Hlavní obsah
3,4
(87)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Francouzské makronky, to je vysoká cukrářská – na povrchu křupavé mandlové pusinky s vláčným měkkým vnitřkem jsou dokonalým vyjádřením lásky a péče, kterou jejich přípravě věnujete. Oslaďte si s nimi život a třeba jimi i udělejte radost někomu blízkému.

30 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Těsto
  • 138 g mandlové mouky
  • 124 g cukru moučka
  • 105 g bílku
  • 105 g cukru krupice
  • 3 g gelového potravinářského barviva
Krém
  • 200 g mascarpone
  • 150 g bílé čokolády
  • 1 lžíce pistáciové pasty
  • 1 hrst malin
Článek

Makronky jsou takové malé nadýchané obláčky plné chutí. Spojit je můžete také marmeládou nebo máslovým krémem podle našeho receptu.

Postup

01.

Mandlovou mouku v mixéru promíchejte s moučkovým cukrem a prosejte do mísy.

02.

Bílky o pokojové teplotě šlehejte spolu s cukrem krupicí ručním či stolním šlehačem nejprve 3 minuty na nejnižší stupeň, aby se cukr rozpustil, a poté rychlost zvyšte a ušlehejte úplně dotuha. Sníh musí být opravdu hodně pevný a vypadat, jako kdyby byl suchý – vzhledem připomíná pěnu na holení.

Foto: Greta Blumajerová

Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte dotuhaFoto: Greta Blumajerová

03.

Přidejte k mandlové směsi a opatrně obracením promíchejte.

Foto: Greta Blumajerová

Když je sníh opravdu hodně tuhý, opatrně ho promíchejte s mandlovou směsíFoto: Greta Blumajerová

04.

Nyní můžete směs obarvit kapkou potravinářského barviva a začít tvarovat makronky.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto můžete obarvit kapkou gelového potravinářského barvivaFoto: Greta Blumajerová

05.

Cukrářský sáček s hladkou zdobicí špičkou naplňte těstem a na pečicí papír tvarujte malá kolečka. Můžete si z internetu vytisknout šablonu na makronky (pod tímto názvem obrázek najdete) a vložit ji pod pečicí papír, abyste podle ní dělali pravidelná kolečka. Plech pak podložte dvěma utěrkami a 6–10 krát jím praštěte o stůl, aby z makronek odešel vzduch. Na závěr můžete ještě zbylé bublinky propíchnout namočeným párátkem – je to sice mravenčí práce, ale vzduch by je při pečení roztrhl a rozpadly by se.

Foto: Greta Blumajerová

Aby byly makronky všechny stejně velké, dejte si pod pečicí papír malý tahák – vytisknutou šablonu na makronkyFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou tvořte na plech malé pusinkyFoto: Greta Blumajerová

06.

Nyní nechte plechy s makronkami v suchu oschnout. To může trvat 30 minut, ale ve vlhkém prostředí i 3 hodiny. Průběžně kontrolujte, a když je povrch na omak suchý, zkuste jednu makronku na papíře vystřihnout a upéct. Pokud povrch popraská, nechte ještě schnout. Makronky pečte v troubě vyhřáté na 150 °C. Neotvírejte troubu a makronky pečte 12 minut, poté stáhněte papír z plechu a nechte vychladnout.

07.

Plňte pomocí cukrářského pytlíku krémem z rozpuštěné čokolády smíchané s mascarpone, rozděleným na 2 části a ochuceným pistáciovou pastou a rozmixovanými malinami. Kdyby byly krémy příliš řídké, nechte je chvíli v lednici. Makronky nechte asi 2 hodiny rozležet, aby byl povrch křupavý, ale vnitřek vlhký. Uchovávejte je v lednici a před servírováním nechte půl hodiny povolit při pokojové teplotě. Nejlepší jsou první 2 dny, poté začínají měknout.

Foto: Greta Blumajerová

Na krém smíchejte mascarpone s rozpuštěnou bílou čokoládouFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Polovinu krému ochuťte rozmixovanými malinami, polovinu pistáciovou pastouFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Upečené makronky naplňte pomocí cukrářského sáčku a zkuste vydržet alespoň půl hodiny, než se rozleží :-)Foto: Greta Blumajerová

Tipy

Makronkám nesvědčí vlhkost vzduchu – pokud déle prší, zkuste s pečením počkat, až bude sucho.

Pro opravdu tuhý sníh jsou lepší starší vejce, proto je možné, že s čerstvými domácími se vám dostatečně neušlehá. Bílky můžete od žloutků oddělit už večer a nechat je v lednici přes noc trochu oschnout.

Mandlovou mouku, gelová barviva i pistáciovou pastu koupíte v cukrářských potřebách či na internetu.

Náplň příště ochuťte kávou, kakaem či jiným rozmixovaným ovocem a oříšky.

Reklama

Související články

Načítám