Hlavní obsah

Nepečené dezerty s ovocem: Cheesecake, pudink i domácí banánová zmrzlina!

Foto: Jakub Jurdič

Nemáte v parných dnech moc chuti na sladké? S našimi dezerty se to rázem změní!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Připravte si jednoduché letní dezerty s čerstvým ovocem nebo z něj vyrobené. Vyzkoušejte cheesecake s mandarinkou a s mangem, výborný chia pudink s kiwi nebo se osvěžte domácí banánovou zmrzlinou.

Článek

Rádi byste připravili pro návštěvu nebo jen tak pro sebe chutný svěží dezert, ale nechce se vám jej dlouze připravovat? Máme pro vás řešení v podobě jednoduchých ovocných dobrot. Cheesecake i pudink servírovaný s ovocem si jednoduše připravíte do skleniček. Tyto dezerty nejen výborně chutnají, ale také skvěle vypadají.

Nebo si můžete vyšlehat skvělou banánovou zmrzlinu. Jestli ji budete konzumovat z kornoutku nebo z misky, to už je na vás, na chuti jí ale rozhodně ani jedna varianta neubere.

Cheesecake s mandarinkou a mangem

Na 2–3 menší skleničky potřebujete: 150 g grahamových sušenek, 1 lžičku mleté skořice, špetku soli, 30 g másla, 190 g řeckého jogurtu, 70 g smetanového sýru (Philadelphia, Buko, Fénix), 1 lžičku vanilkového extraktu, 30 g medu, kůru z ½ citronu, 1 mandarinku, ½ manga, mletou skořici na posypání

Foto: Jakub Jurdič

Ozdobte cheesecake navrch mandarinkou, mangem nebo jejich kombinacíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na začátku si připravte drť ze sušenek, postačí vám sáček, ve kterém je můžete rozmačkat, nebo použijte mixér. K rozdrceným sušenkám přidejte skořici, špetku soli a změklé máslo. Vše důkladně promíchejte a spojte dohromady. Vzniklou sušenkovou směs rozdělte do skleniček na jejich dno a pomačkejte.

Prostřední krémovou vrstvu vyšlehejte z jogurtu, smetanového sýru, vanilkového extraktu, medu a citronové kůry. Krémovou směs rozdělte do každé skleničky a nechte si místo na ovoce.

Mango a mandarinku si po oloupání a očištění nakrájejte na malé kousky a doplňte je do skleniček jako poslední vrstvu cheesecaku. Připravený dezert dejte vychladit alespoň na 1 hodinu do ledničky. Před podáním cheesecake posypte mletou skořicí.

Tip: Velikost cheesecaku určíte velikostí sklenky, kterou pro tento dezert zvolíte. Můžete si naplnit více menších skleniček nebo si znásobte množství ingrediencí a pro dobré strávníky připravte větší porce. Skleničku můžete na závěr dozdobit pěknou stužkou.

Chia pudink s kiwi

Na 1 větší skleničku potřebujete: 240 ml kokosového mléka, 50 g chia semínek, 2 kiwi, 3–4 lžíce medu, hrst kešu ořechů na posypání, mátu na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Chia semínkům nabobtnalým v kokosovém mléce v kombinaci s kiwi nelze odolat!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Smíchejte v misce dohromady chia semínka, kokosové mléko a med. Semínka v mléce pořádně promíchejte, aby se všechna namočila, a nechte je bobtnat nejprve při pokojové teplotě zhruba půl hodiny. Po uplynutí doby ještě jednou obsah misky promíchejte a poté dejte do lednice.

Záleží na to, jak dlouho máte čas a chuť nechat semínka bobtnat :-). Pokud vydržíte do druhého dne a chcete si připravit výživnou snídani, nechte chia semínka v lednici přes noc, to je ideální varianta. Pokud chcete chia pudink konzumovat už tentýž den, nechte semínka v lednici bobtnat alespoň 3 hodiny.

Nabobtnalá semínka vyndejte z lednice zhruba 15 minut před jejich servírováním, aby získala pokojovou teplotu. Mezitím si očistěte a pokrájejte kiwi na menší kousky. Vyberte si sklenici, do které si připravíte „pudink" z chia, a střídavě do ní pomocí lžíce nanášejte vrstvu chia semínek a vrstvu čerstvého pokrájeného kiwi. Poslední vrstvou by mělo být kiwi, které na závěr posypejte nasekanými kešu oříšky a ozdobte čerstvou mátou.

Tip: Kešu ořechy můžete použít také přímo do pudinku. Naneste vrstvu chia semínek, kiwi a následně kešu. Opakujte, dokud se nedostanete na konec sklenice. Doporučuji vydržet s pudinkem do snídaně, skvěle si pochutnáte a příjemně vás do oběda zasytí.

Banánová zmrzlina

Na 4 porce zmrzliny potřebujete: 6 velkých zralých banánů, 3 lžíce arašídového másla, 1 lžičku medu, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku mleté skořice, hrstku nasekaných arašídů

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si jednoduše a rychle skvělou domácí banánovou zmrzlinu!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Zralé banány oloupejte a nakrájejte na větší kolečka. Je lepší, když si je pokrájíte na menší kousky rovnou, jelikož by se vám po zmrazení velké kusy špatně porcovaly na menší a nevešly by se vám tak do misky mixéru. Dejte zamrazit alespoň na 2 hodiny. Pokud máte více času, nechte zamrazit i déle.

Zmrazené banány vyndejte, oddělte od sebe a dejte do mixéru. Mixujte na nejvyšším stupni, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence. Požadovaného výsledku dosáhnete až po několika minutách, v době mixování dělejte pauzy, směs promíchejte a znovu mixujte.

Jakmile docílíte krémové konzistence, přidejte ke směsi arašídové máslo, med, vanilkový extrakt a skořici. Znovu rozmixujte, dokud se všechny ingredience nesmíchají. Zmrzlinu můžete ihned podávat. Do každé misky dejte 3-4 kopečky, posypte skořicí a nasekanými arašídy.

Tip: Takto připravenou zmrzlinu si můžete nechat zamrazit i na později. Nejlepší však bude ji zkonzumovat rovnou, aby znovu zmrazením neztratila svou krémovou konzistenci. Věřím, že si s touto ledovou dobrotou ale zvládnete poradit ihned.

Vyzkoušíte dnešní nepečené dezerty s ovocem?

Reklama

Načítám