Hlavní obsah

(Ne)bezpečné hračky - poznáte je?

Foto: Shutterstock

Hračky vybírejte opravdu pečlivěFoto: Shutterstock

Reklama

Je děsivé, že neuvěřitelných osmdesát procent hraček prodávajících se na evropském trhu pochází z Číny. A bohužel se stále častějším varováním, že právě tyto hračky jsou označovány za závadné. Jak tedy postupovat při výběru hračky tak, abychom nesáhly vedle?

Článek

Přísnější pravidla

Naštěstí se blýská na lepší časy a snad díky snižující se kvalitě některých výrobků se i pravidla dovozu v EU zpřísní. "Doteď to fungovalo tak, že směrnice Evropské unie zakotvily požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost výrobků a výrobci vydáním prohlášení o shodě potvrdili, že výrobek odpovídá požadavkům směrnic. A na výrobky jako důkaz umístili značku shody (ona písmena CE). Legislativa Evropské unie se tak zakládala na důvěře ve výrobce a dovozce, kteří odpovídají za kvalitu výrobků, které vyrábějí a dovážejí. Ze systému rychlého varování RAPEX, do kterého zasílají svá hlášení o nálezech nebezpečných výrobků kontrolní orgány jednotlivých členských zemí, včetně České obchodní inspekce, je ale vidět, že příliš mnoho výrobců hraje nepoctivou hru – značkou shody klamou, neboť jejich výrobky nejsou bezpečné a zdravotně nezávadné," objasňuje Ida Rozová z časopisu TEST.

Jak to, že jim to projde?

Podle odbornice výrobci často podceňují správnou výrobní praxi, mění vstupní suroviny za ty levnější, neprovádějí vnitřní kontroly, a tak se stává, že původně kvalitní hračka se „promění“ v nekvalitní a nebezpečnou. I když nad nimi visí hrozba poměrně citelných peněžitých sankcí, zřejmě se jim vyplatí riskovat. "Spoléhají se na to, že stoprocentně ohlídat trh není možné. Na konci roku 2008 ovšem Evropský parlament přijal novou směrnici, která by měla tomuhle počínání zamezit, dodává Ida Rozová.

Foto: Shutterstock

Výběr hraček je obrovskýFoto: Shutterstock

Pravidla výběru

Certifikát jako záruka. Při nákupu dejte na certifikační značky. U nás se používají tři druhy ochranných značek. Nejjistější cestou je nákup výrobků s nezávisle ověřenou kvalitou. To garantují značky sdružené v Programu Česká kvalita.

Nízká cena versus kvalita. Hlavním kritériem pro výběr hračky je kvalita. Abyste se vyhnuly případným potížím, dejte přednost kamennému obchodu před stánkem v tržnici. Levné nákupy totiž mohou být velmi riskantní. Výrobci, zejména z asijských zemí, zneužívají sociální situace mladých rodin s dětmi a posílají na trh levné výrobky, které jsou často zdraví i životu nebezpečné. Jen stěží se vám podaří závadnost hračky zjistit, natož se následně bránit. Zdravotní problémy se většinou projeví až s určitým časovým odstupem a dohledat příčinu je téměř nemožné.

Sledujte informace na obalu. Hračka by měla splňovat základní bezpečnostní normy. Nebezpečné hračky mohou obsahovat např. jedovaté ftaláty, mohou mít příliš ostré hrany a nebo malé součástky, které se snadno uvolní. Pečlivě si pročtěte údaje o dovozci a vývozci. Tyto údaje na hračce musí být. Potřebujete přece vědět, na koho se obrátit, nejste-li spokojené.

Tvrdý plast. Podle odborníků bychom měly vsadit na hračky z tvrdého plastu. Měkčí plasty obsahují zmíněné jedovaté ftaláty.

Rozhodující je věk. Aby hračka splnila skutečně svou úlohu, vždy berte v úvahu věk vašeho dítěte. Pro miminko se hodí různá chrastítka a závěsné kolotoče, protože je potřeba stimulovat všechny jeho smysly. Důležitou úlohu hraje pestrobarevnost a snadná uchopitelnost. Batolatům jsou určené vkládací hračky a pro větší děti stavebnice a hračky, které jakoby napodobují svět nás dospělých. Dítě předškolního věku nechte, aby si samo vybralo případně vytvořilo svou vlastní hračku. Ideální hračka je ta, která podporuje dětskou fantazii a tvořivost.

Přemýšlejte a buďte pozorné. Mnohé hračky samy na sebe prozradí, že k bezpečnosti mají hodně daleko. Mnohdy stačí při výběru přemýšlet a všímat si. "Vyplatí se nechat si hračku vybalit z obalu, osahat si ji, vyzkoušet pevnost jejích části (nesmí se snadno rozpojit). Obsahuje-li baterie, musí být přístup k nim ztížen, aby je dítě nedokázalo samo vyndat," radí odbornice. Nezávislé a objektivní testy časopisu TEST, který se mimo jiné zaměřuje na bezpečnost a nezávadnost hraček, ukazují, že mechanická bezpečnost se dá v obchodě poměrně dobře zjistit, když rodiče ví, na co se přesně zaměřit.

Horší je to se zdravotní nezávadností, na kterou jsou lidské smysly krátké. "Čas od času sice pomůže čich – line-li se z hračky netypický zápach, je to jasný signál: nekupovat! Vyplatí se i více používat princip předběžné opatrnosti. Jestliže se mezi nebezpečnými výrobky příliš často objevuje určitý materiál, například melamin, ze kterého se uvolňuje jedovatý formaldehyd, znamená to vyhnout se mu a dát přednost výrobků z jiného materiálu. I nevinně se tvářící hračka, která má dítěti pomoci, může být nebezpečná. Např. chladicí kousátka, když rostou zoubky. V náplních se při testech objevily nedovolené konzervační látky a syntetická barviva, a to dokonce i u značkových výrobků. A protože chladicí kousátka opravdu nejsou nezbytně nutná, onen princip předběžné opatrnosti velí dát přednost klasickým kousátkům," dodává Ida Rozová.

Foto: wiggle.co.uk

First BIKE se vyrábí v různých barváchFoto: wiggle.co.uk

„Bezpečné hračky“ na trhu

Označení „Bezpečná hračka" má už řada produktů. Jedním z prvních bylo odrážedlo First BIKE. Udělil mu ji nezávislý zlínský Institut pro testování a certifikaci. „Oceňuji na něm především to, že je bezpečné - nemá žádné ostré hrany, žádné vystupující šrouby, řídítka jsou konstruována tak, že se nikdy nepřetočí. Adélka se dnes na své kolo bez pedálů opravdu těší, když jdeme ven, automaticky si jej bere s sebou. A naše rodinné procházky? Výrazně se prodloužily a zrychlily,“ říká Olga Šípková, bývalá mistryně světa ve sportovním aerobiku a majitelka této úžasné novinky.

Kde si také můžete bezpečné hračky vybrat?

1.–4. 10. 2009 se koná již 21. veletrh hraček – ITEA. Představen bude  kompletní kojenecký sortiment včetně kočárků, hračky, stolní a společenské hry, modely, stavebnice, sportovní hračky, exponáty vhodné pro vybavení mateřských škol, dětských hřišť a mnoho dalších zajímavých novinek. O závadnosti a výběru hraček se můžete také poradit v naší speciální poradně ZDE.

Reklama

Související témata:

Načítám