Hlavní obsah
3,1
(632)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Cukroví z ořechů? Jistě máte nějaký svůj osvědčený recept, ale pokud budete mít zájem o změnu, nabízíme myslivecké knoflíky. Spodní těsto je podobné lineckému, náplň je z lahodné bílkovooříškové pěny, která se upeče dokřupava.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučka
  • 140 g másla
  • 3 ks žloutků
Náplň
  • 3 ks bílku
  • 200 g lískových oříšků
  • 200 g cukru moučka
Na ozdobu
  • 2 hrsti lískových oříšků
Článek

Postup

01.

Ze surovin na těsto vypracujte hladkou hmotu a nechte ji asi 2 hodiny odpočinout v lednici. Vál posypte hladkou moukou a vyválejte na něm asi 2 mm silné těsto. Z něj vykrajujte kolečka (nebo osmiúhelníky, podle nálady a také toho, jaké vykrajovátko máte doma) a ta potom pokládejte na plech na pečicí papír.

02.

Pak vyšlehejte v míse sníh z bílků, přidejte mleté ořechy a cukr, důkladně hmotu promíchejte a navlhčenými prsty ji vršte na připravená kolečka – právě proto je dobré si vedle plechu dát hrneček s vodou, do kterého můžete průběžně prsty namáčet. Navrch lehce zamáčkněte celý lískový oříšek, vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 7–10 minut dozlatova.

Jaké oříškové cukroví nikdy nesmí chybět na vašem vánočním stole?

Reklama

Související témata:

Načítám