Hlavní obsah

Medvídek a panenka. Dva signály, že večer (ne)chcete sex

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Výborná večeře v luxusní restauraci ani svit svíček harmonii ve vztahu nezaručují. Co všechno je třeba podniknout, aby vaší ložnici i citům vládla něha? Takhle se podporuje romantika a chuť na milování!

Článek

Milování jako nepříjemné téma? Častý problém. Tedy aspoň podle amerického psychologa Johna Gottmana, který na blogu institutu, jež provozuje se svojí manželkou, říká, že mnoho lidí ještě stále pociťuje sexuální hanbu a považuje pohlavní styk za tabu. V této souvislosti také podotýká, že naopak ti, kdo o sexu mluví a vytváří prostor pro intimitu, jsou navzdory stresu, práci i péči o děti obecně spokojenější. Podle tohoto odborníka je navíc romantika klíčem k dlouhodobému štěstí, a to sexuálnímu i partnerskému. Tápete, jak ji do svého denního režimu zařadit? Gottmanův institut sídlící v americkém Seattlu nabízí několik tipů.

Naučte se umění sexuálních rozhovorů

Hlavní překážkou dobrého a romantického sexu je ticho. I když mnozí považují milování za citlivé téma, není dobré se před ním uzavírat. John Gottman tvrdí, že pokud si milenci nesdělují svá přání, pocity a touhy, nedojde k prohloubení intimity a emocionálního spojení. Romantika, tedy prožitek nevšedních událostí spojený s idealizovanými představami, nedopadne na úrodnou půdu. V překladu to znamená, že i kdyby se partner na hlavu stavěl a nosil vám růže třikrát denně, s vámi to nic neudělá. Pokud totiž není člověk připraven být zároveň posluchač i mluvčí, romantika se ve vztahu ani v posteli nemá šanci udržet.

Odbourávejte nejistotu

Každá osoba přináší do vztahu svůj vlastní jedinečný postoj k sexu, který je ovlivněn životními zkušenostmi. Muži mají strachy z vlastních výkonů, ženy trápí nepolapitelný orgasmus. Partneři často mají pocit, že je s nimi něco špatně, bojí se druhému emocionálně otevřít. To se však dá postupem času napravit láskyplnými gesty, vyznáními a chválou. Zajímejte se o maličkosti, dávejte si najevo, že na sebe myslíte i během dne. Krátká a výstižná textová zpráva potěší a podpoří protistranu v boji proti nejistotě. Není snad tohle romantické gesto, které se večer může odrazit na dění v ložnici? Možná třeba tak, že se jeden druhému oddaně zahledíte do očí.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Zaveďte si nějaký svůj vlastní dotykový rituálFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Mějte svoje citlivé rituály

Podle Johna Gottmana se mnoho jeho klientů spoléhá na to, že lidé umí číst myšlenky. Předpokládat, že milenec ví, kdy máte náladu na sex a co zrovna v dané chvíli potřebujete (orální sex, masáž nebo pouhé objetí), omezuje hloubku vašeho důvěrného vztahu a vyvolává různá nedorozumění. Jak o sex požádat, nebo ho naopak odmítnout, aniž byste druhého ranili nějakým odstrkáváním či snad výmluvami? Mějte nějaký svůj prostý, osobní rituál.

K němu například poslouží dobře známé polštáře s nápisem „dnes ano“ nebo „dnes ne“, které se otáčí podle nálady. John Gottman na svém blogu popisuje, že se setkal i s klientem, který se svojí partnerkou komunikoval prostřednictvím panenky. Tu vždy, když měl náladu na sex, položil „na záda“. Unavená partnerka, mnohdy toužící jen po večeru u televize a náruči, ji posadila do těsné blízkosti medvídka. Ani jedna strana tak neměla pochyb o tom, co chce ta druhá. I když to zní triviálně, čtěte mezi řádky. V pozadí stojí respekt a důvěra vůči druhému. I když žena nechce sex, touží po náruči svého muže, což mu dává přímo najevo i beze slov. Romantické spojení mezi partnery se tak nevytrácí.

Průběžně kontrolujte, jak na tom jste

Jistě, že vás teď děti nebo práce zaměstnávají na maximum. Na sex není nálada vždycky a všude, ovšem je nutné se o něj aspoň zajímat. Proto neustále konverzujte o sexuální intimitě a průběžně se ptejte jeden druhého, jak jste ve svém vztahu spokojení, co vám chybí, jaké máte sny. Když znáte problém, můžete tak pružněji a romantičtěji reagovat na případné výtky, přání či doporučení. Proto John Gottman razí heslo: Ptejte se a buďte zvědaví.

A jak to máte vy? Schází vám romantika, nebo jí naopak ve svém vztahu máte až příliš?

Reklama

Načítám