Hlavní obsah

Nejdřív sex, pak vztah. Může to vyjít?

Foto: Isifa

Sex by neměl být ve vztahu tím hlavnímFoto: Isifa

Reklama

Někoho potkáte, líbí se vám, domluvíte si rande, pak se chvíli scházíte, jednoduše spolu chodíte. Pak dojde i na sex, a je z toho skutečný vztah. Může to ale vypadat i jinak. Své seznamování odstartujete sexem, a pak se jen tak nezávazně scházíte. Žádné chození, žádné nároky jeden na druhého, žádné plány do budoucna, jen sex a ono se to časem nějak vyvine.

Článek

Scházíte se, spíte spolu, ale nechodíte spolu. V praxi to vypadá tak, že není nikde psáno, že si musíte být věrní, že absolutně neřešíte budoucnost, nevznášíte na toho druhého žádné nároky. „Já to takhle praktikuji řadu let. Znamená to i to, že se nepletete do soukromých věcí toho druhého, nemluvíte mu do věcí, o nichž víte, že vám do nich nic není, tedy pokud se vás ten druhý vyloženě nezeptá," vysvětluje třiatřicetiletá Adéla.

Podle ní to takhle může fungovat několik týdnů, měsíců nebo třeba i rok. „Po různě dlouhé době se to prostě nějak vyvine. Po čase si třeba řekneme, že spolu začneme chodit, a pak už tam samozřejmě platí všechna ta běžná pravidla jako dodržování věrnosti, pravidelnost ve schůzkách, plány do budoucna a podobně," tvrdí Adéla.

Výhodné je to pro ni v tom směru, že není hned od začátku svázaná a má dostatek času a prostoru svůj protějšek poznat, rozmyslet si, zda s daným mužem skutečně chce být. A do té doby je to prostě jen zábava!

Foto: Thinkstock

Lidé často zapomínají na předsevzetí a vrhnou se do nového vztahu po hlavěFoto: Thinkstock

Trochu nebezpečný postup

Odborníci ale z tohoto modelu radostí rozhodně neskáčou. Většina žen totiž nedokáže příliš rozlišit mezi nezávazným sexem s příležitostnými schůzkami a běžným vztahem. Málokterá žena nemá problém s tím, když muž, s nímž spí, spí i s dalšími ženami. „Obzvlášť pokud jde o ženy, které touží po vztahu, pro ty to je dost riskantní. Dobrá soulož totiž ke vztahu rozhodně nestačí," tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Nejčastěji hrozí následujícíc rizika:

  • Žárlivost – jeden nebo druhý budou přece jen žárlit, vážně málokdo unese vědomí, že není jediným sexuálním partnerem svého „protějšku"
  • Nejistota – většina lidí chce mít ve svém životě jasno, chce jasně vědět, na čem je a jak to bude vypadat v nejbližší budoucnosti. Nejistota plynoucí z tohoto „vztahu" může řadu lidí hodně trápit, byť podvědomě.
  • Samota– sice máte, s kým spát, s kým zajít do kina či na večeři, ale když je vám vážně zle, máte nějaký velký problém, potřebujete psychickou oporu, tak tady s ní nemůžete počítat. Nemáte přece vůči sobě žádná práva ani povinnosti.

Existují i výhody

Ale samozřejmě vše má i své klady, tedy i tato poněkud nestandardní podoba vztahu dvou lidí. „Ti dva si jsou minimálně jistí svou shodnou sexuální chemií a otevřeností, kterou v tomto směru uplatňují," tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Zároveň se v tomto modelu eliminuje přetvářka a plané sliby. Tady je od začátku jasně dáno, že vůči sobě nemáte žádné povinnosti. Proto není třeba okouzlovat toho druhého řečmi o krásné velké rodině, o domě s bazénem či ho přesvědčovat o svých skvělých vlastnostech.

Foto: Thinkstock

Volný začátek vztahu většinou happy endem nekončí, ale šance na společný život tu jeFoto: Thinkstock

Šance tu je, ale…

Může tohle skončit happy endem? Rozhodně ano, ovšem nestává se to příliš často. Především ženy po krátké době neukočírují svou žárlivost a na psychické pohodě jim nepřidá ani nejistota a další nešvary, které jsme zmiňovali na začátku. Dost často jsou to ony, kdo tenhle vztah nevztah ukončí.

A ani muži nejsou bez komplikací. Většina z nich totiž vidí zásadní rozdíl mezi milenkou a partnerkou. „Ženy, které takhle postupují, se často domnívají, že když budou muži dobrou milenkou, budou je pak chtít i za partnerku. Tak to ale, myslím si, nefunguje. Muži tyhle dvě skupiny rozdělují a milenky s životními partnerkami dohromady nemotají,“ tvrdí Lenka Černá.

Tip redakce:Že vám role milenky nevadí? Nechcete zakládat rodinu, nehledáte životního partnera, chcete si jen užívat? I na to pozor!Tohle jsou Typy milenek, kterých se muži raději zbavují.

Sex není to nej

Problémem podle odborníků je především to, že dnešní doba dává sexu až příliš velkou důležitost. Zjednodušeně řečeno, hodně lidí má pocit, že když jim to jiskří v ložnici, čeká je dokonalý manželský či partnerský život. „Pokud někdo začne sexem, a ten je dobrý, je to jen takový první test. Pak ovšem přicházejí na scénu další testy vztahu. Lidé si ale bohužel myslí, že jakési sexuální božství jim přinese skvělou budoucnost,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Láska ovšem nestojí jen na žhavém sexu, naopak. Přesvědčí vás o tom i článek 5 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než sex. Bez nich totiž nemá láska šanci!

A kdy došlo na sex u vás? Skončili jste v posteli hned, nebo jste si pěkně počkali?

Reklama

Načítám