Hlavní obsah

Překvapivý názor odborníků: Nevěra vám může zachránit vztah

Foto: fizkes

Foto: fizkes

Reklama

Žili spolu dlouhé roky, vypadali jako spokojený pár, ale nakonec jim vztah ochromila nevěra. Dokonce oboustranná! Ale kupodivu to nebyl konec jejich lásky, ale spíš nový začátek. Nevěra totiž může vztahu někdy i prospět.

Článek

Když se řekne nevěra, každý hned vidí rozchod, rozvod, velkou partnerskou krizi, která nemůže skončit dobře. Ale někdy je to vlastně naopak a nevěra může vztah vylepšit, tak jako v případě Anny (36) a Filipa (38).

Ukázkový případ

Ti dva jsou spolu zhruba třináct let a jsou to tři roky, co jim do života vstoupila nevěra. „Žili jsme spolu asi deset let relativně spokojeně, ale vlastně jsme se nikam neposouvali. Nemluvili jsme o tom, jak vidíme budoucnost, jestli chceme děti, zda se někdy přesuneme z podnájmu do vlastního, nic,“ vzpomíná Anna. V podstatě ti dva nežili spolu, jen vedle sebe, ale ani jeden si to neuvědomoval.

A pak přišel velký zlom. Na Filipa praskla nevěra, spustil se s kolegyní. Jenže ani Anna nebyla stoprocentně věrná, měla za sebou úlet s bratrem kamarádky. „Sice to nebylo jako u Filipa, který to s tou kolegyní táhnul několik měsíců, já se s tím mužem jen jednou vyspala po večírku, ale stejně jsem mu to v rámci hádky vmetla do tváře,“ popisuje Anna.

Nejspíš čekáte, že to byl pro ty dva jasný konec. Jenže to bylo přesně naopak. „Po pár divočejších hádkách jsme se najednou zastavili a uvědomili si, že jsme oba úplně pitomí a ničíme něco, na čem nám záleží,“ dodává Anna s tím, že tahle krize rozproudila diskusi. Po letech si povídali, probrali všechno možné a hlavně si ujasnili, jak si představují budoucnost. A ta byla společná!

A jak je to s nimi dnes, tři roky poté? „Stavíme dům a za pár měsíců se nám narodí miminko,“ usmívá se spokojeně Anna.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Někdy je nevěra impulsem k hlubším rozhovorům. To je dobré znamení, i když to nemusí ze začátku vypadat růžověFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nevěra může pomoct!

Je to neuvěřitelné, ale nevěra (jednostranná i oboustranná) může mít na vztah hodně dobrý vliv. „V některých případech je nevěra skutečně velkým momentem zastavení, kdy si oba partneři mohou uvědomit, jak moc o původní vztah stojí,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

A v čem přesně může nevěra pomoci?

Uvědomění – Je to tak silný impuls, že snad i slepý je nucen si přiznat, že něco není v pořádku. „Pomůže to uvědomit si, že vztah není funkční, něco v něm chybí a člověk to hledá jinde,“ upřesňuje terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

Nutnost změny – S tímto uvědoměním pak souvisí i to, že těm dvěma dojde, že je potřeba dělat změny. Nastavit fungování vztahu jinak, zajistit, aby oba byli spokojení a situace se již neopakovala.

Lepší komunikace – Nevěra obvykle rozproudí diskusi. Když vám teče do bot, jednoduše ztrácíte zábrany a dokážete mluvit i o věcech, o kterých jste ještě nedávno raději mlčeli. „Lidé jsou k sobě víc otevření, říkají, co jim chybí, co by chtěli jinak. A mohou tak zjistit, že oběma na tom vztahu stále ještě velmi záleží,“ dodává Klára Gelnarová.

Foto: fizkes

Pokud se dokážete usmířit, máte do budoucna velkou šanci. Už víte, že je pro vás vztah důležitýFoto: fizkes

Funguje to, ale…

Tohle je samozřejmě ideální varianta, která ale nefunguje vždy. Nevěra může paradoxně pomoci, ale jen za určitých podmínek. „Pokud jeden nebo oba partneři vyhledali nevěru jako kompenzaci něčeho, co jim v původním vztahu chybí, ale i tak je mezi nimi stále silné citové pouto a mají-li oba chuť na vztahu pracovat, lze nevěru skutečně brát jako začátek nové úrovně vztahu,“ říká Hana Wolf.

Protože už to nikdy nebude jako dřív, společné uspořádání a fungování se musí změnit. „Nevěra se vztahem vždy zahýbe a vždy ho změní,“ tvrdí Klára Gelnarová. Ale pokud se budete oba snažit, může to být změna k lepšímu. Musíte se dokázat přes tu zradu přenést, nic si nevyčítat, ale vlastně jen hledět vstříc budoucnosti, kterou nastavíte tak, aby vyhovovala vám oběma. „Vzájemné pouto musí být natolik silné, aby tu ránu překonalo. A i tak je stále dobré myslet na to, že je to obrovský zásah do partnerství a vzájemné důvěry, a že jediná jistota je, že po nevěře nebude vztah takový, jaký byl dřív,“ dodává Klára Gelnarová.

Máte podobnou zkušenost? Pomohla vám či někomu ve vašem okolí nevěra?

Reklama

Související témata:

Načítám