Hlavní obsah
3,0
(419)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Domácí kysané zelí po celý rok bez speciálních pomůcek a složité výroby? Příprava téhle vitaminové bomby je totiž snazší, než si myslíte.

30 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 zavařovací sklenice
Nakládané zelí
  • 20 g kmínu
  • 20 g soli
  • 1 kg bílého zelí
Článek

Postup

01.

Připravte si zavařovací sklenice s víčky omnia nebo potravinářskou fólii a gumičku. Pořádně si umyjte ruce, sklenice, pracovní plochu a jeden velký hrnec na promíchání zelí.

02.

Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály.

Foto: Greta Blumajerová

Zelí rozčtvrťte a odstraňte košťályFoto: Greta Blumajerová

03.

Nakrouhejte ho (u menšího množství to hravě zvládnete jen nožem, na větší množství už se hodí krouhač) a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho pěchujte do připravených sklenic.

Foto: Greta Blumajerová

Nakrouhané zelí promíchejte ve velkém hrnci se solí a kmínem a nechte 2 až 3 hodiny odstátFoto: Greta Blumajerová

04.

Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.

Foto: Greta Blumajerová

Tradičně zelí v sudu udusává chodidly jedno z dětí, ale na to mi v redakci nikdo nepřistoupil Foto: Greta Blumajerová

05.

Zavíčkujte sklenice nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu (který proces kvašení zpomaluje) nebo jako my můžete začít ochutnávat.

Foto: Greta Blumajerová

Sklenice přetáhněte fólií, upevněte gumičkou a nechte při pokojové teplotě v temnu týden až dva kvasitFoto: Greta Blumajerová

Tipy a rady

  • Kdyby bylo ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí zalejte. -
  • Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla. -
  • Kmín je dobrý proti nadýmání, ale leckdo si zelí neumí představit ani bez proužků cibule. -
  • Dalším přísadám se meze nekladou: zkuste i jablko (to urychlí proces kvašení), křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev či dokonce řepu! -

A co nejraději nakládáte vy? Jste spíše na pochoutky typu nakládaný hermelín a utopenci? Další inspirace najdete ve speciálu o zavařování.

Reklama

Související témata:

Načítám