Hlavní obsah

Nejšpinavější v bytě je kuchyň!

Foto: Thinkstock

Udělejte v kuchyni konečně pořádek!Foto: Thinkstock

Reklama

Krásné centrum rodinného života, nebo naopak nebezpečné místo, kde na vás číhá špína a bakterie? Pokud si myslíte, že vaše kuchyň je to první, mýlíte se. Mnohé testy a průzkumy ukázaly, že nejvíce nečistot se drží právě tady. Víte, jak je účinně zničit? Poradíme vám!

Článek

Myčka, houbička na nádobí, dřez a samozřejmě odpadkový koš – to bývají nejšpinavější místa nejen v kuchyni, ale celém bytě. Dokonce se zde nachází více bakterií a mikroorganismů než kolem toalety. Kvůli zbytkům jídla se právě zde nejvíce množí bakterie a další látky, které mohou být nebezpečné pro vaše zdraví. Věnujte proto těmto místům pravidelnou péči! K úklidu můžete využít i pomocníky, které vám doporučujeme ZDE.

Dřez si vaši péči zaslouží

Stejně jako v koupelně je nejrizikovější místo z hlediska nečistot umyvadlo a okraje vany či sprchového koutu – viz náš článek o úklidu v koupelně ZDE, dřez a pracovní plocha kolem něj patří k nejpoužívanějším místům v kuchyni. Zaslouží si proto pravidelný úklid. Podle četnosti vaření a používání byste je měli umýt minimálně jednou denně. Pokud jsou mastné, zvolte některý z odmašťujcích přípravků, v ostatních případech sáhněte po těch s antibakteriálními účinky. Máte-li nerezový dřez, vytřete ho pořádne do sucha. Kdyžuž budete mít v ruce houbičku, setřete i jídelní stůl, a jestliže jste vařili, tak také varnou desku.

Že to tak děláte a možná máte kuchyň i bez bakterií, ale na kohoutcích se vám usazuje vodní kámen a desku máte poškrábanou? Pak máte dvě možnosti: buď vezmete běžné čisticí prostředky, k nim kartáček, a vodní kámen ručně vydrhněte. Samozřejmě existuje i jednodušší verze, navíc prověřená dlouhými léty. Baterii či odtok potřete octem, nechte půlden až den působit, a pak opláchněte vodou. Nezapomeňte je vyleštit!

Pokud vám zůstávají fleky a skvrny na pracovních deskách z laminátu a dalších materiálů, které se snadno poškrábou, a tak na ně nelze vzít písek ani ostrou drátěnku, zkuste roztok z jedlé sody.

Ke každodennímu úklidu by mělo patřit i vynesení koše. Mýt nádobí po každém jídle je ve světě myček nesmysl, ovšem pozor zvlášť v těchto teplých dnech na zápach, který se z nich může linout. Lepší než ho přehlušit různými vůněmi je spustit na konci dne program na oplachování. Spotřebujete na něj jen pár litrů studené vody, jejichž cena se počítá v haléřích, ale díky nim se z nádobí spláchnou všechny zbytky jídla, které se dál nekazí a nepáchnou. Klasický mycí program pak klidně pusťte jednou či dvakrát za týden, když budou koše plné.

Po každém úklidu nezapomeňte důkladně vyprat hadr a houbu! Různé výzkumy ukázaly, že právě na nich je nejvíce špíny a mikroorganismů, které nezničíte tím, že je necháte usušit. Je třeba je vyprat při vyšších teplotách. Pak zvažte, zda vás při současných cenách úklidových potřeb nevyjde levněji vyhodit je a koupit nové. Pokud se vám to zdá neekologické, kupte si navlhčené ubrousky napuštěné přímo dezinfekčními a čisticími látkami. Jen pozor, volte uzavíratelné balení a nenechávejte ho blízko spotřebičů. Ty hřejí a ubrousky by vám brzo vyschly.

Foto: Thinkstock

Největší práci vám dá odstraňování mastnostyFoto: Thinkstock

Jak na velký úklid?

I když budete dodržovat tato pravidla, stejně vás jednou za měsíc či dva nemine velký klid. „U něj postupujte jako při jakémkoli úklidu, tedy začněte mýt věci umístěné nahoře a pokračujte směrem dolů. Stejně tak se nejprve pusťte do části umístěné co nejdál od vstupních dveří do místnosti a na konci se dostanete až k nim,“ radí Hana Šináglová z firmy Pohodlnější život. Na systém úklidu se podrobněji podívejte ZDE. Hana Šináglová má navíc názor, že se na tuto práci vyplatí pořídit si profesionální čisticí prostředky. Jsou účinnější a lépe dezinfikují. A právě o zničení bakterií a mikroorganismů při takovém úklidu jde především. Na co tedy nezapomenout?

Důkladně vymyjte a vydezinfikujte lednici, zkontrolujte, zda vám neprocházejí nějaké potraviny, nebo dokonce už nejsou za doporučeným datem spotřeby. Vysajte, nebo ještě lépe vymyjte všechny zásuvky, do nichž za tu doby mohly napadat drobky nebo se zde usadil prach. Do dřezu nalijte dezinfekční prostředek a nechte ho působit, aby zahubil maximální množství bakterií. Totéž pak platí o odpadkovém koši.

S mastnotou si budete muset poradit u varného centra, tedy u digestoře, varné desky, a hlavně u trouby. „Zde bych doporučila neředěné speciální přípravky nastříkat na povrch a nechat deset až dvacet minut působit. Pak nezapomeňte nejen nečistoty, ale i všechnu chemii důkladně opláchnout. A samozřejmě vysušit, aby na povrchu nezůstaly zaschlé kapky, což platí zvlášť pro tolik oblíbené skleněné a nerezové povrchy.

Speciální prostředky použijte na troubu – pokud tedy nemáte typ se samočisticím programem – a důkladně si u nich přečtěte návod, nejlépe působí při vyšších teplotách. Čistidla se však výrobek od výrobku mohou lišit, tak ať neděláte tuto práci zbytečně.

Existují i různé „babské“ rady, jak si s napáleninami poradit. Například posypat vnitřek trouby solí nebo kypřicím práškem.

A jaké tipy na úklid kuchyně máte vy? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám