Hlavní obsah
3,1
(1134)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Receptů na utopence je nepřeberně, ale tenhle se nám už několikrát osvědčil – jsou příjemně pikantní, nálev je tak akorát kyselý a mezi přáteli se po nich zaručeně zapráší!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na buřty
  • 10 ks špekáčků
  • 2 ks cibule
  • 5 lžic plnotučné hořčice
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 3 ks feferonek
Na nálev
  • 20 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 lžička soli
  • 300 ml octa 8%
  • 600 ml vody
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte nálev: koření, sůl, ocet a vodu přiveďte k varu a nechte asi pět minut probublávat. Stáhněte z plamene a pusťte se do zbytku.

Foto: Mona Martinů

Nálev musí být poměrně výrazný, aby uzeninu ochutitFoto: Mona Martinů

02.

Špekáčky oloupejte, prokrojte, ale úplně nedokrojte a zevnitř potřete hořčicí a posypte paprikou.

Foto: Mona Martinů

Vnitřek špekáčků potřete hořčicí a posypejte paprikouFoto: Mona Martinů

03.

Cibule nakrájejte na půlkolečka. Do každého špekáčku vložte plátek cibule a spojte párátky.

Foto: Mona Martinů

Aby hezky držely, spojte špekáčky párátkyFoto: Mona Martinů

04.

Ve vrstvách skládejte špekáčky do sklenic střídavě se zbylou cibulí a feferonkami. Na závěr vše přelijte ještě teplým nálevem a po vychladnutí nechte v lednici asi pět dnů odležet. Čím teplejší nálev bude, tím rychleji se špekáčky odleží.

Foto: Mona Martinů

To nejtěžší nakonec: počkat, než se utopenci odležíFoto: Mona Martinů

Zkuste i netradiční utopence jako nakládané karbanátky nebo nakládaný hermelín jako výslužku hostům. Podobné dobroty se hodí i na větší sešlosti – v nejhorším se vždycky snědí druhý den. Pokud vám maso nevoní a raději byste nakládali nějakou zeleninu či ovoce, není problém. Podívejte se na recepty na zavařování.

Reklama

Načítám