Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Kristina a Hana jsou holky od Českých  Budějovic, a i když už se tam vrací jen na víkendy, nedají na tradiční kuchyni dopustit. Ochutnejte jejich jihočeskou kulajdu!

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/2 ks citronu
  • 5 ks vejce
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 liber smetany na vaření 12%
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 ks brambor
  • cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 hrnek čerstvých hub
Článek

Postup

01.

Houby namočte do teplé vody. Vývar přiveďte k varu a vložte do něj polovinu cibule vcelku, bobkový list, nové koření a pokrájené oloupané brambory. Povařte 5 minut a přidejte houby i s vodou, ve které se louhovaly. Stáhněte plamen a vařte dalších 10 min nebo až jsou brambory měkké.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

02.

Mezitím si ve smetaně rozšlehejte mouku, nasekejte kopr podle chuti (nedostali jste teď chuť na klasickou babiččinu koprovku?) a uvařte vajíčka na hniličko nebo jak je má kdo rád (jedno ale nechte na zahuštění polévky).

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

03.

Z polévky vyndejte cibuli, stáhněte plamen na minimum, přilejte smetanu s moukou a míchejte, dokud nezhoustne. Zbývající vajíčko našlehejte a také zamíchejte do polévky. Dochuťte citronovou šťávou, nasekaným koprem, solí a čerstvě mletým pepřem a nechte alespoň 15 minut odstát, aby se chutě hezky spojily.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Související témata:

Načítám