Hlavní obsah

Neřešíte pálení žáhy? Riskujete žaludeční vředy, ale i rakovinu!

Foto: Thinkstock

Už zase! Refluxní choroba jícnu může nejen pořádně otrávit život, ale i přivodit další zdravotní potížeFoto: Thinkstock

Reklama

Brrr. Také důvěrně znáte pálení za hrudní kostí nebo nepříjemnou hořkokyselou chuť v ústech, podobnou pocitu, jako když jste zrovna zvraceli? Pozor, pálení žáhy není banalita, může vážně ublížit!

Článek

Čtyřicetiletý Tomáš zažívá pálení žáhy, odborným názvem reflux, několikrát týdně. Většinou jde o drobnou nepříjemnost, kterou zažene sklenička mléka nebo lžička jedlé sody, rozpuštěná ve vodě. Jindy je ale bolest tak zlá, že ho až chytá panika. Jednou mu dokonce manželka zavolala záchranku, přesvědčená, že má infarkt.

Ohrožení jsou kuřáci i obézní

K pálení žáhy dochází tehdy, když správně nepracuje svěrač mezi jícnem a žaludkem. Žaludeční kyselina se tak může vracet zpět do jícnu, dráždí ji a vyvolává pálení.

„Refluxní nemoc jícnu je velmi časté onemocnění. Asi 5 až 7 procent západoevropské populace má obtíže denně, 44 procent aspoň jednou měsíčně,“ ilustruje četnost onemocnění internista MUDr. Jan Šťovíček.

Vůbec nejčastěji trápí budoucí maminky, obzvláště v posledních třech měsících těhotenství. Ty naštěstí mají před sebou naději, že po porodu potíže ustanou. Reflux je často spojený také s obezitou, s pravidelným pitím alkoholu, ohroženou skupinou jsou i kuřáci.

Foto: Thinkstock

Mezi dlouhý seznam důvodů, proč byste měli přestat kouřit, patří i pálení žáhy. Kuřáci jím trpí častěji než ti, kdo se cigaretám vyhýbajíFoto: Thinkstock

Způsobí vředy, rakovinu i kašel

Pálení žáhy není problém, který by bylo radno podceňovat. Trávicí kyselina je totiž velmi agresivní, a pokud k dráždění citlivé sliznice jícnu dochází dlouhodobě, může dojít k jejímu vážnému poškození. Následkem bývá zánět či vředy v jícnu, v nejhorším případě může reflux přispět i k rozvoji zhoubného nádoru.

Poměrně málo známá je souvislost refluxní choroby s chronickým kašlem nebo dlouhotrvajícím chrapotem. Řada nemocných obchází plicní a alergologická oddělení v domnění, že se jedná o astma, případně navštíví foniatra, aby jim vyléčil hlasivky. Ve skutečnosti za všemi těmito potížemi může být dráždění hrtanu a hlasivek žaludečními šťávami.

Jedlou sodu jen výjimečně

Pokud se vaše žaludeční šťávy vzbouří jen dvakrát či třikrát do měsíce, jde pravděpodobně jen o dietní chybu. V takovém případě postačí volně prodejná antacida, léky dočasně snižující žaludeční kyselost.

Ty můžete mít pořád při sobě a použít je jako „první pomoc“, když vás potíže přepadnou třeba po obědě v restauraci. Pro časté užívání se ale nehodí, stejně jako asi nejznámější přípravek – jedlá soda. Její efekt je totiž vysloveně krátkodobý a po odeznění účinku produkce kyseliny ještě vzrůstá.

Foto: Thinkstock

Nepříjemné pocity v nadbřišku můžou být tak intenzivní, že vás ruší v práci. Potěšení z jídla vám pokazí v každém případěFoto: Thinkstock

„Sodu bych skutečně v žádném případě nedoporučil. Raději bych volil takzvané blokátory protonové pumpy,“ potvrzuje gastroenterolog profesor Petr Dítě. Pod tímhle poněkud tajemným názvem se skrývají léky, dlouhodobě tlumící tvorbu kyseliny solné v žaludku. Jsou jasnou volbou při hodně častých nebo závažných projevech překyselení.

Na tohle pozor!

Jak se tedy refluxu vyhnout?

  • Vyhýbejte se potravinám a nápojům, které potíže vyvolávají – často to bývá kynuté těsto, teplý chléb, citrusové plody, cibule, káva, čokoláda a alkohol.
  • Pořádně kousejte, nehltejte, jezte pomalu.
  • Po jídle si nelehejte, neohýbejte se a nezvedejte nic těžkého.
  • Hlídejte si váhu a přestaňte s kouřením.
  • Pokud cítíte, že pálení začíná, vezměte si žvýkačku. Zvýšíte tak tvorbu slin, které neutralizují žaludeční kyseliny.
  • Dostatečně pijte – hlavně vlažné bylinkové čaje a čistou vodu v pokojové teplotě. Vyhýbejte se syceným nápojům.

Když přestanete kouřit, nebudete to přehánět s alkoholem, a pokud možno i shodíte nějaké to kilo, pálení žáhy často zmizí samo od sebe. Samé výhody, nemyslíte?

Reklama

Načítám