Hlavní obsah
3,5
(93)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Laskonky. Pro někoho přeslazený dortík, pro jiné symbol nedělních návštěv cukrárny a neodolatelná kombinace křupavé sněhové skořápky s lahodnou karamelovou náplní. A jak tento „oříšek“ vidíte vy?

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 3 ks bílku
  • 200 g cukru krupice
  • 30 ml vody
  • 140 g kokosu
  • 50 g cukru moučka
Náplň
  • 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
  • 200 g másla
  • 1 lžička instantní kávy
Článek

Postup

01.

Z bílků a poloviny krupicového cukru ušlehejte tuhý sníh.

Foto: Eva Malúšová

Z bílků o pokojové teplotě a poloviny cukru ušlehejte sníhFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Sníh by měl být opravdu tuhý, aby těsto hezky drželoFoto: Eva Malúšová

02.

Zbylý cukr mezitím svařte s vodou, aby se cukr rozpustil a sirup se začal vařit. Za stálého šlehání pak tenkým pramínkem přilejte vařící rozvar po stěně nádoby ke sněhu.

Foto: Eva Malúšová

Z vody a zbylého cukru připravte rozvar, který za stálého šlehání přilejte k bílkovému sněhuFoto: Eva Malúšová

03.

Prošlehejte a vmíchejte kokos s moučkovým cukrem.

Foto: Eva Malúšová

Do těsta vmíchejte kokos a moučkový cukrFoto: Eva Malúšová

04.

Plech vyložte pečicím papírem a stěrkou nebo pravítkem pak přes šablonu na laskonky uhlaďte těsto na jednotlivé oválky. Pokud nemáte šablonu, z těsta vytvořte oválky pomocí cukrářského sáčku nebo i jen lžičkou.

Foto: Eva Malúšová

Oválky vytvořte buď pomocí šablony na laskonky, nebo cukrářského sáčkuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Těsto uhlaďte stěrkouFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A můžete s nimi do trouby!Foto: Eva Malúšová

05.

Pečte 15 minut při 120 °C, poté teplotu snižte na 80 °C a sušte ještě asi 30-40 minut. Troubu otevřete a laskonky v ní nechte vychladnout.

06.

Na krém ušlehejte do pěny máslo, vmíchejte karamelové mléko a v trošce vody rozpuštěnou kávu – kávová chuť příjemně stáhne sladkost karamelu (káva lze vynechat). Nechte v lednici ztuhnout a poté pomocí cukrářského sáčku plňte upečené laskonky.

Foto: Eva Malúšová

Vychladlé laskonky plňte krémem z karamelizovaného kondenzovaného mléka, másla, a kdo má rád, i trošky kávyFoto: Eva Malúšová

- Šablonu na laskonky koupíte v cukrářských či domácích potřebách a v mnoha e-shopech.

- Jestli neseženete karamelizované kondenzované mléko, kupte to klasické slazené a zavřené ho asi 3 hodiny vařte v hrnci s vodou. Před otevřením nechte konzervu vychladnout!

- Příště dejte místo kokosu mleté vlašské ořechy a hotové laskonky ještě pocákejte rozpuštěnou čokoládou.

Reklama

Související témata:

Načítám