Hlavní obsah

„Létající dům" postavili za 3 měsíce. Podívejte se!

Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Dřevěná novostavba stojí na starých základech. Předkové byli ve stavebních pracích opravdu precizníFoto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojďte s námi navštívit originální víkendový dům ve Stříbrné Skalici, který se neviditelně vznáší na původní podezdívce, která jej spojuje se zemí.

Článek

Mladá rodina s dětmi koupila u řeky Sázavy chatku z 60. let minulého století před několika lety s tím, že ji trochu přestaví a bude sem jezdit na víkendy a na dovolenou. O pomoc s návrhem na úpravu požádali majitelé studio Prodesi ι Domesi. Nakonec dopadlo vše jinak. Chatka byla zbourána a na původní masivní kamenné podezdívce, mimochodem velice kvalitní, byla vystavěna dřevostavba.

Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Schodiště, které vás dovede do patra. Je stejně jako podlaha z dubuFoto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Na sokl byla položena zpevněná betonová deska s plochou přesahující zhruba o třetinu původní rozměry. Čtvercové základy s jedním výklenkem pro tradiční verandu doplnila symetricky druhá kostka pro jídelní stůl. Vznikly tak dvě přístavby – uši. Dům se jakoby vznáší na původních základech, které tvoří kotvu levitujícího domu. Stopa do krajiny tak zůstala stejná.

Přestavba by byla kompromisem

„Majitel si přál kvalitní soudobou stavbu pro víkendovou rekreaci i pro dlouhodobější pobyty. Shodli jsme se na tom, že jakákoli přestavba by byla jen kompromisem, proto jsme navrhli řešení jiné. Z původní žádosti o návrh úpravy chatky byl nakonec projekt novostavby, kterou jsme kompletně zařizovali,“ prozradil autor návrhu architekt Pavel Horák. Dřevěná montovaná dřevostavba byla „na klíč“ vybudována v téměř rekordním čase tři a půl měsíce.

Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Obývací pokoj s krbem a schodištěm. Krb je zavěšen u stropu a je elegantní i výraznýFoto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Sezame, otevři se

Sice se jedná o moderní dřevostavbu, ale do okolního prostředí je zasazena skutečně s citem. Obytná strana s verandou a prosklenou stěnou obývací části je obrácena na jih do zahrady a směrem k řece, opačná severní strana k silnici je spíše uzavřená a jsou zde technické místnosti, koupelna a kuchyň. Velice zajímavá je polootevřená veranda, z níž se lehce stane veranda uzavřená. Stačí zatáhnout posuvné panely ukryté v bočních stěnách, a dům je kompaktní. Takové pohádkové „Sezame, otevři se (a zavři se)“.

Krb, jaký jste neviděli

Dvoupodlažní dům nabízí 133 metrů čtverečních efektivně využité plochy. V přízemí je obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím koutem a venkovní terasou. Prostorné schodiště vás dovede do patra, kde jsou přes galerii přístupné dva pokoje a WC. Dostatek denního světla na galerii je zajištěn střešními okny. Ústředním prvkem je krb, který vypadá jako velký černý špendlík s hrotem u stropu.

Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Sezení v obývacím pokoji v detailuFoto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Ložnice je v patře. Jak vidno, lahodná fialová vládne i zde. Z okna je výhled na zpeřenou Sázavu a má automatickou žaluzii. Vestavěné skříně jsou díky barvě nenápadné a praktické. Světlo je značky Massive (kolem 3,5 tisíc Kč)Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Žádné exotické materiály

Co se týče vybavení, kromě krbu, světel, čalouněného nábytku a kuchyňských židlí je zde všechno na míru, a hlavně „made in czech“. „Záměrem bylo využít v maximální míře materiály z tuzemska, které jsou nenáročné na logistiku. Kromě několika výjimek je celý dům zařízen nábytkem od českých firem nebo vyroben místním truhlářem na míru,“ pochvaluje si majitel Michal.

Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Kuchyňský kout. Linka byla opět zhotovena na míru. Smetanová barva neruší a doplňuje závěsné skříňky v tmavé barvě. Ani zde nechybí trámoví, které je jednotícím prvkem místnostíFoto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Foto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

Jídelní kout se nachází v jedné z přistavěných bočních lodí. Stůl byl vyroben na míru podle návrhu architekta, židle pocházejí z prodejny TON. Zajímavé je osvětlení. Pro toto svítidlo zajel architekt do studia Svět světel. Vyšlo na asi 19 tisíc KčFoto: PRODESI ι DOMESI, Lina Németh

A jak by se vám líbil takový rekreační objekt?

Reklama

Související témata:

Načítám