Hlavní obsah

Michal peče: Plněné ořechy s krémem

Foto: Mona Martinů

Chutnají pohádkově!Foto: Mona Martinů

Reklama

V devátém díle seriálu Michal peče cukroví jsem narazil na takový malý pekařský oříšek. Jsou jím paradoxně ořechy plněné pařížským krémem, které v mém podání sice z chuťového hlediska neměly chybu, ale z toho praktického a estetického… Ehm, no jen se podívejte samy!

Článek

Ořechy (ač se to možná nemusí z fotky zdát) se jmenují ořechy proto, že tak vypadají...

Teď by se hodila anketní otázka „Kde udělal Michal při pečení chybu?“ Jenže byste odpověď odhalily hned. Těsto jsem měl sice hladké jedna báseň, ale do formiček jsem ho dával až moc. Naplnil jsem je do roviny a ořechy pak v troubě ještě trochu vyběhly (málo, ale přece). No a pak mi logicky chyběly důlky, kam nacpat ten vynikající krém. Problém by to byl i při skladování (tedy v případě, že byste doma neměly takové nenasytné kobylky, jaké mám já v redakci), protože by se vám krém oplácnul o ostatní cukroví.

Proto když se do pečení ořechů pustíte, raději počítejte s pravidlem „čím méně, tím lépe“. Do každého ořechu vytlačte dostatečně velký důlek, abyste pak měly místo na krém. Slepování jde pak skoro samo a to určitě i těm, kdo se zdobicí hubičkou moc neumí.

Držím palce, aby se vám ořechy povedly lépe než mně!

Foto: Mona Martinů

Vám se určitě povedou ještě lépe!Foto: Mona Martinů

Na tři plechy plněných ořechů potřebujete: 24 dkg Hery, 40 dkg hladké mouky, 14 dkg mletých ořechů, 20 dkg cukru moučky, 1 vejce Na krém: 3 žloutky, 3 lžíce kakaa, 15 dkg cukru, 17 dkg másla

Postup: Začněte krémem – ve vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem a kakaem. Zahřívejte až do zhoustnutí, odstavte z plotny a základ krému nechte úplně vychladnout. Mezitím připravte těsto na ořechy.

Smíchejte postupně všechny suroviny – nejprve Heru s moukou a vejcem, potom ořechy a cukr. Vypracujte hladké těsto, které před plněním do formiček nechte trochu ztuhnout v lednici. Předehřejte si troubu na 170 stupňů Celsia.

Foto: Mona Martinů

Lepší méně než víceFoto: Mona Martinů

Než ořechy zcela vychladnou, dokončete krém – žloutkovou hmotu vyšlehejte s máslem a naplňte jím zdobicí trubičku. Pak už jen vždy jeden ořech ozdobte, přiklopte druhým a máte hotovo!

Foto: Mona Martinů

Žloutkový krém je hodně jemnýFoto: Mona Martinů

V pečení mi ovšem také moc pomáhají i vaše e-maily, které posíláte na michal@prozeny.cz, a nejen mně slouží jako inspirace i recepty, které přidáváte do rubriky Vaše recepty. Díky! Jen tak dál a zítra zase na viděnou!

Reklama

Související témata:

Načítám