Hlavní obsah

Neumíte se starat o pokojovky a každá vám zahyne? Tyhle vydrží všechno!

Foto: BONNINSTUDIO, Shutterstock.com

Když máte strach, že vám budou pokojové rostliny hynout pod nešikovnýma rukama, musíte si s rozmyslem pořídit ty nejnenáročnější druhyFoto: BONNINSTUDIO, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže se nechcete ve volném čase věnovat péči o pokojové rostliny, vyberte si takové, které se bez vašeho zvýšeného zájmu snadno obejdou. Krásných, a přitom nenáročných rostlin je spousta.

Článek

Bez pokojových rostlin by vašemu bytu určitě něco chybělo. Dotvářejí příjemnou atmosféru, čistí vzduch a se správně zvoleným květináčem jsou také velmi dekorativní. Pokud ale nemáte dost času věnovat jim zvláštní péči, pořiďte si takové, které patří k těm nejméně náročným.

Chce to silné a pevné listy

Robustnější rostliny s tužšími kožnatými listy bývají obvykle odolnější než křehké rostliny s listy jemnými. Je to logické již jen z důvodu zvýšené odolnosti vůči suchu, rostlina má větší zásoby vody, která se navíc silnými listy pomaleji odpařuje. Také je dobré myslet na to, že i ta nejméně náročná rostlina občas ocení zálivku s dávkou hnojiva.

1. Tchynin jazyk, tenura (Sansevieria)

Tato neuvěřitelně odolná rostlina se v současnosti opět vrací do módy. Pořídit si ji můžete hned v několika variantách, které se liší vzrůstem i vybarvením listů. Snáší stín i plné slunce a nebude se zlobit, ani když ji nějakou dobu zapomenete zalít. Problém by mohla mít pouze při dlouhodobém přemokření při nižších teplotách během zimního období.

Foto: Pixabay

Tchynin jazyk může být velmi dekorativním prvkem interiéruFoto: Pixabay

2. Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Zamiokulkas se v českých domácnostech objevil poměrně nedávno, svým exotickým vzhledem a nenáročným pěstováním si však rychle získal mnoho příznivců. Je také velmi odolný vůči různým chorobám. Vyhovuje mu světlé stanoviště bez přímého slunce, v létě se mu bude líbit i na terase s rozptýleným světlem.

Zalévejte jej ideálně vždy až po vyschnutí substrátu. Svými kořeny a hlízou dokáže zcela vyplnit květináč, až jej začne deformovat. Pokud k tomu dojde, je nutné rostlinu přesadit. Zamiokulkas nemá rád příliš nízké teploty a průvan, v zimě by proto teplota vzduchu rozhodně neměla klesnout pod 12 °C.

Foto: Pixabay

Zamiokulkas (uprostřed) ocení letnění na terase, chraňte jej ale před přímým sluncemFoto: Pixabay

3. Dracéna, dračinec (Dracaena marginata)

Nenáročné dracény jsou známé svojí schopností snižovat v okolním vzduchu obsah různých chemických látek. Opravdovou kuriozitou je, že to byly právě dracény, jejichž pomocí vědci v minulosti zaznamenali schopnost rostlin reagovat na lidské emoce. Pro dracény je optimální umístění na světlém místě bez přímého slunečního záření. Během léta potřebuje dostatečnou zálivku, v zimě zalévejte méně. Pokojová teplota dracéně vyhovuje po celý rok, v zimě ocení zvýšení vzdušné vlhkosti.

Foto: Ikea

Elegantní dracéna je k dostání v různých velikostechFoto: Ikea

Rostliny vs. zima

Často se stává, že rostliny přes léto dobře prospívají, s příchodem zimy a topné sezony se však jejich stav začne zhoršovat, což souvisí zejména s požadavky rostliny na teplotu okolí vycházející z jejího přirozeného prostředí.

„Nejméně náročné jsou květiny, které pocházejí z tropických pralesů, pokud nepožadují příliš světla. Těm se bude dařit v každé vytápěné místnosti, jestliže se současně postaráte o dostatečné vlhčení vzduchu,“ vysvětluje Oldřich Bureš ve své knize Pěstujeme pokojové květiny a dodává, že „obtížnější je již pěstování květin, které pocházejí ze subtropického nebo chladného pásma, nebo které měly v domovině v zimním období chladnější podmínky.“ Takové rostliny potom pro svůj zdravý růst potřebují zimovat v chladnější místnosti.

Rostliny pro každého

Co člověk, to jiný názor, jak ze svých zkušeností potvrzuje také Ing. Petr Chromý, DiS. z internetového obchodu Bonsai-Shop: „Podle mě univerzální rostlina, která by vyhovovala každému vzhledem, pěstováním a náročností, neexistuje. Každý zákazník má jiné požadavky a nároky.“

Pokud vás tedy v obchodě zaujme nějaká zvláštní rostlina, nebojte se experimentovat, jen si o rostlině zjistěte více informací. „Pokud se zákazník drží návodu k pěstování, neměl by mít problém s téměř žádnou rostlinou, které se standardně prodávají v květinářstvích,“ dodává Petr Chromý.

A s jakými rostlinami z kategorie těch nejnenáročnějších máte dobré zkušenosti vy? Poraďte v diskusi ostatním!

Reklama

Související témata:

Načítám