Hlavní obsah

Menu z mléka: Polévka, králík na smetaně i lahodná panna cotta!

Foto: Thinkstock

Mléko a výrobky z něj jsou nedílnou součástí kuchyněFoto: Thinkstock

Reklama

Že je mléko a výrobky z něj zdravé, jistě není třeba nikomu připomínat. V těchto dnech ale v Praze, Brně a Přerově probíhá festival Mléko na talíři, který má za úkol ukázat i vám, že vaření z mléka je nejen zdravé, ale hlavně chutné. A my vám přinášíme pro případ, že festival nestihnete, několik receptů!

Článek

Pokud si myslíte, že vařit bez mléka je jednoduché, jste na omylu. Možná si ani neuvědomujete, do čeho všeho mléko a výrobky z něj patří – ať už jsou to omáčky, masa, paštiky, přílohy nebo káva, tam všude mléko najdete. A jako ukázku vám přinášíme tři festivalová jídla.

Krémová polévka ze šumavských hříbků

Na 4 porce potřebujete: 300 ml drůbežího vývaru, 300 g čerstvých hříbků, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl smetany, 100 g másla, sůl, pepř, bouquet garni, 2 lžíce sušených hříbků a bylinky podle chuti.

Postup: Z másla a mouky si připravte jíšku, kterou zalijte vývarem a dobře provařte i s částí sušených hub. Vařit je potřeba pozvolna na mírném plamenu. Postupně polévku dochuťte solí a pepřem a přidejte také bouquet garni (svazek bylinek). V jiném kastrolku orestujte očištěné a nakrájené čerstvé houby, na které pak sceďte provařený základ, a vše nakonec jen lehce prohřejte. Zbylé sušené houby rozmixujte na „pudr“. Polévku podávejte na nahřátých talířích či miskách, přes sítko ji dozdobte houbovým pudrem a vyšlehanou šlehačkou, do které jste zamíchali špetku soli a jemně nasekané bylinky.

Foto: mlekonataliri.cz

Smetanová polévka s hříbky příjemně zahřejeFoto: mlekonataliri.cz

Tuto polévku můžete v rámci festivalu ochutnat v pražské restauraci Amade.

Neméně dobrý recept najdete také v článku Babiččiny recepty: Krémová houbovka.

Pečené králičí stehno na smetaně s tymiánem a žampiony

Na 5 porcí potřebujete: 5 králičích stehen, 80 g slaniny, 3 lžíce másla, 1 cibuli, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), několik kuliček pepře a nového koření, bobkový list, tymián, 1 lžíci hladké mouky, 3 dl smetany, sůl, 2 lžíce citronové šťávy a 200 g žampionů.

Postup: Maso očistěte od blanek, protáhněte polovinou dávky slaniny nakrájené na nudličky, rozdělte na porce a osolte. V pekáčku rozškvařte zbytek na kostičky nakrájené slaniny, přidejte máslo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou zeleninu, vložte porce králíka a vše zlehka opečte.

Foto: mlekonataliri.cz

Ke králičímu stehnu se jako příloha skvěle hodí petrželkové nočkyFoto: mlekonataliri.cz

Přilijte asi 2–3 dl vody, přidejte nové koření, kuličky pepře a bobkový list a duste asi 40 minut doměkka. Pak sejměte pokličku a maso v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia pečte dočervena. Při pečení maso nezapomeňte přelévat vypečenou šťávou a podle potřeby ještě dolít trochu vody.

Měkké maso vyjměte, šťávu rozmixujte, zalijte smetanou rozmíchanou s moukou, podle chuti osolte a okyselte citronovou šťávou. Následně maso vložte zpět, přidejte na čtvrtky pokrájené žampiony a ještě zhruba 10 minut provařte, až budou houby hotové.

A jak na skvělé nočky na přílohu?

Potřebujete: 2 vejce, lžíci nakrájené čerstvé petrželové natě, 1dl silně perlivé vody, sůl a podle velikosti vajec asi 150 g mouky.

Postup: Z mouky, vajec, soli, petrželky a perlivé vody vytvořte tekuté těstíčko, které přes cedník s velkými dírami (případně hrubé struhadlo) propasírujte do vroucí vody. Ve chvíli, kdy nočky vyplavou, jsou hotové – stačí je tedy zcedit a servírovat.

Králíka můžete po dobu konání festivalu ochutnat v restauraci Rialto v Brně.

Panna cotta z krupicové kaše a se švestkami

Na 4 porce potřebujete: 400 ml plnotučného mléka, 180 ml (1 kelímek) smetany ke šlehání, 100 g dětské krupičky, 1 lžíci cukru, špetku soli, mletou skořici, 2 plátky želatiny, 300 g švestek a 5 cl slivovice.

Foto: mlekonataliri.cz

Panna cotta je jeden z nejlahodnějších italských dezertůFoto: mlekonataliri.cz

Postup: Do rendlíku nalijte mléko, vmíchejte cukr, sůl, dětskou krupičku a za stálého míchání uvařte krupicovou kaši. Tu pak dochuťte mletou skořicí a přimíchejte šlehačku. Plátkovou želatinu namočte do vlažné vody, nechte nabobtnat, vymačkejte a vmíchejte do horké kaše. Mírně zchladlou kaši nalijte nejlépe do silikonových formiček (hodí se ale i porcelánové nebo obyčejné skleničky) a nechte asi 2 hodiny ztuhnout v lednici. Švestky vypeckujte, pokrájejte na malé kousky a chvilku je povařte, aby změkly.

V rendlíku zahřejte slivovici, zapalte ji a přilijte ke švestkám. (Návod na flambování najdete také v článku Slovníček kuchařských pojmů.) Hotovou panna cottu vyklepněte z formiček, přelijte horkými švestkami a můžete podávat! V případě, že by vám dezert nešel vyklepnout, vložte formičky na chvíli do horké vody, aby na bocích ztuhlá panna cotta povolila a uvidíte, že pak už to půjde samo.

Na tuto skvělou panna cottu si můžete zajít do restaurace Fluidum v Praze.

Klasičtější verzi panna cotty s malinovou omáčkou najdete v článku Souboj receptů: Dokonalé dezerty.

Kolik mléka spotřebuje týdně vaše rodina? Dáváte přednost hrnku ledově vychlazeného, kakau nebo z mléka a mléčných výrobků i vaříte?

Reklama

Související témata:

Načítám