Hlavní obsah

Naučte se připravit luxusní nakládané sýry!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Kdo chce být vždy dobře naložen, měl by mít po ruce také něco dobrého k snědku. A nakládaný hermelín, sýr s modrou plísní a ořechy či marinovaná feta s olivami v tomto ohledu ještě nikdy nezklamaly!

Článek

Nakládaný hermelín je klasika, která sice neomrzí, ale není od věci si občas zkusit i něco nového. Tentokrát pro vás máme připraveny tři recepty na luxusní nakládané sýry. 

Sýr s modrou plísní a ořechy

Na 4 porce potřebujete: 4 ks dvouplísňového sýra (s bílou plísní na povrchu a modrou uvnitř), 4 stroužky česneku, hrst vlašských ořechů, ½ lžičky mletého bílého pepře, lžičku soli, čerstvý tymián, slunečnicový olej, 1 bílou cibuli (není tak pálivá jako žlutá), feferonky (možno vynechat)

Foto: Greta Blumajerová

Elegantnější (ale neméně voňavá) verze naloženého hermelínu rozehrává chutě sýru s modrou plísní, čerstvého tymiánu a vlašských ořechůFoto: Greta Blumajerová

Postup: Sýry podélně rozpulte a naplňte pastou z prolisovaného česneku, nadrobno nasekaných ořechů, bílého pepře, soli, lžíce tymiánu a lžíce olivového oleje. Přiklopte (ještě můžete rozpůlit napůl) a skládejte do uzavíratelné sklenice. Sýry prokládejte kolečky cibule, feferonkami a snítkami čerstvého tymiánu. Zalejte olejem, podložte miskou, kdyby olej unikal, a nechte alespoň 3 dny zrát při pokojové teplotě. Pak už můžete začít s ochutnáváním nebo přemístit do lednice, kde vám sýry vydrží asi týden (tedy v případě, že je schováte za něco méně lákavého).

Tip: Jestli neseženete dvouplísňový sýr, klidně použijte klasický camembert nebo camembert v kombinaci s plátky nivy, které do něj přidáte spolu s ořechovou směsí.

Pikantní nakládaný hermelín

Na 4 porce potřebujete: 4 hermelíny, 6–8 stroužků česneku, 2 lžičky sladké papriky (část můžete nahradit pálivou nebo mletým chilli), lžičku soli, 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 cibuli, chilli papričky, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, slunečnicový olej

Foto: Greta Blumajerová

Hospodská klasika plná česneku a feferonek, pro kterou už nemusíte chodit do vyhlášené místní čtyřkyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Sýry podélně rozpulte a spodní části potřete pastou z prolisovaného česneku, papriky, soli, čerstvě mletého pepře a polévkové lžíce oleje. Přiklopte vrchní částí (sýry můžete ještě rozkrojit napůl) a skládejte do uzavíratelné sklenice. Prokládejte půlkolečky cibule, pálivými papričkami a kořením (kuličkami pepře, bobkovými listy a novým kořením). Zalejte olejem, podložte miskou, kdyby nějaký olej vytekl, a nechte alespoň 3 dny při pokojové teplotě zrát, poté přemístěte do lednice, kde vám sýry vydrží asi týden – záleží i na jejich zralosti v době nakládání.

Tip: K naloženému hermelínu neodmyslitelně patří dobře vychlazené pivo. Ale vařit můžete i přímo z něj! Mrkněte na recepty na hruškový koláč s černým pivem, cuketové těstoviny se světlým a trhané vepřové na černém pivě.

Marinovaná feta s olivami a rozmarýnem

Na 4 porce potřebujete:150 g fety, hrst oliv (já dala mix černých a zelených), čerstvý rozmarýn, 1 malou červenou cibuli, olivový olej

Foto: Greta Blumajerová

Středomořské chuti v jedné skleničce.Foto: Greta Blumajerová

Postup: Sýr nakrájejte na kostičky a opatrně promíchejte s olivami, snítkami rozmarýnu a proužky cibule. Přendejte do uzavíratelné sklenice, zalejte olivovým olejem a nechte asi týden odležet. Doba zrání záleží i na tom, jak je sýr měkký při jeho nakládání. Marinovaná feta je skvělá jen tak vínu nebo na salát – jednoduše si ji i s částí oleje dejte na nakrájenou zeleninu, a máte vyřešenou zálivku i bílkoviny.

Tip: Milovníci česneku nezapomenou k sýru přidat i plátky česneku a výborná je také kombinace se sušenými rajčaty a oreganem.

Nakládáte doma sýry? Máte nějaký vychytaný recept, o který se podělíte?

Reklama

Související témata:

Načítám