Hlavní obsah

Takhle zasytíte celou rodinu: Nadýchaný kapustový nákyp s vepřovým masem

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Podzim nejsou jen krátící se dny a mlhavá rána, ale i spousta skvělé zeleniny. Mezi hity sezony patří rozhodně i kapusta! Tenhle opomíjený poklad stojí pár korun a připravíte z něho levou zadní jídlo i pro velkou rodinu.

Článek

Leckdo kapustu zavrhuje, protože prostě nepřišel na chuť její aromatické příbuzné, růžičkové kapustě. S tou ale ta klasická nemá chuťově nic společného. Sytě zelené listy hlávkové kapusty mají jemně štiplavou chuť, která však tepelnou úpravou zmizí a zůstane jen její jemnost.

Kapustový nákyp s vepřovým masem

Na 4 porce potřebujete: ½ kapusty, 1 cibuli, 300 g vepřové plece, rostlinný olej, sůl, pepř, drcený kmín, asi 3–4 vejce, muškátový květ i oříšek, citronovou kůru, hrnek strouhanky

Postup: Z kapusty odlomte ovadlé svrchní listy a nakrájejte ji na nudličky. Tuhé řapíky listů vyberte a zbylou kapustu spařujte asi tři minuty ve vroucí vodě. Troubu zapněte na 200 °C. Cibuli nakrájejte nahrubo a maso na kostky velikosti sousta. Rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli. Když zesklovatí, vložte maso, osolte, opepřete a přidejte trochu drceného kmínu. Orestujte dozlatova.

Kapustu sceďte a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu. Přidejte žloutky, sůl, špetku muškátového květu a oříšku a trochu citronové kůry. Pořádně promíchejte, pak vmíchejte i maso. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do kapustové hmoty lehce vmiste sníh a strouhanku, podle potřeby jí dejte méně nebo o něco více – záleží i na tom, kolik tekutiny zůstalo v kapustě. Hotové těsto je ale stále dost vlhké. Pekáček vymažte tukem a vysypte strouhankou. Těsto do něj nandejte, uhlaďte a pečte asi 45 minut dozlatova. Podávejte samotné nebo s vařenými bramborami.

Tip: Maso můžete připravit i jako přírodní plátky a nákyp podávat jako přílohu.

Máte rádi kapustu a baví vás levné recepty? Vyzkoušejte naše kapustové placičky, skvělé dietní chipsy anebo vegetariánské závitky.

Reklama

Související témata:

Načítám