Hlavní obsah

Máte vysoký krevní tlak? Těmto potravinám se zdaleka vyhněte!

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Vysoký krevní tlak nebolí, ale může vás zásadně ohrozit na životěFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vám dokáže zvýšit tlak? V tom dobrém pohyb, v tom horším stres, kila navíc, potíže se štítnou žlázou, ale také některé potraviny. A právě před těmi bychom vás rádi varovali!

Článek

Podle odborníků má vyšší tlak víc než čtyřicet procent Čechů, bohužel ve stále mladším věku, a mnoho z nich o tom ani neví.

Příznaky vysokého tlaku se dají zaměnit s následky stresu či přepracování – bušení srdce, zadýchávání, někdy se projeví i zhoršením zraku… Mezitím se srdce nadměrně namáhá, dochází a aterosklerotickým procesům a ty mohou náhle skončit infarktem, mozkovou mrtvicí nebo selháním srdce.

Vysoký tlak je závažná zdravotní komplikace, kterou je dobré zjistit, a hlavně řešit včas. Nejlépe je tedy chodit na prevenci k lékaři. Pokud tam naměří opakovaně tlak nad 140/90, zařadí vás podle hodnot do tří stupňů – hypertenze mírné, středně závažné a závažné – a nasadí patřičnou léčbu.

Léčba tlaku

Vysoký krevní tlak bývá většinou spojen i s nezdravým životním stylem a nadváhou, bude většinou následovat doporučení zhubnout, hýbat se, zdravě jíst, nesolit a nenervovat se. Pak zřejmě dojde i na vhodné léky.

Proč zhubnout? Obezita s vysokým tlakem souvisí velmi úzce, a pokud se vám podaří zhubnout alespoň deset procent váhy, tlak se významně sníží i bez léků.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Mezi nejlepší léky na vysoký tlak patří pravidelný pohybFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jak se hýbat? Jakkoli vám vyhovuje a stačíte na to – ale minimálně třikrát týdně po půl hodině. Lidé s nadváhou by měli začít rychlejší chůzí, jízdou na kole či rotopedu, tedy aerobními aktivitami, které posílí srdce a pomohou spalovat tuky. „Dvojnásob to platí u lidí se sedavým zaměstnáním, ti by se měli začít hýbat pravidelně,“ radí PharmDr. Ivana Lánová, Benu Lékárna Mladá Boleslav.

S hubnutím a pohybem je spojeno i doporučení přestat kouřit a snažit se moc nenervovat a nestresovat. Zásadním krokem k nápravě je i změna stravovacích návyků. Ocenili byste inspiraci, co se týče cvičení? Najdete ji například v článku 7 cviků, které vám prodlouží život. Tyhle zvládnete!

Co na talíř?

Důrazná doporučení se týkají i jídelníčku. „Měli byste omezit potraviny obsahující velké množství soli, cholesterolu, cukrů a kyseliny močové, tedy například tmavé maso, vnitřnosti a další. Je dobré jíst třikrát denně s minimálně pětihodinovou přestávkou. Jídlo by přitom nemělo trvat déle než jednu hodinu a mělo by začínat jedním či dvěma sousty bílkovin a v jednom jídle by měl být jen jeden druh bílkoviny,“ radí MUDr. Roman Vokatý rehabilitační specialista z Mariánských Lázní.

Na co tedy v jídelníčku pozor?

Bílé pečivo– chléb, housky, ale třeba i cornflakes a některé hotové směsi müsli obsahují hodně soli. Pro představu – v krajíci chleba je jí kolem 0,5 g! Denní doporučená dávka je 5–6 gramů.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Při léčbě hypertenze byste měli změnit i jídelníček, například dát přednost tmavému pečivu před světlýmFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Uzeniny, tvrdé sýry, nakládaná zelenina, jídlo z fast foodů – ve všech bývá víc soli, než je zdrávo, tudíž zásadně snižte jejich spotřebu.

Instantní polévky, konzervy vynechejte, omezte kořenicí přísady a marinády, ale i kari, kupované majonézy, kečupy a hořčice.

Korýši, uzené ryby, rybí konzervy, zavináče – ačkoli jsou ryby součástí zdravé výživy, těchto se to netýká, protože mají vysoký obsah soli – většinou vyšší než gram na 100 gramů.

Alkohol, káva, tmavý čaj, kakao – zvyšují krevní tlak, omezte je. Místo kávy volte náhražky, místo tmavého čaje pak zelený. Rozhodně se vyhněte energetickým nápojům! Alkoholu by nemělo být víc než 30 g za den u mužů a 20 g u žen. Kakao uvádíme i pro vysoký obsah purinů, které tělo metabolizuje na kyselinu močovou.

Tučné mléčné výrobky – omezte je nebo nahraďte odtučněnými.

Smažená jídla, slané a mastné chipsy, slané buráky – z jídelníčku vyhoďte kvůli cholesterolu i soli.

Omezujete množství soli v jídle? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám