Hlavní obsah

Muži vs. ženy: Kdo to má v životě těžší?

Foto: Thinkstock

Muži a ženy, věčné téma hádek, komentářů a rozhovorůFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to věčný boj! Muži versus ženy, kdo to má v životě snazší, kdo toho víc vydrží, kdo by bez koho nemohl být a podobně. Není snad nikdo, kdo by na toto téma nikdy nezapředl hovor. Ale jak to tedy je? Kdo to má těžší? Podívali jsme se na osm nejtypičtějších argumentů, které muži či ženy používají.

Článek

Muži a ženy, dva rozdílné světy, které se ale potřebují. Plodí lásku, ale leckdy i spory. Je to takový láskyplný souboj pohlaví. A tohle je osm klasických vět, které používají ženy a muži, když chtějí dokázat, jak to mají v životě těžké. Když se ale nad tím člověk zamyslí, nejsou závěry až tak jednoznačné.

Tip redakce:Muž nebo žena, obě pohlaví by se od sebe mohli mnohé naučit. Koneckonců přečtěte si článek Muži vs. ženy: Tyhle vlastnosti si navzájem závidíme!.

Typické ženské argumenty

1. Muži nerodí!

Je to nejspíš jeden z nejčastějších argumentů, jimiž ženy dokazují, že to mají v životě o hodně těžší než muži. Těhotenství, devět měsíců odříkání a omezení, a pak náročný a bolestivý porod. „Občas, když si doma postesknu, že mě něco bolí, reaguje moje žena tím, že jsem nerodil, tak nevím, co je bolest. Myslí to sice ve vtipu, ale co já za to můžu, že rodí ženy. Já bych přece klidně rodil, kdybych mohl,“ říká pětatřicetiletý Filip.

Co na to odborník: „Zátěž to je, ale z druhé strany vazbu, kterou si díky tomu se svým potomkem ženy vytvářejí, nikdo jiný nemá. V tom mají ženy oproti mužům naopak výhodu. A pro spoustu mužů je velmi těžký pocit bezmoci, když jejich partnerka rodí a oni nemohou dělat nic jiného než ji držet za ruku. To může být ve výsledku horší než samotný porod,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Thinkstock

Ženy zvládnou více věcí narázFoto: Thinkstock

2. Muži se nestarají o domácnost!

Tím jsou myšleny ženské stesky o tom, že mají vlastně dvě zaměstnání. To běžné, za které jim na účet chodí výplata, a pak druhé, kterým je myšlena péče o domácnost. Pro mnohé ženy je to jasný důkaz toho, jak jsou vůči mužům znevýhodněné. Ale pozor, dámy, tohle už hodně dlouho neplatí!

Co na to odborník: „Je to klasické společenské klišé. Tohle fungovalo, když péče o domácnost představovala práci na plný úvazek, kdy vaření polévky začalo tím, že bylo třeba chytit slepici. Dnes, když muž i žena chodí do práce, je to naprosto nelogické rozdělení, neexistuje pro to žádné biologické určení, je to jen zastaralý přežitek,“ tvrdí Katarína Lomská Filasová.

3. Ženy musí být krásné!

Další věc, kterou pokládají ženy za nespravedlivou, je fakt, že jsou na ně kladeny daleko větší nároky, co se týče vzhledu. „Žena musí být krásná, štíhlá, upravená, s dokonalým poprsím, výstavním zadečkem, úchvatně nalíčená, a to ideálně, i když jde vynést odpadkový koš. A muži? Ti přece musí mít především charisma,“ rozčiluje se pětadvacetiletá Simona. Jenže ani muži si nevystačí jen s charismatem.

Co na to odborník: „To se možná říká, ale že by plešatý tlouštík v brýlích měl u žen stejnou šanci jako vysoký muž s atletickou postavou, to se mi tedy nezdá,“ směje se Katarína Lomská Filasová.

Foto: Thinkstock

Na všechno musí být dva, i na nevěruFoto: Thinkstock

4. Muži jsou nevěrní!

Jsou to proutníci, kteří neodolají žádné sukni! Jejich partnerky se utápějí v slzách, kdežto oni si užívají se sekretářkou. Jde jim jen o sex! I tyhle věty ženy používají k tomu, aby demonstrovaly, proč to mají v životě těžší než muži.

Co na to odborník: „Tady si vždycky říkám, s kým ti muži zahýbají? Není to náhodou s jinými ženami? Ve vztahu platí pravidlo, že na všechno jsou vždycky dva. Pokud vztah klape, muž je v něm spokojený, ohrozit vztah nevěrou mu nestojí za to. To ale ženy nerady slyší,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

Typicky mužské argumenty

1. Muž musí živit rodinu!

Muž je hlava rodiny, on má největší zodpovědnost, na něm je rodinu uživit. Když se mu nedaří, nevydělá dostatek peněz, je to jen a jen jeho chyba. Ženy si ani nedovedou představit, jak velký tlak je na muže vyvíjen.

Co na to odborník: „Je to stejný přežitek, jako to, že žena se stará o domácnost. Proč lidé pořád dodržují dvě stě nebo kolik let starý model?!“ tvrdí Katarína Lomská Filasová.

2. Muži musí více pracovat, do důchodu chodí později

Zatímco ženy už jsou několik let v důchodu, užívají si vnoučat, muži stále ještě musí chodit do práce. Z pohledu mužů je dřívější odchod žen do důchodu logicky velká nespravedlnost. Nicméně i tenhle mužský argument brzy přestane platit, protože v rámci nové důchodové reformy by se měl věk pro odchod do penze u mužů a žen sjednotit. Jak to přesně bude vypadat, se dočtete v článku Důchodová reforma: Máme se jí bát?.

Co na to odborník: „Nejspíš si tím společnost kompenzovala to, že stále platí ten starý přežitek, že o děti a domácnost se stará hlavně žena, byť taky chodí do zaměstnání,“ tvrdí Katarína Lomská Filasová s tím, že je jedině dobře, když tenhle rozdíl padne.

Foto: Thinkstock

Muži pracují více, ale není to pravidlemFoto: Thinkstock

3. Otec je vždy nejistý

Říká se, že na rozdíl od otce, matka dítěte je vždy jistá. A faktem je, že řada mužů se děsí možnosti, že by bez jakéhokoli tušení vychovávali cizí dítě. Ale pozor, v dnešní době testů DNA už to také zcela neplatí.

Co na to odborník: „Z druhé strany by se mohlo říct, že muži mohou takříkajíc ,nasekat' kupu dětí všude možně, a suďte se s nimi o výživné. Rozhodně vaše investice do výchovy jejich potomků bude nesrovnatelně vyšší. Všechno má své výhody i nevýhody,“ říká Katarína Lomská Filasová.

4. Muži se nemohou spolehnout na žádné „ženské zbraně“

O tom, že stopující žena má nejspíš u řidičů větší úspěch než zástupce mužského pokolení, asi není třeba polemizovat. „Je fakt, že jednou jsem stopovala spolu s přítelem, stáli jsme u silnici, a pořád nám nikdo nechtěl zastavit. Přítel pak odběhl za strom vyčurat se, byla jsem sama snad minutu, a už u mě stálo auto. Zklamání řidiče, když zjistil, že nejsem sama, bylo očividné,“ vzpomíná třicetiletá Lucie.

Ale zase, pánové, když už vám někdo zastaví, vážně vás chce jen svézt!

Co na to odborník: „Tohle je asi pravda, ale zase platí, že vše má své plus i minus. Když už stopaře někdo vezme, nehrozí mu, že bude znásilněn a podobně,“ vysvětluje Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:Ať už je to, jak chce, buďme rádi za všechny rozdíly, které mezi námi panují. Protože bez mužů by to bylo Peklo jménem ženský kolektiv!.

Tak co si o tom myslíte? Má to vážně v životě někdo těžší, nebo si nemáme co vyčítat?

Reklama

Související témata:
Penze

Načítám