Hlavní obsah

Luxusní kokosky, křupavé a vláčné. Elegantní způsob, jak spotřebovat zbylé bílky

Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli existuje cukroví, které nadchne snad každou návštěvu, jsou to pravé kokosky. Přitom na nich není nic až tak světoborného. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné a krásně voní po jemném kokosu.

Článek

Základním kamenem úrazu při pečení kokosek je snad jen vyšlehávání sněhu s cukrem nad párou. I když je to v případě cukroví pořád to samé dokola, pojďme si to společně zopakovat.

Variace receptů na kokosky

Tento recept na kokosky počítá s většími kupovanými vejci. Pokud máte menší, možná budete muset místo uvedených tří bílků použít pět. Někdo kokosky dává do zdobicích sáčků a stříká je na pečicí papír, stačí ale dělat hromádky navlhčenými prsty rovnou z vařečky – i tak budou dokonalé!

Na 2 plechy plné výborných kokosek potřebujete:

  • 30o g cukru moučky
  • 3 bílky z velkých vajec
  • 1 velkou lžíci 4% octa
  • 100 g mletého kokosu
  • 80 g polohrubé mouky

Postup

01.

Z bílků vyšlehejte ukázkový sníh a v parní lázni do něj potom postupně zašlehávejte moučkový cukr. Jakmile je směs bílá, přilijte ocet a přisypte kokos. Vše ještě chvíli míchejte v páře.

02.

Vyndejte kastrůlek z parní lázně a přimíchejte mouku. S ní ale zacházejte opatrně, je možné, že bude stačit méně než uvedené množství (podle velikosti bílků). Raději ji přisypávejte postupně.

03.

Připravte si rovnou dva plechy a udělejte všechny kokosky najednou, ať už zvolíte zdobicí sáček, nebo budete tvořit hromádky. Těsto by se mělo udržovat pořád teplé, tak raději pracujte rychle! Předehřejte troubu na 150 °C a kokosky nechte na plechu chvilku oschnout. Pak je zvolna sušte v troubě a nechte několik dní uležet v chladu, aby byly měkké.

Reklama

Načítám