Hlavní obsah

Nová koupelna za jeden den? A bez bourání? Jde to!

Foto: RAKO

Výměnou obkladů zcela změníte svou koupelnuFoto: RAKO

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatracené módní trendy! Také vás to napadá, když se díváte na svoji koupelnu? Je zařízená účelně, vanu a umyvadlo máte jako nové, jen ty obklady jsou hrozné! Ale před třiceti lety prostě jiné k sehnání nebyly. A bourat vše jen kvůli nim a zaplatit sto tisíc se vám logicky nechce. My ale máme řešení!

Článek

Pokud je vaše koupelna po technické stránce v pořádku, staré obklady i dlažba drží, přelepte jen původní dlaždice novými. Že to nejde, protože by vám začaly drhnout dveře, nepasovaly by vám na své místo vodovodní baterie, problém by mohl být i s elektrickým vedením a podobně? Není to pravda. I na našem trhu se totiž objevila nová kolekce Slim, která má tloušťku pouze čtyři milimetry. Lze s ní pracovat jak s klasickou keramikou, tak je ideální právě k „přelepování“ starých dlaždic.

Foto: Mondo Ceramica

Čtyřmilimetrové obklady lze lepit přímo na stěny, nebo je použít při renovaciFoto: Mondo Ceramica

Když dlaždice zhubne o dvě třetiny

Když se tato dlažba – tehdy jako ukázkový vzorek – objevila zhruba před dvěma lety na mezinárodní veletrhu Cersaie v italské Bologni, byla považována za největší novinku, která může přinést do světa obkladů velkou změnu. Přece jen měnit obklady a podlahy bez bourání je mnohem snazší, levnější a rychlejší. Jen všichni čekali, jak se výrobci poperou s technickou kvalitou, aby dlaždice nepopraskaly. To se povedlo vyřešit a nyní si lze tyto výrobky koupit také u nás. Na trh přichází novinka jménem Pietre Slim/4. Čtyřka za lomítkem udává, že tloušťka dlaždic jsou pouhé čtyři milimetry. To je jen třetina oproti rozměru klasické keramiky, pro kterou je typický rozměr deset až dvanáct milimetrů.

Foto: Mondo Ceramica

Při renovaci naroste podlaha jen o několik milimetrů, není tak třeba dělat další úpravyFoto: Mondo Ceramica

„Dlažby jsou vyráběny speciální technologií, kdy dochází ke dvojímu lisování při použití dvojnásobného tlaku. Některé keramičky navíc pro zvýšení odolnosti podlepují dlaždice ještě speciální perlinkou,“ popisuje Aleš Široký ze firmy Mondo Ceramica, která zastupuje výrobce Casa dolce casa. A pokračuje: „Jsou ze slinutého střepu, tudíž mají tu největší tvrdost. Pokud jsou položené podle návodu, nemohou prasknout.“

Foto: Mondo Ceramica

Při renovaci stěn těmito obklady není třeba hýbat s kohoutky ani zásuvkamiFoto: Mondo Ceramica

Přitom pokládka podle návodu znamená, že podklad pod ní musí být kompaktní a mít dokonale rovný povrch. V případě menších nerovností lze problém vyřešit pomocí stěrky a flexibilního lepidla. Zvládne to s běžným vybavením jak šikovný kutil, tak profesionální pokladač.

Foto: Mondo Ceramica

Dlaždice slim si lze vybrat v několika barvách a rozměrechFoto: Mondo Ceramica

Obklady si lze vybrat v několika barvách a rozměrech. Jeho velká nevýhoda, ale tak to bývá na začátku u všech novinek, je cena. Metr čtvereční zatím přijde na 3150 korun.

Jde to i s ostatními, ale...

Říkáte si při pohledu na tu cenu, že raději vydržíte se starým vzorem než takhle utrácet? Není to třeba. Stejný trik, i když o maličko pracnější, lze totiž zvládnout i s klasickými dlaždičkami, které koupíte za desetinovou cenu proti „slimkám“. A vybrat si můžete nejen z desítek vzorů, barev a rozměrů, ale některé nové obklady vypadají i jako dřevo!

Foto: RAKO

Při renovaci pamatujte na to, že čím větší rozměr dlaždic, tím musí být povrch rovnější. U mozaiky tento problém odpadáFoto: RAKO

Jejich pokládka je možná o něco jednodušší než u těch slabých. „Zatímco u velkoplošných slim dlaždic musí být povrch dokonale rovný, což může být třeba ve starší zástavbě problém, u klasických obkladů lze drobné odchylky tolerovat,“ říká Miroslav Diviš ze společnosti Lasselsberger.

Foto: RAKO

Nelíbí se vám oranžová koupelna? Modrou z ní uděláte i bez kopání obkladůFoto: RAKO

U keramiky klasické tloušťky však musíte počítat s jinými komplikacemi. „Čas, který řemeslníci ušetří při rovnání podkladu a obkládání, budou muset věnovat takovým detailům, jako je výška prahů, novému napojení armatur či vypínačů,“ upozorňuje. I když to na první pohled vypadá složitě, každý kutil zvládne podříznout dveře, aby o vyšší podlahu nedrhly, či vyměnit klasický práh za nižší nebo umístit přechodovou lištu, která je vhodná i na spojení různě vysokých podlah. Podobně se vyrábějí elektrické zásuvky a vypínače s různou hloubkou vnitřních krabic. Cena těchto prací se pohybuje v deseti- až stokorunách.

Foto: Mondo Ceramica

Slimové dlaždice lze použít na stěnu i podlahuFoto: Mondo Ceramica

Stále se vám to zdá moc složité? Pokud máte jednobarevné obklady, zkuste návod, jak proměnit vaši koupelnu během chvilky! Zvládnou to i děti.

Už máte vybrané své nové obklady do koupelny? Ať se vám její proměna povede!

Reklama

Související témata:

Načítám