Hlavní obsah

Máte málo místa? Pěstujte muškáty takto!

Foto: Thinkstock

V závěsných truhlícíh si balkonovky užijete!Foto: Thinkstock

Reklama

Chcete si letos opravdu užít rozkvetlých balkonovek? Místo klasických truhlíků zvolte závěsné. Budou se vám měnit přímo před očima, a konečně oceníte krásu a rozmanitost rozkvetlých muškátů, lobelek či fuchsií!

Článek

Pokud si pořídíte místo klasických truhlíků závěsné květináče, z bezprostřední blízkosti můžete obdivovat rozvíjející se poupata, barvy i tvary jejich květů. V závěsu v úrovni očí vynikne jejich opravdová krása! Navíc rostliny v závěsném květináči neznají překážku, a pokud o ně budete dobře pečovat, vytvoří dominantní ozdobu každého volného prostoru. A co s volným balkonem? Tam si třeba vypěstujte vlastní šopák!.

Foto: kvetinynadobirku.cz

Závěsné begonie vás budou fascinovat svými jednotlivými květyFoto: kvetinynadobirku.cz

Není truhlík jako truhlík

Možná si můžete myslet, že je jedno, zda truhlík s květinami postavíte na parapet nebo zavěsíte. Ale není to tak, péče o květiny se liší a ty závěsné potřebují trochu něco jiného. Počítejte také s tím, že je budete muset častěji zalévat, jen těžko pod ně zavěsíte misku, která by zadržovala vodu.

Do závěsných truhlíků je proto třeba zvolit kvalitní substrát, například gramoflor, v němž je obsaženo smáčedlo, které při zálivce přeschlého substrátu pomůže jeho rychlému nasáknutí. Součástí nejlépe každé zálivky by mělo být i hnojivo.

Foto: rozkvetlydomov.cz

Do těchto nádob volte převislé rostliny, z klasických byste moc neviděliFoto: rozkvetlydomov.cz

Foto: rozkvetlydomov.cz

Květy fuchsií dokonale vyniknou z bezprostřední blízkostiFoto: rozkvetlydomov.cz

Při nákupu myslete na to, že zatímco truhlík na balkon nebo okno osazujete květinami – zde je návod, jak na to – jen z jedné strany, u závěsných květináčů je třeba dát rostliny po celém jeho obvodu tak, aby byl ze všech stran zarostlý. Potřebujete proto o něco více sazenic. Všeobecně platí, že na průměrný květináč potřebujete čtyři větší dobře prokořeněné rostliny, ale klidně jich může být i šest. Záleží na průměru nádoby a velikosti kořenového balu.

Foto: kvetinynadobirku.cz

Z malokvětých druhů je do závěsu vhodná například převislá lobelkaFoto: kvetinynadobirku.cz

Jak vysázet rostliny do závěsného květináče

Vzhledem k časté zálivce také volte vhodnou výšku, v níž bude truhlík viset. Je důležité, abyste se mohli květinami nejen kochat, ale také je pohodlně zalévat. Zjednoduší to nadstavec na hadici. Pokud používáte konev, pořiďte si tu s menším objemem pro snazší zálivku.

Závěsné květináče se dají pověsit prakticky kamkoli – pod pergolu, do altánu, v lodžii, pod stříšku u vchodu do domu a na dalších místech, kdekoli to technické umístění dovoluje. Díky umístění květináče pod „ochranným štítem“ na květiny neprší, a tak nehrozí, že jejich květy poničí déšť, škodící převážně velkokvětým a plnokvětým druhům. Dešťová voda totiž způsobuje na květech hnědé skvrnky. Zároveň nedochází ani k přemokření zeminy a následnému uhnívání kořenů rostlin.

Foto: kvetinynadobirku.cz

Květiny v závěsných nádobách při správných podmínkách rostou bez omezeníFoto: kvetinynadobirku.cz

Hodí se velké i malé květy

Do závěsů vysazujte převislé druhy, které splývají po stranách květináče. Jen tak bude celkový dojem perfektní. Pokud byste zvolili vzpřímené druhy, na květiny špatně uvidíte.

Používat můžete drobnokvěté i velkokvěté druhy. Například drobné lobelky vytvoří v květináči doslova barevnou kouli, zato fuchsie nebo begonie vás budou fascinovat svými jednotlivými květy. Zvolit lze i tradiční muškáty nebo begonie.

Foto: rozkvetlydomov.cz

Nadstavec na hadici zjednoduší zálivku závěsůFoto: rozkvetlydomov.cz

Jejich výběr přizpůsobte nejen tomu, co se vám líbí, ale i vhodným podmínkám, v tomto případě už zmiňovaným požadavkům květin na množství vody, v parných dnech bez ní přežijí jen těžko. Například bohatě narostlé surfinie v květináči o průměru třicet centimetrů spotřebují během jediného horkého dne až čtyři litry vody! Pokud květiny nemáte možnost pravidelně zalévat, vybírejte druhy, které vydrží přeschnutí, například pelargonie. Nečekejte však, že porostou jako ze žurnálu.

Foto: rozkvetlydomov.cz

Pelargonie jsou do závěsných nádob ideální, neboť jim nevadí suchoFoto: rozkvetlydomov.cz

Pomoci by mohl zavlažovací květináč s knoty a velkou zásobou vody, ale ani ten není všemocný. Pokud uvažujete o závěsných nádobách třeba na chalupě, kam se dostanete jen jednou týdně a květiny se zde dočkají vody jen výjimečně, zkuste si povolat na pomoc přírodu. I když bylo v úvodu řečeno, že je pro ně ideální stanoviště pod střechou, kde nebudou hnědnout jejich květy, zde je to naopak. Takové místo může být na škodu, necháte-li je volně, zalévání za vás čas od času obstará déšť.

Foto: rozkvetlydomov.cz

U surfinií pamatujte na to, že v horkých dnech spotřebují až čtyři litry vodyFoto: rozkvetlydomov.cz

Foto: Thinkstock

Na chalupě může pomoci se zaléváním déšťFoto: Thinkstock

Že vás závěsné květináče nadchly? Sazeničky už vám nevyrostou, proto nyní už kupujte jen hotové květináče s dobře narostlými a kvetoucími rostlinami. Hodně krásy!

Reklama

Související témata:

Načítám