Hlavní obsah

Pokojové rostliny oživí interiér

Foto: Holandská květinová kancelář

Palmy stále patří k nejoblíbenějším rostlinámFoto: Holandská květinová kancelář

Reklama

Bydlení v souladu s přírodou, bio potraviny, bio kosmetika - to jsou trendy, které se nám líbí čím dál tím více. Souvisí s nimi i větší zájem o pokojové rostliny, které nám aspoň kousek té přírody přinesou domů. Které tedy milujeme nejvíce?

Článek

„Mnoho lidí v posledních letech objevilo kouzlo bydlení v zeleni. Tím nemyslím domek na předměstí se zahradou či předzahrádkou, ale to, že interiér už neplní skleničkami a dalšími upomínkovými předměty, nýbrž pokojovými rostlinami," říká florista Petr Kopáč a pokračuje: „Hodně z nás také zasklívá lodžie nikoli proto, aby zde získal další úložný prostor, ale vytváří si tady relaxační zónu plnou zeleně, která navazuje přímo na obývací pokoj nebo rovnou zimní zahradu."

Tento prostor lze zaplnit rostlinami s dekorativními listy, zpravidla je dobré volit ty většího vzrůstu. Navíc je možné si pohrát s různými odstíny zelené a také se strukturami listů. „Z rostlin se velmi dobře hodí palmy, kapradiny, draceny, banánovník, juky či takové zvláštnosti, jakými jsou alokázie nebo Tacca. Ideální je využít i různých závěsných košů, do kterých se hodí například už zmiňované kapradiny, třeba sleziník," vysvětluje Petr Kopáč.

Zelené zákoutí v bytě nepůsobí blahodárně jen na naši psychiku, ale i zdraví. Velké pokojové rostliny pročistí vzduch v bytě a také ho zvlhčují. Kdo touží přesně po něčem takovém, zde má přehled dvanácti nejoblíbenějších pokojových rostlin:

1. Chrysalidocarpus lutescens

Chrysalidocarpus je ozdobná pokojová palma se vzpřímenými listy, která překypuje energií a vyzařuje ji do svého okolí. Nemá centrální kmen, listy vyrůstají přímo ze země. Kvůli žlutavým řapíkům bývá ve své domovině na Madagaskaru přezdívána jako zlatožlutá palma. Při stálé teplotě v místnosti a trvale vlhké zemině roste tak rychle, že brzy z ní budete mít pokojový strom.

2. Dracena

Dracaena fragrans dostala název podle vzácně se objevujících, nádherně vonných květů. Má vzorované listy se světle a tmavě zelenými pruhy, které vytváří optický klam - když kolem rostliny projdete, vypadá, jako by se pohybovala. Nikdy nenechte zeminu v květináči zcela vyschnout. Rostlinu umístěte na světlé nebo částečně stinné stanoviště, při nedostatku světla ztrácí svou krásnou kresbu na listech.

Foto: palms.de

Livistona se také označuje jako fontánová palmaFoto: palms.de

3. Livistona rotundifolia

Lesklé listy odráží světlo a v Malajsii tak velké exempláře rodu Livistona vytvářejí přírodní slunečníky poskytující příjemný stín. Tato ozdobná palma se také někdy nazývá stoličková nebo fontánová palma kvůli svému tvaru. Plně vyvinuté listy mají krásný, téměř dokonale kruhový tvar. Rostlina vyžaduje stín a stálou teplotu okolo 20 °C. Ve vegetačním období zalévejte pravidelně, ale dejte pozor na přemokření. Velmi jí také prospívá rosení listů.

4. Banánovník

Velké zelené listy pokojového banánovníku se rozvíjí pomalu jako při cvičení jógy až do úplného otevření a uvolnění. Středem listu probíhá červená céva, barva listu přechází od jasně zelené po modrozelenou. Svým bujným růstem tato robustní rostlina rychle navodí dojem, že jsme na tropické plantáži. Banánovník vyžaduje dobře osvětlené stanoviště v létě i v zimě, hojnou zálivku a pravidelné hnojení. Pro zachování pěkného vzhledu je vhodné banánovník umístit na chráněné místo, protože vlivem přílišného průvanu nebo kontaktu se listy začínají třepit.

Reklama

Související témata:

Načítám