Hlavní obsah

Nejstarší stromy světa. Znáte ten v Čechách?

Foto: dlhca, Shutterstock.com

Foto: dlhca, Shutterstock.com

Reklama

Lidé se dožívají maximálně pár let přes stovku, některá zvířata žijí dvě stě let nebo o něco déle, ale stromy obývají svět i několik tisíc let. Představíme vám ty nejstarší na celém světě. A i ten v Česku!

Článek

U pařezů je to díky letokruhům snadné, ale věk stromů se určuje hůř. Je několik metod. První vychází z obvodu kmene. Měří se v palcích přibližně ve výšce jednoho metru nad zemí, přičemž 1 palec odpovídá 2,5 centimetru.

Přesnější metodou je odebrání vzorku ze středu stromu pomocí dutého vrtáku a následné spočítání letokruhů. Tady však vědci narážejí na problém, že mnoho starých stromů je uprostřed kmene prohnilých.

Nejpřesnějším postupem pro určení věku stromů je takzvaná radiokarbonová metoda, která se nejčastěji používá při archeologických vykopávkách. Jde o laboratorní spálení vzorků kmene a pozorování, jak se štěpí uhlík. Ale dosti teorie, pojďme se na tu krásu podívat.

Old Tjikko – 9550 let, Švédsko

Věřili byste, že tenhle sotva pětimetrový strom zažil konec doby ledové? Tedy možná, vědci se na tom tak úplně neshodnou. Jisté ale je, že ho ve švédské stepi, na úbočí hory Fulufjälle, objevil v roce 1994 učitel zeměpisu a pojmenoval ho po svém psovi.

Foto: Profimedia.cz

Řeknete si obyčejný smrček, ale on je dost neobyčejný! Podle některých je to nejstarší strom na zeměkouliFoto: Profimedia.cz

Borovice dlouhověká – 5068 let, Kalifornie

V roce 2012 bylo pomocí moderních metod potvrzeno stáří jedné z borovic v pohoří White Mountains ve Spojených státech. Vědci téměř náhodou narazili na zbytky stromů, u kterých letokruhy napovídaly, že jde o opravdu staré kousky. Výzkum ještě probíhá a kdo ví, jestli se v okolí nevyskytuje ještě starší borovicový nález.

Foto: Dean Pennala, Shutterstock.com

Vypadá sice hodně sešle, ale je stále živý Foto: Dean Pennala, Shutterstock.com

Methuselah – 4851 let, Kalifornie

Dlouho se tvrdilo, že jde o nejstarší strom na světě. Měřeno podle vnitřních letokruhů jde o borovici „starou jako Metuzalém“. Ostatně jménem člověka, který se podle Bible dožil nadstandardně vysokého věku, byla borovice také pojmenována. Můžete na ni narazit ve východní Kalifornii.

Foto: doliux, Shutterstock.com

Tvarem velmi zvláštní. Bez jehlic na větvích, a přece stále vegetuje Foto: doliux, Shutterstock.com

Sestry – 4000 až 6000 let, Libanon

V Libanonu rostou 4 až 6 tisíc let dva olivovníky, kterým se přezdívá Noemovy sestry. Podle legendy právě z těchto stromů pocházela olivová ratolest, kterou holubice přinesla na Noemovu archu jako důkaz, že na blízku je pevnina.

Foto: Profimedia.cz

Olivovníky jsou obecně velmi vytrvalé stromy, první úrodu plodí kolem 25. roku, ale pak se činí každý rok i 150 let Foto: Profimedia.cz

Les Pando – 80 000 let, Utah, USA

Zvláštní kategorií je topolový les v Utahu, jehož stáří může být neuvěřitelných 80 tisíc let. Berte to však s rezervou. Společenství topolů osikových, kterých je zde přes 47 000, vyrůstá z jednoho kořenového systému. Jde o tzv. klonální rostliny, které klonují samy sebe a mohou proto žít i milion let. V žebříčcích nej obsazuje tato lesní kolonie přední příčku i v kategorii nejstarší a nejtěžší živý organismus na planetě. „Chvějící se kolos“, jak se mu přezdívá, váží dohromady přes 6600 tun.

Foto: Thye-Wee Gn, Shutterstock.com

Vidíte les, ale je to v zásadě jeden komplexní organismus vyrůstající ze stejného kořene Foto: Thye-Wee Gn, Shutterstock.com

I my máme svého přeborníka

Bývá nazýván nejstarším stromem ve Střední Evropě a najdete ho ve Vilémovicích u Ledče. Má zhruba 10 metrů výšky a stáří se odhaduje na 1500 až 2000 let. Vypráví se legenda, že když kolem roku 1210 přišli na Vysočinu zástupci řádu Benediktýnů, vykáceli pár stromů v okolí, ale ten stojící u hřbitovní zdi z pověrčivosti nechali – byl považován za symbol smrti.

Foto: Wikipedie, Jakub Hamza

Na první pohled nevypadá jako věkový přeborník, ale jde skutečně o nejstarší strom u násFoto: Wikipedie, Jakub Hamza

Víte, kde je ve vašem okolí nějaký více než stoletý strom? 

Reklama

Související témata:

Načítám