Hlavní obsah

Největší chyby v pěstování bylinek

Foto: Thinkstock

Čerstvé bylinky můžete mít i v ziměFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pažitka do polévky nebo čerstvá bazalka na mozzarellu prostě patří. A to i v zimních měsících. Nemusíte se jich vzdávat jen kvůli tomu, že venku mrzne a v obchodech rostlinky podražily. Pěstovat se dají i doma za oknem. Máme pro vás návod, jak na to. A popíšeme si i chyby, kterých se možná dopouštíte.

Článek

Že už letos odmítáte kupovat další bylinky v květináčích, protože loni vám nevydržely ani do Vánoc, a jsou to stejně jen vyhozené peníze? Věřte, že letos to bude jinak!

Chyba 1: Špatně zaléváte

I když jste zdatní v pěstování bylinek v létě na zahrádce, doma se vám nemusí dařit. Především pamatujte na to, že doma potřebují jinou péči než venku a dokonce se o ně musíte starat více než o ostatní pokojovky. Může za to především to, že v květníku mají omezené množství substrátu, který navíc při pokojových teplotách rychleji vysychá. Potřebují proto zalévat velmi často, ale je nutné dávat jen malé množství vody, jinak uhnijí. To platí hlavně o těch nejoblíbenějších, mezi něž patří bazalka, pažitka, petržel či máta.

„Říct univerzální pravidlo, jak často je zalévat, nejde. Záleží to na mnoha okolnostech. Rozhodně bych doporučil sledovat substrát, který by měl být neustále vlhký. A rozhodně je lepší obden jim kápnout trochu vody, než jednou týdně zalévat hodně. Vyvarujete se tak toho, že je zalijete moc a začnou jim uhnívat kořeny, což také není dobré," radí Ota Beran, odborník z naší poradny Květiny a zahrada. Existují však i takové bylinky, kterým občasné sucho nevadí. Pokud tedy začínáte, zkuste to nejdříve s nimi. „Do této skupiny bych zařadil ze Středozemí pocházející tymián, rozmarýn a případně také levanduli," vyjmenovává Ota Beran.

Pozor tedy, pokud chcete sesadit více bylin do jedné nádoby. Budou-li mít každá jiné požadavky na vodu, snadno tak některé z nich zahubíte.

Bylinky se také nepřihnojují, doporučuje se je jednou za rok přesadit. Používejte substrát smíchaný s rašelinou a pod něj dejte několik kamínků, aby se zde vytvořila drenážní vrstva, která bude odvádět přebytečnou vodu a zabrání tomu, aby kořeny byly v příliš vlhkém prostředí a začaly zde uhnívat.

Foto: Thinkstock

Bylinky jsou velmi citlivé na zálivkuFoto: Thinkstock

Chyba 2: Bez světla to nejde

Bylinky potřebují dostatek světla. Toho je v našich podmínkách, navíc v zimě, málo. Jinde než na okenním parapetu tedy neporostou. Pokud máte okna orientovaná na několik světových stran, volte raději jih či západ, kde je slunečního svitu přece jen více než na severu. Pokud budete rostliny dlouhodobě „mučit“ tmou, místo bohatých zelených listů, kvůli kterým je pěstujete, vám vyrostou slabé nažloutlé „vytáhlé“ stonky rostliny s dlouhými slabými stonky a malými lístky.

Ale ani parapet není ideální! V naprosté většině bytů je pod ním umístěný radiátor, který způsobuje rychlejší vysychání zeminy. Pozor tedy, abyste se nesnažili vyhnout druhé chybě a vaše bylinky nezahubila ta první – nedostatek vody.

Chyba 3: Nerovnoměrné teploty

Ideální teplota pro pěstování bylinek se pohybuje mezi 15 až 20 stupni Celsia. V kuchyni, kde se pěstují nejčastěji, aby byly hned při ruce, však bývá zhruba o dva až tři stupně více, a teplota roste ještě při vaření, pečení, nebo pokud zde žehlíte. Ale ani to by tolik nevadilo, protože se bylinky vypořádají i s teplotami zhruba o pět stupňů vyššími nebo nižšími, než jsou ty doporučené. I když to samozřejmě není ideální.

Mnohem horší je pro ně kolísání teplot. Tedy když ráno nebo po vaření otevřete okno dokořán a ony se najednou ocitnou skoro na mrazu. Stejně tak jim nesvědčí průvan.

I když se těchto chyb vyvarujete a bylinky vám krásně porostou, stejně byste je měli zhruba po dvou letech vyhodit – tedy pokud nejde o jednoletky, které více než jednu zimu nepřežijí – a nahradit novými. Jak stárnou, ztrácejí svou vůni a chuť. A kvůli nim je přece pěstujete!

Reklama

Související témata:

Načítám