Hlavní obsah

Jak reagovat na to, že vaše dítě masturbuje?

Foto: thinkstock

Masturbace je u dětí normální a přirozená. Stačí si promluvit o tom, že je k ní potřeba trochu soukromí.Foto: thinkstock

Reklama

Jste na hřišti a se zděšením zjišťujete, že vaše tříleté dítko v koutku pískoviště zcela bez zábran masturbuje! Zrudnete, vyskočíte a chce se vám zakřičet „přestaň, to nesmíš!“. To je ale přesně to, co byste dělat neměli. Masturbace je totiž přirozená a normální už třeba i u miminek. Ale pozor, v určitých případech může značit i velký problém!

Článek

I malinká děťátka se už dotýkají svých genitálií a velmi brzy zjistí, že jim to je příjemné. Nejde samozřejmě ještě o klasickou masturbaci zakončenou orgasmem, přesto je už i těm nejmenším jasné, že to, co mají v rozkroku, je zdrojem libých pocitů. Nejhorší, co můžete udělat, je zakazovat jim to, kárat je, či dokonce trestat.

Nechte je objevit svět, i ten sexuální

Nejčastěji si děti začínají se svým přirozením hrát kolem třetího roku. Další tři až čtyři roky se pak většinou nesou ve znamení zkoumání svého těla, porovnávání s druhým pohlavím a objevování sexuality jako takové. „Je to období získávání informací. Dítě objevuje svoje sexuální orgány, experimentuje s nimi, zjišťuje, že jsou s nimi spojeny slastné pocity,“ potvrzuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Tohle je přesně období, kdy děti objevují kouzlo hry na doktora. Ne že by se zrovna chtěly léčit, spíš je to dobrý způsob, jak prozkoumat, co mají pod sukní holčičky a jak moc se to liší od toho, co nosí v kalhotách kluci.

Pokud si vaše ratolest takto hraje s dětmi ve svém věku a je evidentní, že hlavním smyslem je touha po objevování, není důvod k panice. Naopak, nechte je hrát si, je to přirozená součást jejich vývoje. „Hry na doktora jsou u předškolních dětí normální. Děti se vzájemně prohlížejí a zkoumají, ale to je přirozené. Já se třeba setkala s matkami, které tohle nevěděly, a ve školce to řešily jako ,zneužití' holčičky chlapečkem. Ale tak to samozřejmě není a snaha vše řešit uškodila dítěti víc než to, že si ve školce navzájem ukázaly svůj genitál,“ dodává psycholožka Danuše Jandourková.

Tip redakce:Dětská fantazie jako by neměla hranice. V objevování světa jsou děti jednoduše experti. Přesvědčí vás o tom článek Šokující dětské hry a vynálezy.

Foto: thinkstock

Rozhodně své děti za masturbaci netrestejte a nenadávejte jim. Je to součást jejich vývoje.Foto: thinkstock

Ať masturbuje, ale v soukromí

A totéž se v podstatě dá říci i o samotné masturbaci. I to je normální a přirozená součást vývoje, známka toho, že je vaše dítě v pořádku a zdravé. Jde jen o to, že takto malé děti ještě nejsou spoutány konvencemi, neví, co je vhodné a co ne, chovají se naprosto spontánně a bezstarostně. Přesně proto vznikají tak trochu trapné situace, kdy si dítě začne hrát samo se sebou například před návštěvou.

V tu chvíli je samozřejmě potřeba zasáhnout, vždy ale velmi citlivě, bez nadávek, bez křičení, bez toho, abyste masturbaci označovali za „fuj“, ošklivou a podobně. „Doporučuji nenápadně odvést jeho pozornost jinam a vysvětlit mu, že masturbace je sice přirozená věc a není na ní nic špatného, ale nedělá se před jinými lidmi a na veřejných místech, jako je třeba školka či škola,“ radí Anita Michajluková.

Jednoduše lze říci, že masturbaci dítěti nezakazujte, nekárejte ho, jen ho usměrněte. Tak, jako jste ho naučili chodit na nočník, naučte ho hrát si se svým tělem v soukromí o samotě.

Tip redakce:Ale co když je to naopak? Co když Dítě přistihlo při sexu vás?!.

Když je toho moc…

I když je ve většině případů masturbace dětí přirozenou součástí vývoje a dá se říci, že je vlastně zdravá, za určitých okolností může značit, že má dítě nějaký problém, něco ho trápí a masturbací tento tlak uvolňuje. Pokud jí v podstatě nahrazuje ostatní běžné dětské činnosti, je to minimálně důvod k zamyšlení. Hodně často je to známka toho, že se dítě nudí a možná by zasloužilo trochu víc vaší pozornosti a vzruchů obecně.

Ale pokud by se nudit nemuselo (má dost hraček, rodiče se mu věnují, má možnost jít ven, hrát si s vrstevníky,...), ale přesto je raději zalezlé v koutku a masturbuje, není to úplně přirozené. „V krajních případech to může být také známka sociální deprivace, nebo dokonce sexuálního zneužívání, a je na místě poradit se s odborníkem,“ varuje Anita Michajluková. Rozhodně tedy dítě za masturbaci nepeskujte, spíš přemýšlejte, co vašemu potomkovi schází.

A jak je na tom s objevováním sexuality vaše dítě?

Reklama

Načítám