Hlavní obsah

Nebaví vás běhat? Shazujte kila chůzí! Stačí dodržet těchto 5 pravidel

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Reklama

Chůze je nejpřirozenější pohybová aktivita vůbec. Pokud se jí věnujete dostatečně, může být skoro stejně efektivní jako běh. Dokáže zrychlovat metabolismus i předcházet infarktu. Kolik toho ale musíte ujít, abyste tyto blahodárné účinky zakusili?

Článek

Běhání je teď hodně módní a pro tělo jistě prospěšné. Pro každého se ale nehodí. Lidé, kteří mají problémy s pohybovým aparátem, se kvůli bolestem do běhu pochopitelně moc nehrnou. Stejně tak se běh nedoporučuje ani obézním jedincům, neboť v jejich případě představuje velkou zátěž pro klouby.

Každopádně, i když netrpíte žádným omezujícím zdravotním problémem, stejně vás možná víc láká chůze. Třeba jen proto, že vaše kondice ještě není na takové úrovni, abyste měli z běhání požitek.

Chůze je skvělá jako „odrazový můstek“ pro začínající běžce, stejně tak jako hlavní pohybová aktivita pro ty, co běhat nemohou nebo nechtějí. Co byste ale měli vědět, abyste dokázali využít všechny její benefity?

1. 10 000 kroků a kila poletí dolů

Jako první vás asi napadla otázka: Kolik toho tedy musím ujít, abych spalovala tuky? Uznávaná studie vědců z Harvardské univerzity v roce 2009 prokázala, že stačí 6000 kroků denně pro výrazné snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Když chcete podpořit hubnutí, je třeba každý den ujít 10 000 kroků, což odpovídá zhruba sedmi kilometrům.

Foto: Anatoliy Karlyuk, Shutterstock.com

Stačí pár výšlapů do schodů, a váš metabolismus bude pracovat na plné obrátkyFoto: Anatoliy Karlyuk, Shutterstock.com

2. Využijte každé příležitosti

Určitě je super udělat si každý den půl hodiny čas a jít si kondičně „zachodit“. Ale vaším cílem by mělo být chodit co nejvíce v průběhu celého dne. Máloco je totiž pro tělo horší než celodenní sezení.

Snažte se proto využít veškerých příležitostí, kdy můžete jít pěšky místo toho, abyste nasedali do dopravních prostředků. Ze zásady nepoužívejte výtahy, neboť každé vyšlapané schody jsou jedna malá výhra pro vaše tělo! K tomu pak navíc ještě přidejte třicetiminutovou kondiční chůzi ráno nebo večer. Takhle se projděte minimálně pětkrát do týdne, ale klidně i každý den.

3. Střídejte tempo

Pokud chcete nakopnout svůj metabolismus, určitě je třeba v rámci vaší půlhodinky zařazovat rychlou chůzi. Úplně nejefektivnější variantou je ale střídání tempa. Několik minut jdete středně rychlou chůzí, následně několik minut velmi rychlou chůzí, tedy téměř na svoje nejvýše udržitelné maximum. Takový typ pohybové aktivity bude velmi rychle – a přitom skoro bezbolestně – zvyšovat vaši kondici.

4. Pořiďte si fitness náramek

Fitness náramek je nejjednodušší variantou, jak si celý den hlídat počet nachozených kroků. Náramky různých cenových kategorií dnes seženete skoro v každém obchodu s elektronikou. Nejlevnější stojí kolem pětistovky, ty nejdražší v řádech tisíců. Pokud vám jde pouze o jednoduchou funkci počítání kroků, zvládne to i ten nejobyčejnější.

Pokud nechcete celý den nosit náramek, alternativou je stáhnout si mobilní aplikaci, která funguje na principu krokoměru. Je to například Runtastic Pedometer, Moves, Stepz a další. Obvykle ale fungují méně přesně než náramky – většinou vám nějaký ten krok uberou.

5. Po kondiční chůzi se najezte

Na závěr něco příjemného! Vaše pravidelná kondiční chůze je totiž sportovní aktivita jako každá jiná. A co je vždycky třeba po cvičení?! Přece doplnit energii! Jako svačinku můžete zvolit například hrst mandlí a zelený čaj, které mohou ještě více podpořit spalování. Špatnou volbou není ani proteinový nápoj nebo třeba tvaroh s vločkami a ovocem.

Běháte nebo radši chodíte?

Reklama

Načítám