Hlavní obsah

Vysavač, který doma neruší hlukem

Foto: Beam

Hadice může být dlouhá až deset metrůFoto: Beam

Reklama

Ačkoli celoplošné koberce z mnohých bytů zmizely, bez vysavače se stejně neobejdeme – jsou ideální k odstraňování prachu i z tolik oblíbených dřevěných nebo laminátových podlah. I když… mnozí raději sáhnou po koštěti, protože jim vadí neustále za sebou tahat vysavač, který pak snadno spadne ze schodů nebo urazí roh. Ale i tento problém už je vyřešený. Jmenuje se centrální vysavač.

Článek

Jak centrální vysavač funguje?

Princip je stejný jako u toho klasického. Jen agregát včetně nádoby na prach za sebou netaháme, ale visí nám třeba ve sklepě, v garáži nebo v menších bytech se volí komory a podobná místa, kde bude nejméně překážet. Tady se také nachází sběrná nádoba, kterou je nutné čas od času vynést. Kdo to považuje za pohodlnější, může si sem dát sáček a vynést prach v něm, jinak stačí zásobník jednoduše vysypat. Od centrální jednotky vede speciální potrubí do jednotlivých místností, kde je ukončeno zásuvkami.

Když chceme luxovat, stačí si přinést hadici, zapojit ji do zásuvky a vysavač se sám spustí. Prach prochází systémem filtrů, které podobně jako u těch obyčejných dokážou zachytit až 99,7 procent částic větších než dva mikrony.

Foto: Husky

Úklid vám ulehčí štěrbinová zásuvkaFoto: Husky

Jaké jsou jeho výhody?

Možná někdo přemýšlí, jaké jsou výhody centrálního vysavače, když funguje stejně jako ten klasický. Zde je seznam těch největších:

  • Tím že je agregát umístěn mimo byt, není vysavač tak hlučný.
  • Také pokud nemáme dostatečně vyčištěné filtry, nestane se nám, že by se vzduch včetně prachu, roztočů a dalších nepříjemných látek vracel zpět do místnosti.
  • Hadice od centrálních vysavačů jsou mnohem delší než u těch obyčejný, mají až deset metrů, proto s nimi obhospodaříme velkou část bytu. V těch malých pak stačí jen dvě na celý byt. I v těch velkých je ale dokážou firmy navrhnout tak, aby dosáhly co nejdál.
  • Za malý zázrak je potom považována takzvaná štěrbinová zásuvka v soklu kuchyňské linky. V kuchyni přeci jen bojujeme s drobky nejvíce a majitelům centrálních vysavači stačí namést je k této zásuvce, odklopit ji a ona sama nepořádek vcucne.

Samozřejmě lze u tohoto zařízení najít i chyby – například to, že centrální vysavač je třeba instalovat při stavbě, pak už je to poměrně složité. A zásuvky také moc lákají děti ke hraní. Dokud s nimi jen klapou, je to dobré, když ale začnou posílat potrubím pryč své hračky, zpravidla už je třeba zavolat technika, aby je vyndala a vysavač se nerozbil.

Foto: Beam

Zásuvka od centrálního vysavačeFoto: Beam

Za sucha, nebo s vodou?

Centrální vysavače se vyrábějí jak pro vysávání za sucha, tak pro mokré sání. Nelze říct, který z nich je lepší, zpravidla záleží jen a pouze na přání majitele. U mokrého vysávání odchází potrubím do sběrné nádoby nečistoty spolu s vodou. Po ukončení je nutné nasát ještě několik litrů čisté vody, aby se propláchlo potrubí a dojít do sklepa nebo komory a špinavou vodu vylít, jinak by začala páchnout. Mnohým se to zdá jako zbytečně zdlouhavé.

Přitom znevýhodněni nejsou ani majitelé vysavačů na suché sání. I ty si poradí s vodou, jen je třeba použít takzvanou separační nádobu. Jenže to už za sebou taháme další zařízení a stírají se nám tak rozdíly mezi klasickým a centrálním vysavačem.

Samotná cena agregátů není vysoká, ty nejmenší pořídíte i za deset tisíc korun. K tomu je však třeba si připočítat ještě potrubí, zásuvky a další součásti. U bytu se potom cena šplhá ke dvaceti tisícům, u domů to bývá třicet i více.

Investice to sice není malá, ale pokud jsme posedlé úklidem, udělá nám centrální vysavač velkou radost.

Reklama

Související témata:

Načítám