Hlavní obsah
3,7
(33)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Křehký meruňkový koláč, ale ne jen tak ledajaký. Je totiž provoněný rozmarýnovou drobenkou!

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 ml studené vody
  • 1 špetka soli
  • 20 g mletých mandlí
  • 600 g meruněk
Drobenka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
Článek

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostky.

02.

Na pracovní desku nasypte mouku, lehce osolte a posypejte nakrájeným máslem. Suroviny zpracujte tak, jako když tvoříte drobenku.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Pak do těsta nalijte polovinu vody, prohněťte a vypracujte pevné těsto. Podle potřeby můžete přidat vodu, až těsto přestane lepit.

04.

Utvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.

05.

Meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.

06.

Rozmarýn nasekejte nadrobno, máslo na drobenku nakrájejte na kostičky, posypte cukrem, postupně přisypávejte mouku a prsty vypracujte drobenku, do které na závěr zapracujte podle chuti nasekaný rozmarýn.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

07.

Několik snítek můžete také omočit v olivovém oleji a položit navrch koláče na ozdobu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

08.

Formu vyložte rozváleným těstem, propíchejte vidličkou, posypte mletými mandlemi (ty zabrání navlhnutí těsta), navrch rozložte nakrájené meruňky a posypte rozmarýnovou drobenkou. Pečte asi 30 minut při 200 stupních.

Tip: Na koláč můžete použít i jiné sezonní ovoce: jahody, broskve, nektarinky…

Reklama

Související témata:

Načítám