Hlavní obsah

Nemůžete se po cvičení ani hnout? Víme, jak se bolesti svalů zbavit!

Foto: Thinkstock

Právě jste doběhli do svého cíle a bolí vás nohy? Víme, co udělat, abyste netrpěliFoto: Thinkstock

Reklama

Bolí vás druhý den po cvičení nebo sportu určité svaly, či dokonce celé tělo? Jak regenerovat po hodinovém tréninku a jak po vytrvalostních sportech? Máme návod krok za krokem!

Článek

Zkusili jste nový sport nebo si dali pořádně do těla při svém oblíbeném cvičení, ale druhý den vás tak bolí svaly, že je pro vás problém sejít po schodech dolů? Možná tedy přemýšlíte, jak se namožených svalů, či dokonce celého těla zbavit. Jak z něj dostat únavu a bolest? Máme pro vás řešení!

Vytrvalostní versus silový trénink

V první řadě je pochopitelně důležité, co za zátěž máte za sebou. „Pokud jste například běželi půlmaraton nebo jeli závod na kolech, který trval více než dvě hodiny, jde o vytrvalostní záležitost,“ uvádí cyklistický trenér Rostislav Rázl. Po takové aktivitě je zotavení těla a zbavení se bolesti jiné než po hodinové lekci třeba v posilovně.

1. Ihned po ukončení činnosti

Pokud cvičíte hodinu, stačí vám v pitném režimu obyčejná voda, narozdíl od vytrvalostní aktivity, kdy je třeba se pro správnou regeneraci zaměřit i na doplnění nejen vhodných tekutin, ale také jídla.

„Už v prvních minutách po dojezdu, doběhu či zkrátka po dokončení vytrvalostní činnosti můžete proti únavě i bolesti udělat hodně,“ říká Rostislav Rázl. Funguje iontový nápoj či speciální koktejly, tyčinky určené přímo na regeneraci – díky nim dodáte tělu minerály, vitaminy i jednoduché sacharidy, a tak snížíte následnou únavu.

„Kromě toho je dobré i po náročné aktivitě se ještě v mírné zátěži zlehka protáhnout a třeba se jít na 10 až 15 minut vyklusat či vyjet,“ doplňuje běžkyně a trenérka běhu Dana Šatrová. To v případě vedených hodin dělat nemusíte, protože tam máte zklidnění přímo v rámci lekce. Zhruba hodinu po ukončení činnosti můžete tělu dodat další jednoduché cukry, například v podobě sladkého pečiva, kaší, jídel (krupicová kaše, žemlovka, buchtičky se šodó...).

Co pomáhá dál po absolvování obou druhů aktivit?

Foto: Thinkstock

Protažení nejen zabraňuje zranění, ale pomáhá i před únavouFoto: Thinkstock

2. Ten den večer

Nejlepší regenerací po náročných sportovních akcích je podle závodnice a trenérky také vydatný spánek. „Podmínkou není spát dlouho, ale dobře,“ doplňuje Dana Šatrová. Probudíte-li se i tak rozlámaní, vsaďte opět na lehkou aerobní zátěž. „Zvolit můžete chůzi či jízdu na rotopedu, popřípadě kole,“ radí Rostislav Rázl. Kolo má výhodu v tom, že nese vaši váhu – nezatěžujete tak namožené, bolavé svaly. Pohybem z nich vyplavujete únavu.

3. Následující den

Podobné výhody má i plavání či regenerační aktivity ve vodě, jako je vířivka či perličkové koupele. „Voda nadnáší, což je příjemné pro unavené svalstvo, ale i klouby a šlachy,“ říká Rostislav Rázl. Abyste se tedy zbavili únavy, a tedy kyseliny mléčné ve svalech, stačí vám opět krátké vyplavání. Přidat pochopitelně můžete i návštěvu sauny či páry, ale i kryokomory: na unavené tělo pomáhají výborně.

Foto: Thinkstock

Dobře zvolená a aplikovaná masáž vám pomůže zbavit svaly namožení a bolestiFoto: Thinkstock

4. Další den

Největší únava po cvičení či sportování se však nedostavuje druhý den, ale až ten třetí.

„A to je právě nejvhodnější chvíle, kdy může přijít na řadu správně zvolená masáž,“ říká fyziorepeutka Tereza Patraulea ze studia Planet Zen. Bolí-li vás svaly hodně, zvolte jemnou masáž, třeba v kombinaci se zábaly nebo napařováním. Nestíháte-li, chybu neuděláte, když si na ni zajdete i někdy v dalších dnech.

Podtrženo, sečteno

Únava a bolest svalů je hodně individuální záležitost, proto záleží jen na vašich pocitech a volbě, která vám prospěje víc: zdali dobrý spánek, procházka či masáž.

Jak to máte vy? Co funguje nejvíc na vás?

Reklama

Načítám