Hlavní obsah

Milada: Chce zhubnout, ale nemá peníze!

Foto: Mona Martinů

Milada to s hubnutím myslí vážně. A vy?Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milada je chytrá a věčně usměvavá slečna. Ráda by si našla novou práci, jenže... Trápí ji nejen malé sebevědomí, ale i kila navíc. A zhubnout? Snadno se řekne, hůř udělá. Zvlášť pokud jste stejně jako Milada alergičtí na mléko. Co vlastně jíst a co ne, a ještě navíc tak, abyste ubrali na objemu?

Článek

V pondělí jsme vám představili tři z vás, které jste od nás dostaly šanci pod vedením výživových poradců zdarma čtvrt roku hubnout. Podrobně si o tom přečtěte v článku Milada, Hana a Eva: Dnes začínáme hubnout s ProŽeny.cz!. Jejich příběhy a problémy by možná mohly být podobné i těm vašim. Co říkáte?

Mladá, ale ne fit

Nejmladší z trojice je čerstvá absolventka vysoké školy Milada Kohoutová (24). Jak to měla vlastně s hubnutím doteď? „Nikdy jsem – na rozdíl od mnoha jiných dívek v mém věku – nedržela žádnou dietu,“ prozrazuje na sebe. Je vysoká 168 centimetrů a váží momentálně 87 kilo. „Moje maximum se vyšplhalo dokonce na 94 kilo. Ale nevzpomínám si, že bych se někdy svou váhou trápila. Až dokud nepřišly první zdravotní problémy,“ popisuje dlouhovláska.

Při dokončování vysoké školy totiž trpěla neustálými průjmy. Přikládala je za vinu stresu ze zkoušek. „Jenže studium jsem úspěšně dokončila a potíže neustávaly,“ říká Milada. Bylo jí těžko od žaludku, ale nevěděla, čím to je. S váhou spadla na 87 kilo a začala tušit, že něco není v pořádku. Objednala se k lékaři a nechala si udělat několik vyšetření. Na jejich konci se dozvěděla, že trpí alergií na mléčnou bílkovinu.

Foto: Mona Martinů

Milada s výživovou poradkyní Janou AltnerovouFoto: Mona Martinů

Pomoc, nevím co s tím

Teď si sami představte, co byste dělali? Vždyť mléko je v tolika jídlech. Tak co vlastně jíst? „Intolerance na kasein představuje neschopnost dobře jej trávit a zpracovávat. Ale nepropadejte, stejně jako Milada, panice. Existuje totiž mnoho zajímavých surovin, které jej umí nahradit,“ uklidňuje poradkyně na zdravý životní styl a zároveň i Miladina odborná poradkyně Jana Altnerová. Má na mysli mléko například kozí, ovčí nebo sójové.

Že vám nechutná ani jedno? „Zkuste třeba luštěniny, různé obilné a luštěninové pomazánky, tempeh – což je cenný zdroj bílkovin. Nebo třeba tofu, ale také mořské řasy, které jsou bohaté mimo jiného i na vápník," radí Jana Atlerová. Přemýšlíte, čím si ale třeba máte zalít kávu nebo jak upéct buchtu, když mléko nemůžete? „Místo mléka do kaší a přípravy jídel si pomozte obilnými nápoji – například jáhlovým, rýžovým nebo mlékem z quinoi.“

Co na to Milada?

„Vyloučit z jídelníčku mléko je pro mě coby jeho milovnici sice těžké, ale zvládnu to,“ říká dlouhovláska a dodává, že nejenže musí, ale sama chce. „Když chcete něco získat nebo něčeho dosáhnout, snaha je potřeba. A mně jde také o zdraví,“ říká. Kvůli dlouhodobému stresu, který vyvolal i alergii, se Milada příznává i k časté únavě, bolestivým kloubům, špatnému spánku.

Foto: Mona Martinů

Milada je nejmladší ze všech tří odhodlaných ženFoto: Mona Martinů

Jak je na tom s pohybem?

Nevalně, ale ani nijak tragicky. „Nicméně už několik týdnů se snažím jezdit na kole. Zatím to jde ztuha, ale vidím, jak se při každé projížďce zlepšuju. Nebráním se ani jiným aktivitám, ráda si nechám poradit, které pro mne budou vhodné,“ říká odhodlaně. A její poradkyně ji chválí:„Mám radost z Miladina přístupu, vše si zapisuje, komunikuje a hledá cesty, jak změnit životní cesty, a ne výmluvy, proč by to jít nemělo,“ hlásí Jana Altnerová. Myslíte, že to bude i váš případ?

Přála by si práci

Milada má za sebou dost zátěžové období. Jestliže máte stejně jako ona také dlouhodobě průjmy, trpíte únavou, nadýmáním, musíte rozhodně vyhledat lékaře, který vás pošle na různá specializovaná vyšetření na alergologii, imunologii, gastroentereologii. Třeba právě tam zjistíte, proč se vám zhubnout nedaří. A Milada? „Jsem rozhodnutá využít této šance odborného dohledu – je skvělá! Moje motivace je totiž nejen zdravotní, protože mám dispozice k cukrovce, ale i profesionální: snaha získat zaměstnání půjde určitě lépe, když budu dobře vypadat,“ domnívá se Milada a dodává: „A samozřejmě, že se chci líbit sama sobě i svému okolí.“

Milada své snažení zhubnout právě odstartovala. Příště přijdou na řadu konkrétní rady a tipy, které budete moci využít také. Pustíte se také do boje s nadbytečnými kilogramy?

Pokud Milada i ostatní účastnice Eva a Hanka vydrží až do konce a zhubnou, čekají na ně snové výhry i balíček překvapení od společnosti Cerea, ale také oblečení značek Mango a Adidas! Vyhrát v soutěži s Cereou navíc můžete i vy! Ve hře je kabelka Guess, náušnice Swarovski nebo luxusní spodní prádlo! Více informací najdete ZDE! A nezapomeňte, pokračování už v pondělí!

Reklama

Související témata:

Načítám