Hlavní obsah
3,4
(109)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

Domácí chléb. Voňavý, s křupavou kůrkou a vláčnou střídou, který v kombinaci s máslem a solí tvoří nepřekonatelný, ryze český zážitek. Šumavu nemusíte nutně kupovat, upečte si ji s námi v hrnci. Nemá chybu!

1 hod., 5 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 chléb
  • 300 g hladké mouky
  • 170 ml vody
  • 12 g soli
  • 1 lžíce kmínu
Na překládání
  • 20 dkg hladké mouky
Kváskový základ
  • 1 lžíce kvásku
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 160 g vody
Článek

Postup

01.

Ke kvásku přijdete tak, že vám ho ve skleničce daruje někdo, kdo bydlí blízko vás. Kontaktovat ho můžete pomocí internetové Kváskové mapy, kde podle adresy jednoduše vyhledáte svůj nejbližší zdroj. Kvásek si také můžete sami vytvořit, trvá to asi 4 dny.

Nejprve tedy do plastového uzavíratelného boxu nalijte 160 g vody a rozpusťte v něm lžíci kvasu. Přisypte mouku, vidličkou promíchejte, přiklopte a nechte na lince stát 12 až 15 hodin.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Po uplynutí doby odeberte z kvasu lžíci, přesuňte ji do zavařovací skleničky, zavřete a dejte do lednice. Kváskový základ máte hotový a kvas na příští pečení uschovaný.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

03.

Do mísy v robotu nasypte mouku, přidejte kváskový základ a vodu. Zapněte robot na nízké otáčky a těsto na minutu promíchejte. Poté ho nechte asi 5 minut stát, lepek začne pracovat.

04.

Doplňte do směsi sůl, kmín a chleba propracovávejte na nízké otáčky 15 až 20 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

05.

Těsto pak vyklopte na (bohatě) pomoučněnou plochu (neděste se, že se hodně lepí a moc nedrží) a začněte ho překládat. Buď můžete kraje překládat směrem do středu, anebo těsto vždy mírně splácněte a přeložte napůl (lepší varianta).

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

06.

Když je hladké, ještě ho dlaněmi krátce na pracovní ploše dokola otočte, přikryjte fólií a nechte 30 minut odpočívat. Pak ho vytvarujte do šišky.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

07.

Ošatku na chleba vysypte moukou a vytvarovaný chléb do ní usaďte švem dolů. Posypte moukou.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

08.

Z plastové tašky vytvořte improvizovanou kynárnu a chléb nechte takto kynout asi 5 hodin na kuchyňské lince. Pokud nemáte ošatku na chleba, nahraďte ji mísou, kterou vyložte bavlněnou utěrkou a tu ještě hustě pomoučněte.

09.

Troubu asi hodinu před skončením kynutí zapněte klasicky na 250 stupňů. Položte do ní do spodní třetiny litinový hrnec s poklicí a nechte ho nahřát.

10.

Po nahřátí ho opatrně vyjměte a chleba do něj vyklopte (lze si pomoci pomoučněnou deskou kartonu). Můžete jeho vršek ještě párkrát naříznout, ale není to nutné. Když nenaříznete, neriskujete, že tolik nevyběhne.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

11.

Hrnec přiklopte, vraťte do trouby a nechte péct 25 minut. Pak poklici sundejte a dopékejte dalších 10 až 15 minut, dokud není kůrka zlatavá. Chléb samozřejmě můžete péct i na plechu, ne v hrnci, v tu chvíli je ale nutné vytvořit v troubě vlhké prostředí. Postup je stejný, jako když pečete bagety.

12.

Chléb položte na kovovou mřížku, můžete ho poprášit lehce vodou a nechte ho vychladnout. Pak až ho můžete krájet.

Reklama

Související témata:
Chléb Šumava

Načítám