Hlavní obsah

Nepříjemné cukání v oku. Co je příčinou a jak se ho zbavit?

Foto: Leszek-Glasner, shutterstock.com

Záškuby oka nejsou příjemné, většinou se ale nejedná o vážný problém. Co pomůže?Foto: Leszek-Glasner, shutterstock.com

Reklama

Záškuby v oku a cukání víčka jsou poměrně častým jevem. Většinou je na vině prostá únava z nedostatku spánku či psychické vyčerpání. Plejáda možných příčin je ale mnohem širší. Které to jsou?

Článek

Neustávající cukání očního víčka je pěkně nepříjemnou záležitostí, ale obvykle neznačí nic vážného a jde o dočasný problém. V případě, že vaše oko nenachází chvíli klidu, nejprve zvažte, jestli nejste unavení.

Únava a stres

Spouštěči totiž mohou být právě nedostatek spánku, psychická únava a vystavení stresovým faktorům. Pokud svou zásobárnu energie opět doplníte, měl by problém zmizet. Pozor je třeba dávat na celkovou životosprávu. „Cukání víčka neboli tik – spasmus – může mít řadu příčin. Nejčastěji se jedná o únavu očí, o nedostatek spánku, nadbytek kofeinu, tabáku,“ popisuje MUDr. Alena Jarošová z oční ordinace Vidente.

Foto: Twinsterphoto, shutterstock.com

V první řadě zkuste více odpočívat. Cukání očního víčka by mělo odeznítFoto: Twinsterphoto, shutterstock.com

Doplňte hořčík a vitamin B

Jestliže se cítíte zcela svěží, ale přesto vám víčko nekontrolovatelně cuká, měli byste vyhledat očního lékaře. Příčinou může být i cizí tělísko v oku či pod víčkem, nebo některá z komplikací, které mohou oči postihnout. Nejčastěji to jsou syndrom suchého oka, zánět víčka, spojivky nebo rohovky. Pokud je nález v pořádku, doporučuje se kromě výše zmíněných věcí i užívání vitaminu B a hořčíku.

Oba zmíněné pomocníky jsou volně prodejné v lékárnách například v podobě tablet. Hořčík je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů, pro stavbu kostí a zubů a preventivně působí proti infarktu. U žen navíc mírní projevy premenstruačního syndromu. Aby byl efekt co neúčinnější, můžete tabletky doplnit i jeho přísunem z přírodních zdrojů, najdete ho zejména v banánech, mandlích a v tmavé listové zelenině.

Vitaminy skupiny B prospívají mimo jiné tím, že napomáhají, aby se hořčík lépe vstřebával. „Vitaminy skupiny B ovlivňují správnou funkci mozku a nervové soustavy. Nedostatek vitaminu B1 způsobuje podrážděnost a depresi a nedostatek vitaminu B6 zase vede k nervozitě a únavě,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživový poradce Naturhouse.

Foto: Alliance, shutterstock.com

Vhodně je i užívání hořčíku a vitaminu BFoto: Alliance, shutterstock.com

Tady končí legrace

Pokud škubání neustává, pravděpodobně se nevyhnete návštěvě odborníka. „Trvá-li stav delší dobu, může neurolog zvážit i injekce botulotoxinu do víčka,“ doplňuje Věra Burešová. Čas na injekci ale nastává až poté, co lékař vyloučí něco vážnějšího. U menšího množství případů totiž může cukání signalizovat roztroušenou sklerózu či Tourreteův syndrom.

Druhé jmenované onemocnění, kterým pravděpodobně trpěl i skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, se řadí mezi neuropsychiatrické poruchy patrně genetického původu. Projevuje se nepravidelnými záškuby různých částí těla v dětství a dospívání a bývá spojen s hyperaktivitou a poruchami pozornosti. Pokud máte podezření, je možné se obrátit na Centrum pro tiky a Tourreteův syndrom.

Máte zkušenosti se záškuby oka? Zbavili jste se ho třeba po dovolené? :-)

Reklama

Související témata:

Načítám