Hlavní obsah

Nedostatkem hořčíku trpí třetina Čechů! Jak poznat, že mezi ně patříte?

Foto: Profimedia

Nedostatek hořčíku se nejčastěji projevuje svalovými křečemi, ale i migrénami a častou únavouFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělo, kterému chybí hořčík, může být vším, jen ne tělem zdravým. Svalové křeče, únava, migrény i deprese mohou být způsobeny pouze deficitem tohoto minerálu. Bohužel jím trpí každý třetí Čech. Co vy?

Článek

Bez hořčíku by váš organismus nikdy nemohl normálně fungovat. Nedokázal by totiž vytvářet energii ani třeba udržet správný srdeční rytmus. Logicky tak když má vaše tělo hořčíku jen pomálu, musí se to na něm projevit.

Ve zdravém lidském těle by se mělo vyskytovat zhruba 25 až 30 g hořčíku. Nejvíce bývá tento minerál zastoupen v kostech a svalech.

Doporučená denní dávka hořčíku je podle Společnosti pro výživu pro dospělou ženu 300 mg denně a pro muže 350 mg denně. Těmto hodnotám ale nezvládá dostát každý třetí Čech. Ukázala to studie Centra pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Proč hořčík tak často chybí?

S hořčíkem jsou zkrátka trable. A má to hned několik důvodů. Jednak dnešní potraviny obsahují hořčíku podstatně méně, než tomu bylo kdysi. Podle prof. MUDr. Zdeňka Zadáka, který vedl výše uvedenou studii, například v jablkách je dnes o 50 % méně hořčíku než v 80. letech. Zhoršuje se totiž kvalita půdy a ze spousty potravin se hořčík ztrácí i technologickým zpracováním.

To ale zdaleka není jediné. Stále existuje spousta organických zdrojů, jež jsou na hořčík relativně bohaté. Hlavním problémem tak spíše bývá nesprávná životospráva. Běžný současný jídelníček obsahuje spoustu tučných a sladkých jídel, které jsou velkým nepřítelem hořčíku – výrazně totiž znesnadňují jeho vstřebávání.

Ještě větším zabijákem hořčíku je pak alkohol. Výjimkou je suché víno, které je naopak zdrojem řady vitaminů a minerálních látek, včetně hořčíku.

Často je však jeho deficit způsoben jednoduše tím, že ho ze stravy přijímáte málo. „Ke snížení stavu hořčíku v lidském těle dochází také vlivem hubnutí, kdy dochází k nesprávnému omezení důležitých složek potravy,“ upozorňuje Markéta Brožová, hlavní trenérka z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách.

Foto: Profimedia

Zelené druhy zeleniny jsou na doplnění hořčíku ideální. Obsahují ho pořádnou dávkuFoto: Profimedia

Jak poznáte, že jste v hořčíkovém deficitu?

„Nejčastěji se nedostatek hořčíku projevuje svalovými křečemi v nohou, ale také v ramenou, či křečemi mimických svalů,“ uvádí nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví. Hořčík totiž působí na svaly, v nichž je i obsažen, regeneračně. Proto zvláště při vyšších sportovních výkonech je důležité jeho hladinu hlídat.

Dalšími častými příznaky jsou vyčerpání, ztráta energie, a tím i nižší schopnost koncentrace a únava. Typická je také ranní únava hned po probuzení.

Hořčík se někdy označuje jako antistresový minerál. Jeho deficit se totiž mimo jiné projevuje i podrážděností a větší náchylností k silnému stresu až depresím.

Výjimkou pak nejsou ani příznaky jako časté bolesti hlavy, bušení srdce a nekvalitní lámavé nehty a vlasy.

„Tyto zdánlivě nevinné potíže ale nejsou jediné. S nižší hladinou hořčíku se podle vědců pojí také častější výskyt infarktu, mrtvice a civilizačních onemocnění,“ varuje Monika Bartlomějová.

Foto: Profimedia

Když doplníte hořčík, pocítíte příznivou změnu fyzicky i psychickyFoto: Profimedia

Jak hořčík doplnit?

Nejlepšími zdroji tohoto minerálu jsou asi nepřekvapivě ovoce, zelenina, semínka, ořechy, luštěniny a celozrnné výrobky. Mimo to ale i pražená káva a čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

Ze zeleniny jednoznačně vítězí zelené druhy jako brokolice, různé saláty, špenát a hlavně artyčoky. Z ovoce je nejlepším zdrojem banán, který zároveň obsahuje draslík, jež pomáhá vstřebávání hořčíku. Skvělý je z tohoto hlediska i ananas, borůvky či datle.

Do jídelníčku ale zařaďte také pečivo z celozrnné mouky a obilniny jako ovesné vločky, bulgur či pohanku.

Co myslíte? Máte dost hořčíku?

Reklama

Načítám