Hlavní obsah

Nejlepší detektivka: Už ji máte?

Foto: bontonfilm.cz

V pátrání Mikaelovi pomáhá hackerka LisbethFoto: bontonfilm.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu netradičně vás nyní zavedeme do Švédska. Prázdniny totiž zahajuje první zfilmovaná část švédské detektivní trilogie Milénium. Úžasný příběh, který na knižním trhu láme rekordy, si tedy už můžeme užít nejen na dece u vody, ale i pěkně v chládku kina!

Článek

Sláva série Milénium z pera švédského novináře a bojovníka proti extrémistickým skupinám se téměř dotýká hvězd. Na světě se prodalo přes 25 milionů výtisků, bohužel sám autor se na výsluní popularity nehřeje. V roce 2004 stačil jen svou trilogii dopsat, odevzdat nakladateli a podat jeden spisovatelský rozhovor. Toť vše. Přišel nevítaný host v podobě infarktu. Stieg Larsson zemřel.

Trilogie Milénium sestává z tří knih: Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm, a Dívka, která kopla do vosího hnízda (jsou to dlouhé názvy, ale opravdu už neexistuje moc lidí, kteří by alespoň jeden z nich neslyšeli). Každá z knih je samostatným příběhem, který ovšem dohromady tvoří velkou dějovou linku, která se postupně stáčí okolo staré nevyřešené záhady smrti 16leté dívky a tajemství rodiny Vangerů.

O co přesně jde

Hrdinou poutavého, až thrillerového detektivního románu je investigativní novinář Mikael Blomkvist. Zápletka je samozřejmě velmi složitá, ale v zásadě jde o jedno: Mikael dostane neodolatelnou zakázku – odhalit 40 let starou vraždu mladé dívky Harriet Vangerové. Jelikož se ovšem postupně noří do stále špinavějších a skandálnějších odhalení a potřebuje se dostat i k nejpřísněji střeženým informacím, požádá o pomoc Lisbeth Salanderovou, všehoschopnou asociální počítačovou hackerku. Společně pak čelí nebezpečím, která s sebou vyšetřování nese. A jsou v tom proklatě dobří!

Foto: nakladatelstvi.hostbrno.cz

Trilogii Milénium vydalo nakladatelství HostFoto: nakladatelstvi.hostbrno.cz

Všichni, kdo knihu četli, přiznávají, že dostat se přes prvních 20 stránek není jednoduché, pak vás ovšem příběh pohltí, zabarikádujete se před světem a nevyjdete, dokud nebudete u konce. Sladkou odměnou může být fakt, že Stieg Larsson nenechává žádné nezodpovězené otázky a královnu detektivky Agathu Christie strčí hravě do kapsy. Nakonec do sebe všechno dokonale zapadá.

Už zítra – 1. července – má navíc premiéru první část tohoto napínavého příběhu – švédský film Muži, kteří nenávidí ženy. Určitě není od věci podívat se i na jinou tvorbu než zaběhlých filmařů z Hollywoodu.

Případ pro celou rodinu

Autor knih Stieg Larsson zasvětil svůj život boji proti extrémistickým skupinám a novinařině. Klid ovšem nenašel ani po své smrti. Stačil totiž ještě napsat nejen náčrt příběhu až do desáté knihy, ale také polovinu knihy čtvrté. A právě o tu se bijí pozůstalí (vzhledem k prodejnosti není ani divu): na jedné straně stojí otec a bratr, na druhé novinářova družka (ovšem ne manželka) architektka Eva Gabrielsson. Rodina tvrdí, že podle švédského práva náleží rukopis jim, architektka zase oponuje tvrzením, že knihy psala společně s partnerem a že by tedy byla schopná čtvrtý díl dopsat. Jak to nakonec dopadne? Kdo ví...

Minulý rok byl Stieg Larsson druhým nejprodávanějším autorem světa. Pokud jeho dílo ještě nezavítalo k vám domů, možná přišla ta správná chvíle, kdy mu s otevřenou náručí otevřít dveře. Já jeho návštěvy rozhodně nelituji.

Reklama

Načítám