Hlavní obsah

Nitroděložní tělísko: S hormony, nebo bez?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užívání pilulek se řadě žen z rozličných důvodů přestalo líbit. Protože ale nějaká antikoncepce potřeba je, v oblibě je teď nitroděložní tělísko bez hormonů. Stojí pár korun a má poskytovat takřka jistou ochranu. Opravdu má ale samé výhody?

Článek

Hledáte-li alternativu hormonálních antikoncepčních pilulek, určitě jste už slyšely o nitroděložním tělísku. Není to nic nového, už Hippokrates ve čtvrtém století před naším letopočtem údajně ženám zaváděl do dělohy tělíska ze slonoviny, která chránila před otěhotněním.

Každopádně v průběhu času se metoda dost vyvinula. Jako plnohodnotná a hlavně nezávadná antikoncepční metoda ale začala být vnímána až v sedmdesátých letech minulého století, kdy se rozšířila tělíska vyráběná z kvalitního plastu a mědi.

„Nitroděložní tělíska mají i v české gynekologické obci velkou tradici. Dnes se již zavádějí modernější tělíska, která jsou vylepšena přidáním například mědi, zlata nebo stříbra. Jejich jednoznačnou výhodou je, že pacientka nemusí na antikoncepci myslet obvykle pět let, což je nejčastěji interval výměny nitroděložního tělíska,“ uvádí MUDr. Romana Peschouta, zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení, Nemocnice Jihlava.

S hormony i bez nich

V současné době se nitroděložní tělíska rozdělují do dvou kategorií:

  • Nehormonální - „Působí v dutině děložní jako cizorodé těleso, a tudíž v ní nevytváří vhodné prostředí pro uchycení vajíčka. Přítomnost tělíska v dutině děložní navíc uvolňuje látky, které působí proti oplodněnému vajíčku a spermiím,“ popisuje gynekolog, MUDr. Vladimír Špička. Tělísko se zavádí na pět let a je vhodné i pro ženy, které ještě nerodily.
  • Hormonální - Funguje na principu, který kombinuje účinnost tělíska a lokálního působení hormonu levonorgestrelu. Umístění tělíska přímo v děloze umožňuje, aby docházelo k uvolňování jenom minimálního množství tohoto hormonu. Navíc na rozdíl od pilulek tělísko neobsahuje estrogen, který některé ženy nemohou užívat. Hormonální tělísko se zavádí na tři až pět let. Existuje také několik typů, které jsou vhodné i pro ženy, jež dosud nerodily.
Foto: lauramntg, Shutterstock.com

Klasické tělísko má tvar písmena TFoto: lauramntg, Shutterstock.com

Zázrak za pár korun?

Motivací žen, které přestupují z pilulek na tělíska, jsou obvykle hormony. Respektive chtějí dát přednost metodě, se kterou nebudou muset tělo dopovat žádnou chemií. Tím pádem jasnou volbou se zdají být nehormonální tělíska, která jsou atraktivní také svou poměrně nízkou cenou. Ceny u nejlevnějších variant se pohybují kolem 1000 korun. Avšak musíte se připravit i na určité nevýhody a rizika:

  • Asi největším minusem nehormonálních tělísek je, že mohou zesílit a také prodloužit menstruační krvácení
  • Jsou sice spolehlivá, ale o něco méně než tělíska s hormonem
  • Nezabraňují mimoděložnímu těhotenství
  • Nechrání před nádory a cystami vaječníku
  • Neposkytují také ochranu před pohlavními chorobami. U promiskuitních žen se pak často objevují záněty pochvy a dělohy
  • Ve spíše vzácných případech může dojít k poranění dělohy při jejich zavádění nebo odstraňování
  • „Je tu také určité riziko vytlačení tělíska z dělohy nebo zcela vzácně výskyt aktinomykosy, což je specifický zánět,“ podotýká MUDr. Romana Peschout.
Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Gynekolog vám poradí, zda je tělísko pro vás vhodné, a případně kteréFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Ne tělísko, ale kulička

Poměrnou novinkou na trhu je nitroděložní kulička, která je také nehormonální. Klasická tělíska mají tvar písmene T. Kulička je výrazně menší a díky zaoblenému tvaru se také snáze a prakticky bezbolestně zavádí. Minimalizuje se i riziko poranění dělohy. Nevýhodou tohoto tělíska, které taktéž vydrží až pět let, je vyšší cena, která se pohybuje mezi 5000 až 6000 korunami. 

Pokud o zavedení tělíska uvažujete, určitě se budete muset obrátit na svého gynekologa. Měl by vám poradit, jaký typ je pro vás nejvhodnější. Roli hraje totiž řada individuálních charakteristik, jako jsou různé deformace dělohy, zda kouříte, věk a podobně.

Co na to odborník?

Sami lékaři se v názorech na nejbezpečnější antikoncepci liší. Pokud jde o otázku, jestli je lepší tělísko s, nebo bez hormonů, MUDr. Dagmar Makalová shrnula pro a proti v chatu pro ČT: „Nitroděložní tělísko s hormonem je v současné době nejšetrnější spolehlivá antikoncepce. Samozřejmě, že existují i negativní zkušenosti, ale v porovnání s počtem uživatelek jde o miniaturní riziko. Nitroděložní tělísko bez hormonů je naproti tomu zcela bez rizika na mechanismus krevní srážlivosti. “ Je tedy vhodná nejen pro ty, co se chtějí vyhnout hormonům, ale například i pro ženy, které prodělaly plicní embolii, či mají jiné žilní komplikace – i když i u nich lze někdy použít antikoncepci hormonální, záleží na rozhodnutí lékaře.

Jakou antikoncepční metodu považujete za nejlepší vy?

Reklama

Načítám