Hlavní obsah

Máte věčně unavené dítě? Zkontrolujte mu pyžamo!

Foto: thinkstock

Co všechno může rušit zdravý spánek vašich dětí? Víme to!Foto: thinkstock

Reklama

Budí se vám potomek ráno tak unavený, jako by vůbec nešel spát? Možná za jeho nekvalitní spánek může špatná spánková hygiena. Jaká by měla u dětí být? To vám řekneme!

Článek

Patnáctiletá Tereza si večer udělá věci do školy a vrhne se na počítač. Do postele jde o půlnoci nebo i později. „Celý den je pak mátoha, občas schytá špatnou známku, i když se učila,“ říká její matka. Pokusy dostat dceru do postele dřív selhaly.

Zaměřte se na matraci

Ponocování je jen jeden důvod, proč může být dítě unavené. Když se v noci budí a je rozlámané, zaměřte se nejprve na matraci v jeho posteli. Ta je alfou a omegou kvalitního spánku. „Pokud je vybraná špatně, dítě bude nevyspalé,“ zdůrazňuje primář ortopedie kladenské nemocnice Jan Deniger. Důležitý je i rošt. „Může se stát, že rodič koupí kvalitní a drahou matraci i rošt, ale vzájemně nejsou kompatibilní, a tudíž nepřinesou výsledek,“ doplňuje Jan Deniger.

Foto: thinkstock

Dítě by mělo chodit spát rádo. A pro to by měli rodiče udělat hned ze začátku maximumFoto: thinkstock

Rošt můžete vybrat buď pevný, dřevěný nebo lamelový. „Může být i polohovací, například polohování hlavy a sedu je šikovné, pokud má dítě třeba kašel,“ radí Martina Jelínková ze společnosti JMP – Studio zdravého spaní.

Ideální matrace je středně tvrdá, a zatímco dospělácké bývají v oblasti ramen a pánve změkčené, a naopak v oblasti bederní páteře pevnější, u dětí to potřeba není, protože se na lůžku často „stěhují“. „Zásadní je správná podpěra páteře, ideální jsou matrace z kvalitních PUR pěn, které vyhoví jak z hlediska pružnosti, tak i z toho hygienického,“ doplňuje Martina Jelínková.

Zdárně jste nakoupili matraci i rošt, ale dítě se i tak v noci budí? Co dále může být za dětským nevyspáním?

Co ruší dětský spánek

Teplo – Před spaním dítěti vyvětrejte, neoblékejte mu příliš teplé pyžamo a navrch peřinu. Když se budí zpocené, je to špatně.

Zima – Ideální teplota je kolem 21 stupňů. Dítě nemá mít studené ruce a nohy, u malých holčiček si odpusťte noční košilky. Vyhrnou se jim a spí prakticky nahé.

Světlo – Pokud dítěti vadí tma, pořiďte noční světlo (skvělou vychytávku najdete také ve článku 5 krásných dětských pokojů. Nechte se inspirovat i vy!). Ideálně by měla být místnost zatemněna závěsy nebo žaluziemi, aby do pokoje nevnikalo světlo.

Foto: thinkstock

Přílišné divočení před spaním ke zklidnění nepomůžeFoto: thinkstock

Pyžamo – Volte spací úbor z čisté bavlny, pyžamo by mělo být volné, pohodlné, bez škrtících okrajů.

Peřiny – Pokud hrozí alergie, neriskujte a kupte hypoalergenní set. Malému dítěti nemusíte dávat polštář. Hodí se, když je potomek nastydlý a potřebuje spát ve zvýšené poloze, u miminek stačí podložit matraci.

Rozptylování –Usínat u televize nebo s i-padem je krok k pořádnému nevyspání. Zatrhněte i celou noc puštěný počítač, byť v režimu spánku. Malému dítěti nechte oblíbeného plyšáka, jiné hračky ho budou rozptylovat.

Strava – Dítě by nemělo do postele odcházet hned poté, co dovečeřelo. Výjimkou jsou kojenci, pro ně je naopak dávka mléka těsně před spaním zárukou lepšího spánku. U dospívajících potom hraje roli i to, jestli si přes den dopřejí kávu, energetické drinky, nebo dokonce alkohol. Nabuzený organismus hůř usíná.

Bolest hlavy i slabost

Že se dítě nevyspí, neznamená jen to, že bude mrzuté. „Děti jsou náchylnější k nemocem, skolí je každá maličkost, může je bolet hlava. Starší děti potom může potkat nesoustředěnost, potíže s prospěchem ve škole,“ upozorňuje dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Důvodů dětské nespavosti je mnoho. Jaký byl u vašeho dítěte? A propos, věděli jste, že Chcete-li mít zdravé dítě? Dopřejte mu trochu špíny!?

Reklama

Načítám