Hlavní obsah

Stylové dekorace ze suvenýrů z dovolené

Foto: thinkstock

Nasbírejte si u moře kameny a mušle, krásně jimi doma vyzdobíte bytFoto: thinkstock

Reklama

Letos už žádné mušle! Také si to říkáte před odjezdem na dovolenou, a stejně si nějaké úlovky domů dovezete, a pak se vám na ně práší na poličce? Vyzkoušejte našich 10 tipů, jak z nich vytvořit hezké dekorace!

Článek

Mánie, které při dovolené podlehne snad každý – po dvou dnech povalování na pláži se vydá kolem břehu a postupně si na pokoj nosí mušle i krásné kamínky, pak je přiveze domu a neví, co s nimi. Přitom stačí trocha šikovnosti a snadno jimi zkrášlíte květinové dekorace nebo si vytvoříte originální zrcadlo či věnec na dveře. Podívejte se!

Tohle zvládne každý!

Nápad, který nic nestojí a zvládne ho každý. Proč úlovky z dovolené nechávat jen tak na poličce, když jako součást svícnu mohou zdobit mnohem více? Stačí vzít hladký talíř, ten zvolte buď skleněný, nebo v neutrální bílé či černé, doprostřed postavte vyšší svíčku a okolí zakryjte právě kamínky, mušlemi a dalšími mořskými dary.

Foto: etsy.com

Foto: etsy.com

Moře sluší i kyticím

Mušličky mohou vhodně odekorovat i květiny ze sušených rostlin. Do ošatky vložte šedou aranžovací hmotu na suché květiny (zelená je na čerstvé), a venkovní okraj obtočte barevným aranžovacím lýkem, aby hmota nebyla vidět. Doprostřed zapíchejte sušené růže, hortenzie i trávu Lagurus ovatus zvanou zaječí ocásek. Pomocí aranžérské tavné pistole připevněte mušle na špejli a zapíchejte mezi rostliny. Ozdobit jimi můžete i samotnou nádobu na aranžmá. Jako další přízdobu lze zvolit třeba navlečené plody jeřabin nebo opět aranžovací lýko.

Foto: fler

Foto: fler

Svícen do obýváku, ale i na balkon

Pokud si na pláži kromě mušlí a kamínků seberete i trochu jemného písku a doma najdete hladkou skleničku, máte připravený materiál na výrobu následujícího svícnu. Na dno nádoby nasypte písek (pokud si ho nedovezete, za pár korun se dá dekorační písek koupit i u nás) a do něj postavte čajovou svíčku. Z vnější strany na sklo nalepte tavnou pistolí mušle, malé hvězdice a další ozdoby.

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Zrcadlo, kdo je nejkrásnější?

Nahromadilo se vám doma mušlí a kamínků už tolik, že byste je mohli prodávat? Ozdobte si jimi zrcadlo nebo rám na fotky z dovolené. Máte-li tavnou pistoli, je to jednoduché. Pokud jste si přivezli mušlí málo, nemusíte je lepit tak hustě nebo stačí nazdobit klidně jenom jeden či dva rohy.

Foto: seashelldecor

Foto: seashelldecor

Ať zloději vidí, že už jste byli na dovolené

Stejným způsobem si lze vytvořit i věnec na dveře. Zde je ideální základ z polystyrenového korpusu, který se prodává zhruba za dvacetikorunu. Jestliže nenasbíráte dostatek ozdob, zvolte raději korpus z proutí. Bude-li prosvítat, nevadí to. Mušle a kamínky lze doplnit i dalšími přízdobami stuhami počínaje a sušenými květinami konče.

Foto: zofiadesign

Foto: zofiadesign

Ať si moře užijí i květiny

Prázdné skořápky mořských ježků poslouží jako krásné květináče na zelené rostliny či bylinky. Důkladně je vymyjte, slaná voda rostlinám nesvědčí, naplňte zeminou a zasaďte rostlinky nebo zvolte živé květiny zapíchnuté jen do aranžovací hmoty.

Foto: modern house in sight

Foto: modern house in sight

Stolujte jako u moře

Mušle či jejich části poslouží i při slavnostním stolování. Pomocí malého ručního vrtáčku (stojí stokorunu) udělejte do mušle otvor a protáhněte přírodní provázek. Tím pak převažte látkový ubrousek, příbor a větvičku.

Foto: interior design

Foto: interior design

Sklenky pro romantiky

Pro slavnostní okamžiky, ale třeba i na svatbu jsou vhodné takto nazdobené skleničky. Nožku převažte bílou stuhou a do jejího středu opět pomocí tavné pistole nalepte mušličku. Pokud zvolíte různé typy mušlí a barvy mašlí, poslouží ozdoba i jako poznávací znamení, komu která číše patří.

Foto: my wedding favors

Foto: my wedding favors

Vzpomínky, které můžete recyklovat

I když většina lidí jede na dovolenou s digitálním fotoaparátem, papírové fotky mají přece jen své kouzlo a rozhodně nejsou démodé. Zvlášť když jim vymyslíte originální rámečky. Třeba z papírových tácků, co vám zbyly z cesty.

Foto: lazertran

Foto: lazertran

Rámeček, který snadno srolujete

Pro další z originálních rámů vás pošleme do švadlenky! Kupte si zde krajku či ozdobnou stuhu a z ní pomocí několika malých hřebíčků či špendlíků vytvořte rám kolem fotky či dětského výkresu.

Foto: Donkey products

Foto: Donkey products

A co děláte se svými suvenýry od moře vy? Podělte se o své tipy s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám