktivní, fyzicky zdatné a všetečné, květináč s hlínou ho bude jistě zajímat jako jeden z prvních ,nehracích' předmětů, ať už stojí na zemi nebo na vyvýšeném místě, kam se i lezoucí dítě rádo vyšplhá. Ovšem i starší děti jsou dost zvědavé a jsou schopné i ve čtyřech letech věku leccos ochutnávat.“ Navíc dalším důvodem jsou i vyskytující se plísně na povrchu půdy, která pak může vaše dítě zbytečně alergizovat.

Největší riziko: Jedovaté druhy

Je nad míru jasné, že s malými dětmi (platí to i pro domácí mazlíčky) byste z celého domu měli odstranit zejména jedovaté rostliny. Po jejich požití či dotyku dochází hlavně k vyrážkám či podráždění trávicího ústrojí. „Osobně jsem se setkala opakovaně s požitím i malého kousku listu difenbachie, která obsahuje šťavelan vápenatý, jehož krystalky mohou silně podráždit s následkem otoku sliznice,“ uvádí Renáta Říhová.

Foto: Thinkstock

Na foto (zleva): vánoční hvězda, kaktusy, anturieFoto: Thinkstock

A které nejčastější rostliny patří v českých domácnostech k těm jedovatým? Podle floristky Vlasty Černé Rypáčkové z portálu svatebnikytice.cz jsou to především tchynin jazyk, monstera, klívie, difenbachie, anturie, kroton, vánoční hvězda, oleandr a amarylis.

Nejvíce zkušeností mají ale maminky hlavně s diefenbachií. „Když byl malé rok, chtěla mi tchyně dát difenbachii. Už jako malý holce mi ale máma říkala, že je velice jedovatá, takže samozřejmě zůstala u tchyně,“ říká čtenářka Andrea Anysek Abrahámová. A další čtenářka Martina Knitlová jedině souhlasí: „Taky jsem měla problém akorát s difenbachií, která teda byla nádherná, ale letěla do popelnice hned po příchodu z porodnice.“

Foto: Thinkstock

Na foto (zleva): klívie, oleandr, monsteraFoto: Thinkstock

Další nástrahy? Trny!

Máte rádi kaktusy pro jejich nenáročné pěstování? Pozor však, kam je v bytě umístíte. Stejně tak rostliny s ostrými listy. Nestavte je tedy dětem do cesty, ale naopak je před nimi řádně zabezpečte, přemístěte do dostatečné výšky či je raději snad rozdejte. Některé druhy mají totiž tak ostré a jemné trny, že i dospělý je stěží z prstu vytáhne. Natož pak dítě. „Raději předejděte i tomuto potencionálnímu riziku a dejte si pozor kromě kaktusů i na juku, aloe a cykas,“ doporučuje Vlasta Černá Rypáčková.

Tip redakce: Víte, že další riziko pro děti mohou představovat i nevhodné hračky? Přečtěte si raději pravidla, na co dbát při jejich správném výběru.

Máte také zkušenosti s nebezpečnými rostlinami? Podělte se s námi i ostatními čtenáři o své postřehy v diskusi.

Reklama

Načítám