Hlavní obsah

Nejlepší srbský ajvar? Lilek nechte zapařit, papriku trochu připálit

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajvar, to je koncentrovaná chuť pečených paprik, lilků a česneku v jedné skleničce. A právě teď je ta nejlepší doba na jeho přípravu!

Článek

Ne nadarmo se ajvaru říká srbský kaviár – tak bohatou chuť pečené letní zeleniny najdete v máločem. Průmyslově vyráběné čalamády jsou často odbyté paprikami vařenými, ale tu pravou chuť získáte pouze pečením. Nejlépe samozřejmě na kamnech nebo otevřeném ohni, ale ani troubou nic nezkazíte. Využijte sezony paprik a lilků a uchovejte si tuto lahodnou zeleninu i na další měsíce.

Pikantní ajvar z paprik a lilků

Potřebujete:

  • 15 červených paprik (já dala kapie, ale použít můžete i pálivé odrůdy)
  • 2 lilky
  • 10 stroužků česneku
  • 1 pálivá paprička (lze vynechat)
  • sůl a pepř
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • ocet dle chuti
Foto: Greta Blumajerová

Můžete použít kapie jako já, ale klidně i jiné druhy paprikFoto: Greta Blumajerová

Postup: Lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami je vcelku pečte asi 40 minut při 200 °C, až povrch ztmavne a slupka zkrabatí. Přendejte je do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku, aby se zapařily, a nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Lilky několikrát propíchejte vidličkou a spolu s paprikami je dejte vcelku péct. Nejlepší jsou sice z ohně, ale my si vystačíme s troubou Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Opečenou zeleninu (černé skvrny na slupce nejsou vůbec na škodu) dejte do uzavíratelné nádoby nebo igelitového sáčku a nechte zapařitFoto: Greta Blumajerová

Oloupejte, z paprik odstraňte zrníčka a dejte do hrnce spolu s prolisovaným česnekem, nasekanou chilli papričkou, solí, čerstvě mletým pepřem a olejem. Šťouchadlem na brambory zeleninu trochu rozmačkejte a za občasného míchání vařte bez poklice asi 2 hodiny (nebo i déle), až je směs pěkně hustá a zelenina propojená.

Foto: Greta Blumajerová

Spařenou zeleninu pak snadno oloupeteFoto: Greta Blumajerová

Podle chuti okyselte octem a případně dosolte. Rozdělte do sterilizovaných sklenic a po vychladnutí uchovávejte v lednici nebo pro delší trvanlivost ajvar ještě zavařte.

Foto: Greta Blumajerová

Přidejte olej, prolisovaný česnek, nasekanou chilli papričku, sůl a pepř a nechte vařitFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Když je zeleninová směs pěkně hustá a propojená, už jen dochuťte trochou octaFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A teď už jen rozdělte do sterilizovaných sklenicFoto: Greta Blumajerová

Tip: Ajvar podávejte ke grilovanému a mletému masu, zelenině (v kombinaci s balkánem je skvělý třeba k pečeným bramborám), jako pomazánku na chléb či k sýrům.

  • Množství a druh oleje si upravte podle své chuti, někdo dává před slunečnicovým přednost výraznějšímu olivovému.
  • Zeleninu můžete před vařením také rozmixovat nebo pomlít na mlýnku, ale díky dlouhé době vaření to není nutné.
  • Experimentujte i s druhy paprik – jde jen o to, aby šly po upečení snadno loupat, takže se nehodí odrůdy s tenkou dužinou.
Foto: Greta Blumajerová

Sklenici plnou letních chutí využijete na grilovačky i jako milý jedlý dárekFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Načítám